Oxelösund flyttar väglast till sjöss

Alla pratar om det men i praktiken är det inte lika enkelt att flytta last från hårt trafikerade vägar till miljövänligare farleder till sjöss. Fast nu händer det; i vart fall i Oxelösund där hamnbolaget ingått en avsiktsförklaring med norska företaget NOAH om att etablera en terminal för utskeppning av kretsloppsprodukter. Det innebär att aska, jord och andra massor lastas på fartyg i Oxelösund och körs direkt från Sveriges östkust till NOAHs anläggning i Norge.

– Terminalen är viktig för NOAHs strategi att flytta transport från väg till sjö, säger Anita Sundby, kommersiell direktör på NOAH.

Oxelösund ligger cirka en och en halv timmes bilfärd söder om Stockholm. Det är alltså tättrafikerade vägar det handlar om. Förflyttning av gods minskar växthusgasutsläppen samtidigt som Mellansverige och Osloregionen besparas från ett betydande antal lastbilar årligen. Detta är något Oxelösunds Hamn AB och dess vd Douglas Heilborn har jobbat målmedvetet för:

– NOAHs satsning i Oxelösund är välkommen och passar bra in i vår portfölj av olika kretsloppsprodukter för ett hållbart samhälle. Valet av Oxelösund är kopplat till vår unika infrastruktur med koppling till väg, järnväg och sjö, säger Heilborn.

Även för NOAH är denna överenskommelse av stor strategisk betydelse:

– Avsiktsförklaringen om en terminal i Oxelösunds Hamn stärker vår position i Stockholmsregionen. Detta är ett viktigt led i vårt arbete att finna effektiva och miljöanpassade transportlösningar för gränsöverskridande frakt av kretsloppsprodukter. Transport utgör 90 procent av NOAHs egna växthusgasutsläpp, så de flesta av våra stora besparingar är inom transport, säger Anita Sundby.

Målet är att askan från förbränningsanläggningar i östra Sverige tas med bil till NOAHs terminal, där den fuktas och lastas på fartyg för att sedan fraktas sjövägen till NOAHs anläggning.

– För att uppnå våra egna och våra kunders mål om färre mil på väg, samtidigt som man möjliggör returtransport, kommer NOAH att hämta askan från förbränningsanläggningarna med bilar som rymmer 40 ton istället för 32 ton. Således sparar vi varje fjärde transport”, tillägger Anita Sundby.

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »