• Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
  Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
 • KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
  KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
 • Foto: Kystvakten.
  Foto: Kystvakten.
 • Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.
  Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.
 • Fartygschef Geir-Magne Leinebø och expeditionsledaren Dr. Hanne Sagen. Foto: Kystvakten.
 • KV Svalbard vid nordpolen. Foto: Kystvakten.
 • Foto: Kystvakten.
 • Svalbard och dess besättning. Foto: Kystvakten.

Norge nådde Nordpolen

Norska Kustbevakningens fartyg KV Svalbard blev i onsdags första norska fartyg att nå Nordpolen. Den exakta tiden för att ha nått 90 grader nord var klockan 09.32 på onsdagsmorgonen. KV Svalbard gör expeditionen för Bergenbaserade Nansen-centrets räkning. I uppdraget ingår bland annat att placera ut mätinstrument på havsbottnen med syfte att följa temperatur och klimatförändringar.

– Allt gick mycket snabbare än vi trodde från början. Vi hade väntat oss ännu tjockare isar och var beredda på att inte allas klara oss ända fram. För oss är detta ett bevis på att vi har fartyg som klarar av att operera ända upp till polcirkeln, säger Ottar Haugen från Kystvakten till TV2.

Svalbard sjösattes 2001 och mäter 103 meter på längden, 19 meter bredd och väger 6.375 ton. Fartyget kan forcera isar som är uppemot två meter tjocka, under kortare sträckor.

Norges historia med Nordpolen är komplicerad och detta var första gången man nått ända fram. År 1893 försökte forskaren Fridtjof Nansen nå polcirkeln med sitt fartyg Fram men kom aldrig längre norrut än 86 grader. År 1918 försökte Roald Amundsen med Maud-expeditionen men misslyckades driva över själva Nordpolen. Han lyckades däremot flyga över 1926 med zeppelinaren Norge!

Den 3 augusti 1958 nådde atomubåten USS Nautilus som första fartyg Nordpolen. Den sovjetiska atomdrivna isbrytaren Arktika var den 17 augusti 1977 det första fartyget som nådde Nordpolen på havets yta. Den 7 september 1991 nådde den svenska isbrytaren Oden Nordpolen som första icke atomdrivna fartyg. Sedan dess har Oden varit vid Nordpolen vid ytterligare fem tillfällen, senast den 22 augusti 2009, ett besök som slutade med internationellt storbråk, något Ålands Sjöfaft rapporterade om.

Fotnot: Nordpolen, eller den geografiska nordpolen, är den nordligaste punkten på jorden. Denna punkt ligger på 90° nordlig bredd, på den punkt på norra halvklotet där jordensrotationsaxel skär jordytan. Till skillnad från Sydpolen som ligger på en kontinental landmassa, är Nordpolen belägen mitt i Norra ishavet i en region som är nästan permanent täckt av ständigt skiftande havsis. Havsområdet runt nordpolen och de kringliggande landmassorna kallas Arktis. (Wikipedia)

KV Svalbard följde Tall Ships Race
Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »