Nytt rekord för Eckerö Line

Vi har ett nytt år och ett nytt decennium och nu börjar siffrorna från fjolåret ramla in. Först ut är Eckerö Line, ett dotterbolag till åländska Rederi Ab Eckerö, vars satsning på ett nytt fartyg i trafiken över Finska viken visat sig lyckosam. När lasterna är räknade visar fjolårets siffror att M/S Finbo Cargo och inflödet av internationella passagerare resulterat i nya rekord för Eckerö Line som år 2018 ändå växte med kraftiga 18 procent, med bara ett fartyg.

Antalet passagerare växte under 2019, under vikande marknad och hårdnande konkurrens, med 45.000 personer till drygt 1.890.000 trots att M/S Finlandia dockades längre än beräknat i början av året och att rederiet dessutom drabbades av sympatistrejken i december. Godsmängderna ökade under året med tio procent, till stor del tack vare satsningen på Finbo Cargo som kör mellan Nordsjöhamnen i Helsingfors och Muuga i Estland. Detta inkluderar såväl passagerarvolymer som frakten där Finbo Cargo redan står för 40 procent av Eckerö Lines volymer.

– Finbo Cargo började trafikera i slutet av juni och starten har varit bra för både passagerartrafik och last. Våra kunder som reser med bil har hittat ett snabbt och prisvärt alternativ. Med Finbo Cargo går 40 procent av vår lastkapacitet nu från Nordsjö, säger Taru Keronen, vd för Eckerö Line.

Eckerö Lines andel av internationella resenärer fortsatte växa och steg med nio procent jämfört med året innan. Den största tillväxten kom från de baltiska länderna, men de växande marknaderna finns också i England, Indien, Tyskland och, som tidigare år, Kina.

– Att öka antalet internationella turister kräver utveckling av tjänster från bokningsfasen till vad som händer när passageraren lämnar fartyget. Det har varit positivt att notera att den nordiska rena maten som erbjuds på Finlandia är av ökande intresse för turister. Matens ursprung och äkthet är mycket viktigt för dagens resenärer, säger Keronen.

Finländska resenärer till Estland lockas särskilt till nya och spektakulära kulturella platser, till exempel Fotografiska, det fotografiska centret som öppnades i fjol, Proto Center for Invention and Adventure i Noblessner och Maritime Museum i Margareeta-tornet. Detta har inte skett av en slump, Estland har aktivt riktat marknadsföring mot finländare och resultaten är tydliga, det är framgångsrikt att erbjuda kulturella och konstnärliga besöksmål kombinerade med förmånliga boendealternativ.

Finbo Cargos första år

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »