• Foto: Olycksutredningscentralen
    Foto: Olycksutredningscentralen
  • Foto: Olycksutredningscentralen

Olycksutredning finns nu på svenska

Den tragiska dödsolyckan i december 2017 då två personer omkom i samband med att en lotskutter välte utanför Borgå är nu färdigutredd och rapporten publicerad på svenska, se nertill. Olycksutredningscentralen har gjort ett gediget arbete och presenterar en rad olika omständigheter som ledde fram till katastrofen. Detta har redan fått följder kring hur Finnpilot ska arbeta framöver.

En av rapportens slutsatser är att när lotskuttern väl hade vält fanns inget att göra:

När räddningsenheterna anlände till olycksplatsen fanns det inte något att göra för att rädda offren. Lotsbåtens styrhytt fylldes med vatten då man försökte öppna dörren och båten vändes upp och ned kl. 17.07. Besättningen som var iklädd räddningsdräkter slapp inte ut från styrhytten, från vilken det fanns enbart en utgång som lämnat under vattnet. Olyckan visade att det var omöjligt att räddas inifrån en båt av denna typ efter att den vänts upp och ner. Denna risk hade inte identifierats av båtplaneraren, båtbyggaren, lotsningsbolaget eller myndigheterna. På detta inverkade också det faktum att kantringsrisken för lotsbåten inte hade identifierats.

Tillverkaren av båten, Kewatec i Karleby, har sedan olyckan vidtagit olika åtgärder för att det otänkbara inte ska hända igen, rapporterar svenska Yle:

– För att sänka tyngdpunkten har nya bränsletankar utformats på den här båten som går mera på längden än på höjden. Det sänker tyngdpunkten när man kör med fulla tankar och båten blir mer stabil, säger Jens Ahlskog som är vd för Kewatec.

Kewatec pilot 1500

Investeringar tynger Eckerö

Aktieägarna i Rederi Ab Eckerö får räkna med ett lite tyngre år än man kanske vant sig vid.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Superjakt på Ålandsbesök

I dag har Åland och Mariehamn besök av sommarens kanske lyxigaste superjakt.
Läs mer »

Lägre förlust för Viking Line

I år var det 60 år sedan Viking Line inledde trafiken mellan Sverige och Åland och Fin
Läs mer »
Nya Föglöfärjan som skiss.

Finferries vann Föglöupphandling

I fredags stod det klart att det är ett konsortium bestående av statliga finländsk
Läs mer »
Foto: Gibraltar Chronicle

USA försökte stoppa tanker

Dramatiken kring den stoppade supertankern Grace 1 (300.579 DWT) fortsatte in i det
Läs mer »

Dödsolycka på M/S Misida

Överstyrmannen Erik Hansson, 34, från Sverige avled fredagen den 9 augusti i följderna av en arbetsplatsolycka ombord på Godby Shippings
Läs mer »