• M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
  M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
  Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
 • Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.
  Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
 • Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.

Nytt bredband på M/S Eckerö

Eckerö Linjen ökar farten när det gäller nätuppkopplingen till havs ombord på M/S Eckerö som trafikerar mellan Eckerö och Grisslehamn. Därmed blir Eckerö först på Ålands hav med höghastighetsbredband, en utveckling som Wasaline var först med ombord på M/S Wasa Express som går mellan Vasa och Umeå.

Eckerö Linjen har tittat på olika lösningar för att uppnå snabb och stabil internetuppkoppling, något som i dag betraktas som en förutsättning för modern passagerartrafik. Genom en installation av två nya rörliga antenner ombord på M/S Eckerö samt två rörliga antenner i land, en i Berghamn och en i Grisslehamn, kan Eckerö Linjen nu erbjuda sina gäster en betydligt stabilare internetuppkoppling på fartyget än tidigare.

– Installationen bidrar till att kapaciteten ökas väsentligt, men den största skillnaden ligger i räckvidden. Tidigare har det varit en utmaning med uppkopplingen då fartyget befunnit sig för långt ifrån land, men det är nu inte längre ett problem. Tack vare den nuvarande tekniken kommer man att under hela båtresan kunna använda streamingtjänster och surfa med betydligt bättre hastighet och stabilitet än förut, förklarar Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.

Det nya höghastighetsbredbandet skapar även möjlighet för exempelvis konferensgäster att hålla videokonferens ombord. Att koppla upp sig mot det trådlösa nätverket kommer tills vidare att vara gratis för samtliga gäster. 

– Vi är glada över att kunna presentera denna nyhet för våra gäster och är extra stolta över att vara det första fartyget på Ålands hav som erbjuder en så här snabb och säker internetuppkoppling, tillägger Tomas Karlsson, VD på Eckerö Linjen.

Eckerö Linjen har ca 230 anställda och årsomsättningen uppgår till cirka 66 miljoner euro. Eckerö Linjen är en del av Eckerökoncernen, som bedriver verksamhet inom sjöfart och turism. I koncernen ingår även Birka Cruises, Eckerö Shipping, Eckerö Line och Williams Buss. Förutom kryssningsverksamheten med fartyget M/S Eckerö är Eckerö Linjen en stor arrangör av turistiska resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper och man förmedlar de flesta hotell, gästhem och cirka 350 stugor på Åland.

Dagskryssning med M/S Eckerö

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »