Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward. Målet är att skapa ett nytt samarbete mellan det finländska och svenska maritima sjöfartsklustret med syftet att dela best practice och samarbeta för att nå miljömål och klimatmål. För att främja samarbetet kommer ett seminarium och ”think tank” att äga rum i Helsingfors den 20 november 2019. Programmet kommer att innehålla goda exempel från varje land och en paneldiskussion med ledare från industrin och politiker. En stor del av samarbetet utgörs också av Helcoms Green Team där nästa möte äger rum den 3 september på ön Donsö, strax utanför Göteborg, under den stora händelsen Donsö Shipping Meet.

– När megatrender som digitalisering och klimatförändringar förändrar världen står sjöfartssektorn inför stora utmaningar på global nivå. För att lösa dessa problem måste sjöfartsklustret arbeta tillsammans. Finland och Sverige är redan i framkant gällande nyskapande teknik och gröna metoder inom sjöfarten. Fairway Forward-samarbetet är en utmärkt plattform för att vi ska kunna arbeta tillsammans för att vidareutveckla effektiva miljö- och klimatlösningar för framtiden, säger Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland och ordförande för Finlands Sjöfartskluster.

Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström håller med:

– Både det svenska och finska sjöfartskluster är förebilder när det gäller att arbeta med dessa ämnen och tillsammans kommer vi att bli starkare och kunna nå våra miljö- och klimatmål. Det är viktigt att ha en gemensam plattform att samarbeta och dela med sig av både gällande bästa practice och utmaningar.

Deltagande organisationer i Fairway Forward är: Svensk Sjöfart, Sveriges Hamnar, Rederierna i Finland, Finlands hamnförbund, Hamnoperatörerna rf  och Finnish Marine Industries.
 

Tallink lånar till nybygge

Tallink Grupp lånar 197,6 miljoner euro för att bygga den nya LNG-färjan vid Rauma Marine Construction som
Läs mer »

Lundqvist visar ny miljonvinst

Åländska Lundqvist Rederierna tjänar pengar igen efter fjolårets tillfälliga dykning.
Läs mer »

Iransk ilska mot Gibraltar

Gibraltar som på lördag drar igång NatWest International Island Games är centrum för världen
Läs mer »

Carnivals flotta väljer STM

Tack vare EU-projektet STM som drivs av bland andra svenska Sjöfartsverket blir världssjöfart
Läs mer »

Här är världens hetaste tanker

Världens antagligen mest omskrivna oljetanker heter M/T Grace 1 och ligger just nu utanför Gibraltar, övervakade av brittiska marinen och
Läs mer »

All time high på Rosella

Åland lockar allt fler besökare vilket är härligt så här mitt i sommaren med starkaste månaden framför oss.
Läs mer »