• Foto: Olycksutredningscentralen
    Foto: Olycksutredningscentralen
  • Foto: Olycksutredningscentralen

Olycksutredning finns nu på svenska

Den tragiska dödsolyckan i december 2017 då två personer omkom i samband med att en lotskutter välte utanför Borgå är nu färdigutredd och rapporten publicerad på svenska, se nertill. Olycksutredningscentralen har gjort ett gediget arbete och presenterar en rad olika omständigheter som ledde fram till katastrofen. Detta har redan fått följder kring hur Finnpilot ska arbeta framöver.

En av rapportens slutsatser är att när lotskuttern väl hade vält fanns inget att göra:

När räddningsenheterna anlände till olycksplatsen fanns det inte något att göra för att rädda offren. Lotsbåtens styrhytt fylldes med vatten då man försökte öppna dörren och båten vändes upp och ned kl. 17.07. Besättningen som var iklädd räddningsdräkter slapp inte ut från styrhytten, från vilken det fanns enbart en utgång som lämnat under vattnet. Olyckan visade att det var omöjligt att räddas inifrån en båt av denna typ efter att den vänts upp och ner. Denna risk hade inte identifierats av båtplaneraren, båtbyggaren, lotsningsbolaget eller myndigheterna. På detta inverkade också det faktum att kantringsrisken för lotsbåten inte hade identifierats.

Tillverkaren av båten, Kewatec i Karleby, har sedan olyckan vidtagit olika åtgärder för att det otänkbara inte ska hända igen, rapporterar svenska Yle:

– För att sänka tyngdpunkten har nya bränsletankar utformats på den här båten som går mera på längden än på höjden. Det sänker tyngdpunkten när man kör med fulla tankar och båten blir mer stabil, säger Jens Ahlskog som är vd för Kewatec.

Kewatec pilot 1500

Allt klart för ny Kvarkenfärja

En vecka efter att Kvarken Link och Rauma Marine Construction (RMC) undertecknade intention
Läs mer »

Succé för Carus i Spanien

IT- och resespecialisten Carus med huvudkontor i Mariehamn har levererat ett komplett IT-system ombord på Trasmediterraneas färja M/S Ciu
Läs mer »
Hanna Hagmark berättar om dockbygget.

Pommerns säkra hamn

Bygget av den nya torrdockan för fyrmastade segelfa
Läs mer »
Foto: Jan-H Tetens/www.marinetraffic.com

Helmer Lundström köpte nytt fartyg

Västanfjärdrederiet Helmer Lundström Ab storsatsar och har köpt
Läs mer »

Fler reste med M/S Eckerö

Nu har även Eckerö Linjen sammanställt antalet passagerare som reste med M/S Eckerö mellan Grisslehamn och Eckerö under år 2018.
Läs mer »
Foto: Gävle hamn

Gävle är Sveriges kaffehamn

Gävle hamn stärker sin position som Sveriges kaffehamn nummer ett.
Läs mer »