• Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
  Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
  Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
  Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
 • Nya Åland 16 juli.
  Nya Åland 16 juli.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
 • Nya Åland 16 juli.

NY BOK: Så minns vi coronavåren 2020

Minnen ska vi vårda, hur smärtsmma de än kan kännas. Av historien lär vi oss hantera framtiden och så vidare. Den här boken är våra minnen av den nyhetstyngsta vår som världen skådat sedan andra världskriget.

Våren 2020 slungades Åland tillsammans med Finland och övriga världen ut i det okända i kampen mot coronaviruset och covid-19. För första gången sedan andra världskriget 1939 gick Finland och Åland in i beredskapsläge och undantagstillstånd. Från den 18 mars, den första dagen, till den sista maj gick det 75 dagar. Efter det började samhället försiktigt öppnas på nytt. Redan nu, innan juli tagit vid, känns vårens inskränkningar som något som nästan inte hänt. Fast det har det, vår passagerartrafik dras fortfarande med enorma begränsningar och vart arbetslösheten tar vägen vet ingen. De ekonomiska svallvågorna är både farliga och svåra att tackla. Till följd av att efterfrågan i hela världen nästan försvunnit finns massor av lastfartyg som ligger upplagda i väntan på nya laster. Detta gör att jobb försvinner, att löner inte kan betalas ut osv i ett gigantiskt ekorrhjul. Coronaviruset och covid-19 är något vi måste leva med för väldigt lång tid framöver, kanske för alltid.

Här kan du köpa ditt eget exemplar eller ge bort boken som present. Då kommer den direkt till din postlåda! Boken finns även till försäljning vid Lisco och Mariehamns bokhandel i Mariehamn för 24 euro.

 • Pris för leverans per post till Åland och Finland (inklusive bok, porto och moms 10 %): 28 euro. 24 är för boken och 4 för transporten.
 • Pris till Sverige och övriga världen (inklusive bok och porto): 33 euro.
 • Är du intresserad av fler böcker eller är det nåt annat du vill fråga eller föreslå, hör av dig till Jörgen Pettersson, tel +358 457 3135 640 eller på epost, jorgen.pettersson@aland.net. För företag kan även ordnas med faktura.

Vad hände egentligen? Hur kunde en hel värld stanna upp och under några månader tyna bort? Är det bra att vi är sårbara eller är det fantastiskt att vi inte har blivit oövervinnerliga? Det är några av frågorna som lyfts i den nya boken ”Coronavåren 2020 – 75 dagar som förändrar vår framtid”, en dagbok över vår generations mest omvälvande tid.

Alla vi på Åland såg fram mot en skön vår efter en obefintlig vinter. Vad vi inte visste när 2019 blev 2020 var att förvandlingens tid var inne eller åtminstone väldigt nära förestående. Hur kunde vi veta att ett virus som upptäckts i Kina skulle ta sig över hela världen och nästla sig in i vår trygga och ganska blåögda åländska vardag? Hur skulle vi veta sånt som ingen annan heller visste?

Onsdagen den 18 mars upphörde vanliga lagar och regler att gälla i Finland och på Åland. För första gången i fredstid infördes ett undantagstillstånd och beredskapslagar, vilka kraftigt begränsade medborgarnas fri- och rättigheter och i ett slag förpassade den åländska självstyrelselagen i viloläge. I kampen mot covid-19 blev alla medel tillåtna och över en natt, faktiskt bokstavligen, gick allt från full fart framåt till stopp.

Om detta och mycket mer berättar den 150-sidiga boken där fotograf och skribent upptäcker de mest överraskande sidorna även hos sig själva:

Plötsligt ligger jublet nära till hands när vi möter horder med bilar och båtsläp på vilka rejäla trollingfarkoster åker. Kom pandemi, kom covid-19, kom restriktioner och varningar – när de stora laxarna går till kan ingenting stoppa oss! Jag vill stanna varenda bil och krama om dem som kommer, likt folk gör efter krig då segrarmakterna anländer. Aldrig förr har jag väl blivit lika glad åt att möta en båt på en väg!”, skriver Jörgen Pettersson den 16 maj.

”Coronavåren 2020 – 75 dagar som förändrar vår framtid” är ett reportage om Åland och ålänningarna och mycket mer. Vad händer med ett samhälle som stänger ner under sjuttiofem dagar? Hur gör människor som inte får gå i skolan, inte idrotta, inte jobba? Hur hanterar Åland beredskapslagarna och undantagstillståndet som stänger den livsviktiga kommunikation som varje ö så förtvivlat behöver. Klarar självstyrelsen utmaningen och, framför allt, hur ska det gå till att starta allt på nytt.

Skribenten Jörgen Pettersson och fotografen Therese Andersson tecknar berättelsen om undantagstillståndet som en personlig dagbok i ord och bild där vi dag för dag kan följa utvecklingen och besluten vars första uppgift är att rädda liv och i andra hand att inte bara rädda samhället utan också se till att vi kan starta på nytt. Art Director Outi Bergman ser sammanhanget mellan text och bild och har formgett materialet till en bok på drygt 150 sidor.

– Jag vill att vi aldrig glömmer bort hur det var att leva under undantagstillstånd och har försökt göra denna bok till ett långt och spännande reportage om en tid som redan i dag känns avlägsen, säger Bergman.

Therese Andersson är fotografen som der det vi andra missar. Hon bar kameran med sig under nästan alla dygnets timmar och hittade bilderna som inspirera till både nya insikter och gamla sanningar.

– Under min livstid har jag aldrig varit med om något liknande. Först den rena rädslan och sedan det obegripliga att gator och butikshyllor ibland gapade tomma. Ibland var det rent spöklikt att fotografera, säger Andersson.

Jörgen Pettersson har följt det åländska samhället sedan massor av år tillbaka. Ändå är coronavåren något varken han eller någon annan varit med om förut:

– Vanligen skrivs historien långt efter att något hänt. I den här boken gör vi tvärtom. Vi berättar i ord och bild exakt vad som hänt, dag för dag. Det gör vi för att minnas och bära med oss mot en framtid som ser annorlunda ut, säger Pettersson.

”Coronavåren 2020 – 75 dagar som förändrar vår framtid” finns tillgänglig för försäljning från och med den 7 juni. Upplagan är begränsad, försäkra dig om ett eget exemplar redan i dag!

Här är en länk där du enkelt kan köpa ett eget exemplar!

En viktig bok för att vi ska förstå vad som hänt.
Därför hamstrade vi toapapper.

Viking har tappat 226 miljoner

I dag offentliggör Viking Line sin verksamhetsöversikt för perioden januari till september.
Läs mer »

Vd vill att regeringen tar ansvar

Svenska Sjöfartsverket förväntar sig flera miljoner i förlorade intäkter på grund av minskade intäkter från farleds- och lotsavgifterna.
Läs mer »

Alukin stärker på Åland

Alukin aluminiumbåtar har anlitat Åland Yachts för att marknadsföra sina egenutvecklade helsvetsade aluminiumbåtar till den åländska skär
Läs mer »

eMarine hjälper Wasaline spara

eMarine Engineering som har kontor bland annat i Mariehamn har installerat ett egenkonstruerat och världsunikt batterisystem ombord på M/
Läs mer »

Viking får låna 43 miljoner

Coronakrisen och de myndighetsbeslut som omöjliggjort ”normalt” resande har rammat passagerarindustrin ofattbart hårt.
Läs mer »

Stena stärker på Östersjön

Västkustbaserade Stena Line kämpar som alla andra passagerarberoende rederier för sin överlevnad och söker nya möjligheter på andra markn
Läs mer »