• M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
  M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
  Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
 • Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.
  Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.
 • Tomas Karlsson, vd. Foto: Therese Andersson.

Nytt bredband på M/S Eckerö

Eckerö Linjen ökar farten när det gäller nätuppkopplingen till havs ombord på M/S Eckerö som trafikerar mellan Eckerö och Grisslehamn. Därmed blir Eckerö först på Ålands hav med höghastighetsbredband, en utveckling som Wasaline var först med ombord på M/S Wasa Express som går mellan Vasa och Umeå.

Eckerö Linjen har tittat på olika lösningar för att uppnå snabb och stabil internetuppkoppling, något som i dag betraktas som en förutsättning för modern passagerartrafik. Genom en installation av två nya rörliga antenner ombord på M/S Eckerö samt två rörliga antenner i land, en i Berghamn och en i Grisslehamn, kan Eckerö Linjen nu erbjuda sina gäster en betydligt stabilare internetuppkoppling på fartyget än tidigare.

– Installationen bidrar till att kapaciteten ökas väsentligt, men den största skillnaden ligger i räckvidden. Tidigare har det varit en utmaning med uppkopplingen då fartyget befunnit sig för långt ifrån land, men det är nu inte längre ett problem. Tack vare den nuvarande tekniken kommer man att under hela båtresan kunna använda streamingtjänster och surfa med betydligt bättre hastighet och stabilitet än förut, förklarar Kenneth Påvall, IT-Infrastrukturchef på Rederi Ab Eckerö.

Det nya höghastighetsbredbandet skapar även möjlighet för exempelvis konferensgäster att hålla videokonferens ombord. Att koppla upp sig mot det trådlösa nätverket kommer tills vidare att vara gratis för samtliga gäster. 

– Vi är glada över att kunna presentera denna nyhet för våra gäster och är extra stolta över att vara det första fartyget på Ålands hav som erbjuder en så här snabb och säker internetuppkoppling, tillägger Tomas Karlsson, VD på Eckerö Linjen.

Eckerö Linjen har ca 230 anställda och årsomsättningen uppgår till cirka 66 miljoner euro. Eckerö Linjen är en del av Eckerökoncernen, som bedriver verksamhet inom sjöfart och turism. I koncernen ingår även Birka Cruises, Eckerö Shipping, Eckerö Line och Williams Buss. Förutom kryssningsverksamheten med fartyget M/S Eckerö är Eckerö Linjen en stor arrangör av turistiska resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper och man förmedlar de flesta hotell, gästhem och cirka 350 stugor på Åland.

Dagskryssning med M/S Eckerö

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »

Viking tillbaka i försiktig trafik

Med beaktande av den finska regeringens beslut att successivt lätta på några av de coronarelaterade restriktionerna kommer Viking Line at
Läs mer »

Från rekordvår till fullt stopp

I mars i år såg det ut som om Strommas Rederi AB Göta Kanals kryssningssäsong försäljningsmässigt skulle bli det bästa året någonsin.
Läs mer »