• Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
  Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
 • KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
  KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
 • Foto: Kystvakten.
  Foto: Kystvakten.
 • Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.
  Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.
 • Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
 • KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
 • Foto: Kystvakten.
 • Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.

Norge nådde Nordpolen

Norska Kustbevakningens fartyg KV Svalbard blev i onsdags första norska fartyg att nå Nordpolen. Den exakta tiden för att ha nått 90 grader nord var klockan 09.32 på onsdagsmorgonen. KV Svalbard gör expeditionen för Bergenbaserade Nansen-centrets räkning. I uppdraget ingår bland annat att placera ut mätinstrument på havsbottnen med syfte att följa temperatur och klimatförändringar.

– Allt gick mycket snabbare än vi trodde från början. Vi hade väntat oss ännu tjockare isar och var beredda på att inte allas klara oss ända fram. För oss är detta ett bevis på att vi har fartyg som klarar av att operera ända upp till polcirkeln, säger Ottar Haugen från Kystvakten till TV2.

Svalbard sjösattes 2001 och mäter 103 meter på längden, 19 meter bredd och väger 6.375 ton. Fartyget kan forcera isar som är uppemot två meter tjocka, under kortare sträckor.

Norges historia med Nordpolen är komplicerad och detta var första gången man nått ända fram. År 1893 försökte forskaren Fridtjof Nansen nå polcirkeln med sitt fartyg Fram men kom aldrig längre norrut än 86 grader. År 1918 försökte Roald Amundsen med Maud-expeditionen men misslyckades driva över själva Nordpolen. Han lyckades däremot flyga över 1926 med zeppelinaren Norge!

Den 3 augusti 1958 nådde atomubåten USS Nautilus som första fartyg Nordpolen. Den sovjetiska atomdrivna isbrytaren Arktika var den 17 augusti 1977 det första fartyget som nådde Nordpolen på havets yta. Den 7 september 1991 nådde den svenska isbrytaren Oden Nordpolen som första icke atomdrivna fartyg. Sedan dess har Oden varit vid Nordpolen vid ytterligare fem tillfällen, senast den 22 augusti 2009, ett besök som slutade med internationellt storbråk, något Ålands Sjöfaft rapporterade om.

Fotnot: Nordpolen, eller den geografiska nordpolen, är den nordligaste punkten på jorden. Denna punkt ligger på 90° nordlig bredd, på den punkt på norra halvklotet där jordensrotationsaxel skär jordytan. Till skillnad från Sydpolen som ligger på en kontinental landmassa, är Nordpolen belägen mitt i Norra ishavet i en region som är nästan permanent täckt av ständigt skiftande havsis. Havsområdet runt nordpolen och de kringliggande landmassorna kallas Arktis. (Wikipedia)

KV Svalbard följde Tall Ships Race

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »