Nya fartyg måste fånga trender

När Viking Line bjöd på traditionell julfrukost i veckan som gick ombord på Cinderella berättade affärsutvecklingschefen Gustaf Eklund om arbetet med att bygga Viking Glory i Kina. Det är första gången han är med i ett nybyggnadsprojekt, till vardags sysslar han med andra frågor. Eklund är ansvarig för kapacitet och koncept för det nya fartyget, han har ägnat sig åt det sedan 2015, lite efter Jan Hanses och de andra. Det är en process som pågått länge.

– År 2017 var vi till 90 procent klara med design, koncept och kapacitet. Man kan bli lite otålig men det har varit intressant att se allt arbete och alla avancerade ritningar som krävs för att bygga ett fartyg, sade Eklund.

Under våren som kommer börjar projektet anta allt mer konkreta former. Fartygsbygget växer varje dag i Kina och själva produktlanseringen tilltar här hemma. Gustaf Eklund lyfter fram några av de saker som är extra viktiga:

– Kapaciteten är nyckeln till fartygets lönsamhet, det är väldigt viktigt att vi träffar rätt när det gäller till exempel bildäckststorlek, hyttantal, publika ytor, restaurangutrymmen osv. Fartyget ska ändå trafikera 20-25 år, kanske ännu längre.

Som underlag för analyserna har Viking Line granskat massor av numeriska och andra underlag; biljettintäkter, fraktmönster, megatrender och allt annat som kan spela in för ”i dag är sista dagen då utvecklingen går så här långsamt”, som Eklund uttrycker det.

Bland frågorna som måste spela roll finns också begrepp som urbanisering, globalisering, digitalisering och hållbarhet. I letandet efter svaren har olika målgrupper granskats extra noga; hur många elbilar finns ombord om fem år, har folk alls bilen med sig om tio år? Vissa saker måste framtiden utvisa och då måste man vara beredd på den.

– Ledorden har alltid varit att fartyget ska vara flexibelt, miljövändligt, attraktivt och effektivt. Vi känner oss fortfarande trygga i att mixen är den rätta.

På den här länken kan man läsa mycket mer om fartyget som ska trafikera Stockholm-Åland-Åbo.

Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »

Viking julkryssar till Mariehamn

En riktig jul inleds på Åland!
Läs mer »