Rafael betalar Vikingminne

Gunnar och Ellen Eklunds minnesmärke kan nu förverkligas sedan släkten efter Rafael Mattsson går in med nödvändiga medel. Detta berättar Vikingseniorernas ordförande Jan Kajander i ett pressmeddelande i dag:

Ättlingarna till ekonomierådet Rafael Mattsson har meddelat att de skjuter till de 30.000 euro som saknas sedan Viking Line dragit tillbaka den tidigare utlovade finansieringen av minnesmärket som ska planeras i Esplanaden.

Rafael Mattsson var en av de få som 1959 trodde på Gunnar Eklunds idé att börja med färjtrafik mellan Sverige-Åland-Finland och tecknade aktier i Rederiaktiebolaget Vikinglinjen. Han valdes också in i rederiets styrelse.

Rafael Mattsson var också med och startade Ålandsfärjan Ab 1963 som numera heter Viking Line och satt i styrelsen in i 1990-talet. Han var en mycket god vän och ett stort stöd för Gunnar Eklund under alla år.
 
Viking Lines styrelse utlovade i september 2017 ett stöd på 30.000 euro till Gunnar och Ellen Eklunds minnesmärke. Viking Seniors har  därefter arbetat med att förverkliga minnesmärket.

När utformning och plats var klart och arbetet att förfärdiga minnesmärket var i full gång och utbetalningarna till alla medverkande skulle göras kom ett nytt besked från Viking Lines styrelse som drog tillbaka den utlovade summan.

För Viking Seniors blev det ekonomiska läget därmed kritiskt.

Viking Seniors är djupt tacksamma för Rafael Mattssons ättlingars generösa bidrag för förverkligandet av minnesmärket.

Eftersom finansieringen nu är klar kan Viking Seniors äntligen börja planera för avtäckningen. Vi återkommer till datumen för denna.
 
Viking Seniors
Jan Kajander
Ordförande

Foto: Emil Nylander

Klaipeda nytt för Birka

Långkryssningar blir allt viktigare för Birka Cruises och dess fartyg M/S Birka.
Läs mer »

Viking banar väg för ABB

Internationella jättekoncernen ABB har vunnit sitt första kontrakt på ett marint automationssystem i Kina.
Läs mer »
Foto: Wista Sweden

Walleniuschef till Sjöfartens dag

Wallenius Wilhelmsen hör till världens allra största rederier med sammanlagt över 130 fartyg som trafikerar 32 rutter på sex olika kontin
Läs mer »
Foto: Kystverket

Mystik över norsk fregattkrasch

En av norska marinens fem högteknologiska fregatter, KNM Helge Ingstad, kolliderade våldsamt med en fullastad civil oljetanker, M/T Sola
Läs mer »
Barnens julbord, Tuukka Ervasti/Viking Line.

Julsatsning på barn och vegan

Det mörka november är snart över och julen på kommande.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

”Högre avgifter hinder för miljömål”

I Sverige har många beslut de senaste åren gynnat den egna flottan och förutsättningarna för att bedriva sjöfart under svensk flagg vilke
Läs mer »