Nytt rekord för Eckerö Line

Vi har ett nytt år och ett nytt decennium och nu börjar siffrorna från fjolåret ramla in. Först ut är Eckerö Line, ett dotterbolag till åländska Rederi Ab Eckerö, vars satsning på ett nytt fartyg i trafiken över Finska viken visat sig lyckosam. När lasterna är räknade visar fjolårets siffror att M/S Finbo Cargo och inflödet av internationella passagerare resulterat i nya rekord för Eckerö Line som år 2018 ändå växte med kraftiga 18 procent, med bara ett fartyg.

Antalet passagerare växte under 2019, under vikande marknad och hårdnande konkurrens, med 45.000 personer till drygt 1.890.000 trots att M/S Finlandia dockades längre än beräknat i början av året och att rederiet dessutom drabbades av sympatistrejken i december. Godsmängderna ökade under året med tio procent, till stor del tack vare satsningen på Finbo Cargo som kör mellan Nordsjöhamnen i Helsingfors och Muuga i Estland. Detta inkluderar såväl passagerarvolymer som frakten där Finbo Cargo redan står för 40 procent av Eckerö Lines volymer.

– Finbo Cargo började trafikera i slutet av juni och starten har varit bra för både passagerartrafik och last. Våra kunder som reser med bil har hittat ett snabbt och prisvärt alternativ. Med Finbo Cargo går 40 procent av vår lastkapacitet nu från Nordsjö, säger Taru Keronen, vd för Eckerö Line.

Eckerö Lines andel av internationella resenärer fortsatte växa och steg med nio procent jämfört med året innan. Den största tillväxten kom från de baltiska länderna, men de växande marknaderna finns också i England, Indien, Tyskland och, som tidigare år, Kina.

– Att öka antalet internationella turister kräver utveckling av tjänster från bokningsfasen till vad som händer när passageraren lämnar fartyget. Det har varit positivt att notera att den nordiska rena maten som erbjuds på Finlandia är av ökande intresse för turister. Matens ursprung och äkthet är mycket viktigt för dagens resenärer, säger Keronen.

Finländska resenärer till Estland lockas särskilt till nya och spektakulära kulturella platser, till exempel Fotografiska, det fotografiska centret som öppnades i fjol, Proto Center for Invention and Adventure i Noblessner och Maritime Museum i Margareeta-tornet. Detta har inte skett av en slump, Estland har aktivt riktat marknadsföring mot finländare och resultaten är tydliga, det är framgångsrikt att erbjuda kulturella och konstnärliga besöksmål kombinerade med förmånliga boendealternativ.

Finbo Cargos första år

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »