• David Björlin och Patrik Andersson. Foto: Jörgen Pettersson.
    David Björlin och Patrik Andersson. Foto: Jörgen Pettersson.
  • David Björlin och Patrik Andersson. Foto: Jörgen Pettersson.

Pommernbilden som vände debatten

GI Tech är en kortare variant av begreppet geografisk informationsteknologi. Men låt dig inte luras av det ganska teoretiska namnet. David Björlins företag är långt ifrån tråkigt. Med hjälp av gedigna kunskaper om lantmäteri och teknik förvandlar Björlin och hans personal vilda visioner till begriplig verklighet.

I den övre våningen av hamnkontoret i Mariehamn finns företaget Björlin GITech och dess tre anställda: grundaren och vd David Björlin, lantmäteriingenjören Patrik Andersson och digitaldesignern Emil Söderlund. När Ålands Sjöfart hälsar på är Björlin och Andersson på plats för att berätta om arbetet som resulterade i den bild av Pommerndockan som på flera sätt vände debatten och gjorde virtuell verklighet av planer som var svåra att beskriva i ord och med hjälp av traditionella ritningar. I sammanhanget tog man även fram en visualiseringsvideo som ännu tydligare visade vad som var att vänta, den kan ses nertill på sidan eller på den här länken.

Men först en bakgrund.

Hösten 2016 hade Roger Jansson, Mariehamn, ett dilemma. Som ordförande för Mariehamns Hamn Ab samt ålderman inom den åländska politiken och särskilt stadens hade han satt ner en himla massa arbete med att ta fram ett förslag till torrdocka och säker hamn för den unika fyrmastade barken Pommern, den sista i sitt slag i världen och därför ovärderlig av en himla massa skäl. Problemet var att det handlade om väldigt mycket pengar och en debatt som rörde sig mellan golv och tak, för att uttrycka det försiktigt. De rätt rudimentära skisserna gav inte projektet rättvisa och det fanns gott om ”experter” som på olika grunder ifrågasatte hela äventyret. Roger Jansson sökte därför någon som på ett snyggare sätt kunde illustrera vad som väntade och där kom David Björlins företag in i bilden. På Messenger skickade Jansson följande meddelande den 21 november 2016:

”Hej. Jag är intresserad av en visualisering för Pommerns dockkommitté. Vi har möte på onsdag och jag undrar om ni kunde hjälpa oss. Hittillsvarande arkitektvisualisering är helt missvisande för projektet. Ett alternativ är väl att photoshoppa på basen av ett bra foto dels från sydost, dels från väster. Eller finns det annan intressant teknik? Och vad kan det kosta. PS Tom Wiklund gav mig ert namn. DS”

David Björlin tände direkt på förslaget och plötsligt blev minuterna dyrbara. Den 21 november var en måndag och det återstod två dagar till mötet… Det var inte den enda utmaningen. Pommern hade redan flyttats bort från platsen och låg till råga på det på andra sidan Svibyviken, i Möckelö, där mesanmasten hade monterats bort.

– Vi hade faktiskt diskuterat projektet tidigare, på eget initiativ, men ändå inte tagit bilden på Pommern där hon låg under sommaren, säger David Björlin.

Hur som helst tackade David Björlin ja till förslaget och började jobba för att en månad senare leverera bilden. Dessutom har företaget gjort en imponerande 3D-film och tagit 360-bilder från luften och nere i dockan under olika byggnadsskeden. Lösningen efter den inledande kontakten med Roger Jansson blev att fotografera den tilltänkta platsen för dockan, 3D-modellera de ”platta” byggnadsritningarna för att sedan ta bilden av Pommern på andra sidan viken, lägga till den saknade mesanmasten och slutligen pussla ihop allting på ett realistiskt sätt. Det bär för långt att gå in på alla tekniska detaljer men det handlar om 360 graders teknik, en hygglig systemkamera, stadiga stativ och grader och vinklar i en kombination som inte är för nybörjare.

– Att ta själva bilderna är egentligen inte så svårt men sedan gäller det processa allt material och göra det snyggt. Det är mycket mer hantverk än ren teknik, förklarar Patrik Andersson.

Programmen som företaget använder är många och i flera fall extremt avancerade. Möjligheterna när det gäller att skapa en verklighet som inte finns är oändliga. Det kan handla om ljus, skuggor, väder och allt annat tänkbart. Bara fantasin sätter gränser.

– Men vi är noga med att inte försköna. Vi anser att det är viktigt att jobba realistiskt och inte enbart fundera på att göra bilderna så attraktiva som möjligt.

Patrik Andersson som fick uppdraget att dels fotografera Pommern och sedan göra bilden på hur det skulle bli att se ut suckar lite vid tanken på hur många detaljer som projektet innefattade och hur lite tid som fanns till förfogande. Att fixa till en mesanmast hör inte till vardagsuppdragen.

– Utöver att 3D-visualisera projektet så har vi även stått för all inmätning och utsättning från det att de första stålbalkarna skulle bankas ner i vattnet till att få grundbultarna för gångbron på rätt plats så brodelarna bara kunde lyftas dit och skruvas fast, förklarar David Björlin..

Instrumenten som Björlin GITech använder är alla att betrakta som högteknologiska som varje år måste kalibreras och underhållas noga. När det gäller byggnader och planer är felmarginalerna extremt små och när det handlar om bilder som den på Pommern i dockan måste det stämma överens med verkligheten. Det viktigaste verktyget av dem alla går lös på över 20.000 euro och kallas för totalstation som med hjälp av laser gör exakta mätningar..

– Med den kan vi positionera oss och mäta väldigt exakt, med mindre än en centimeters felmarginal. Som lantmäteringenjörer vill vi att allt ska stämma innan vi levererar resultatet till kunderna, säger David Björlin.

När Björlin GITech startade 2012 var det ganska få som begrep vad företaget skulle göra. I dag är det annorlunda och allt fler inser nyttan av att kunna berätta hur olika projekt blir att se ut när det är färdigt. När Ömsen nyligen berättade om sina planer för Mariehamns centrum var det GITech som visualiserade planerna och låg bakom filmen som fick alla att häpna och applådera. GITech är också inkopplade på att visualisera Bomarsund och hur området såg ut under den ryska tiden då det Åland vi känner i dag formades.

– Det är såklart väldigt roligt att folk får upp ögonen för det vi gör! Vi vill inte försköna men gärna förklara.

Björlin GITech Ab

  • Företaget grundades 2012 av David Björlin, teknologie magister inom mark- och fastighetsjuridik med högskoleingenjörsexamen i geomatik. Han har arbetat för Lantmäteriverket och Områdesarkitektkontoret på Åland i åtta år innan GITech grundades.
  • Sedan starten har företaget byggt upp system och lösningar för att hjälpa åländska företag och kommuner att implementera kartor i sin dagliga verksamhet, för planering överblick och drift.
  • GITech sammanställer geografisk information från allmänna institutioner och infrastrukturföretag och presenterar detta tillsammans med kundernas egen data i kartlösningar anpassade för kundernas behov.
  • GITech hjälper också till med datainsamling genom inmätning med precisions-GPS (GNSS-RTK), totalstation och flygfotografering/fotogrammetri, samt en rad kartrelaterade tjänster inom olika områden.
  • Företaget erbjuder också flertalet tjänster inom 3D-visualisering, samhällsplanering och lantmäteri.
     
Pommerndockan 3D-visualisering 2018

Matsvinn ner med 40 procent

På fyra månader har Viking Lines kryssningsfartyg Mariella minskat matsvinnet från ombordrestaurangerna med 40 procent.
Läs mer »
På Åland jobbar Erik Hemming, Josefin Nordberg och Tiina Mäkinen med att lära ut engelska för sjöfartsstuderande. Foto: Jörgen Pettersson.

Åland bjuder till lärarkonferens

Välkomna till Åland, alla engelsklärare i sjöfarten! När det gäller sjösäkerhet är kommunikation a och o.
Läs mer »
Foto: Wasaline.

Byggstart för Wasaline

Arbetet är i gång.
Läs mer »

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »