Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart. En man dog och tre överlevande räddades av åländska lastfartyget M/S Midas. Av allt döma kolliderade katamaranen med något, kanske en container som ramlat av något fartyg.

Här berättar Midas befälhavare Timo Väänänen i Ålands Sjöfart om räddningen.

Katamaranen Hallucine ägs av fransmannen Régis Guillemot som är en extremt van seglare. Guillemot har tävlat i många offshore-regattor och vann till exempel Route de Rhum 2002. Han har grundat Régis Guillemot Charter, ett charterföretag baserat i Marin på Martinique, ett företag som han nyligen sålt. Tillsammans med tre landsmän hade färden startat från Morbihan-bukten i Bretagne i Frankrike. Rutten planerades gå till först Kanarieöarna och sedan över Atlanten till Karibien. Régis Guillemot är också kusin till en annan känd seglare: Marc Guillemot (trea i Vendée Globe 2008), som också är hans kontaktpunkt i land och som var den som först underrättades om olyckan och nu berättar vad som hände:

– Ingen av de som var med ombord förstår vad som hände, de är i chock. Allt gick perfekt och navigeringen var problemfri. Hallucine är en mycket säker och sjövärdig båt och vågorna var hanterliga, man gick i 16-20 knop med storseglet delvis revat, då man kolliderade med något, kanske en container, och kantrade efter smällen. Samtidigt slungades en av de fyra besättningsmännen, han som stod vakt, överbord och hittades först 36 timmar senare; död.

Efter haveriet lyckades Régis Guillemot och de två andra i besättningen larma räddningstjänsten som i sin tur larmade M/S Midas som var på väg till Florida men bytte kurs och gick till haveriplatsen. Där plockades Régis Guillemot och hans vänner upp från den livflotte de evakuerat sig själva till. Midas tog de tre vidare till Azorerna dit de anlände på tisdagen. 

Marc Guillemot har pratat med sin kusin och rapporterar:

– Régis berättade för mig att när de plockades upp av lastfartyget Midas var Hallucine halvfylld med vatten. Jag informerade Vendée Globes tävlingschef om närvaron av den skeppsbrutna katamaranen eftersom regattan passerar ganska nära det olycksområdet.

Kan du franska, finns mer att läsa på dessa länkar:

Voiles et Voiliers.

Farevela, The Sailing Media.

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »