• Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.

Michael Sars drar på turné

Det åländska skolfartyget M/S Michael Sars drog i lördags ut på en turné i Östersjön. Ombord finns blivande sjömän från Ålands yrkesgymnasiums sjöfartslinje (klass 2 och 3) som dels ska lära sig köra fartyg i prakitken och dels bekanta sig med utbildningar och varvsverksamhet och mycket mer. Michael Sars första anhalt är Falkenberg dit man anländer i dag måndag. Där väntar studiebesök på Falkvarv och M/S Shipper som i dagarna avslutar en dockning.

– Det är viktigt att eleverna får se hur det är att verkligen vara till sjöss och samtidigt får möjlighet att bekanta sig närmare med andra dela av sjöfarten, säger Jerry Bergman som är befälhavare på Michael Sars.

Efter Falkenberg bär det norrut till Oxelösund för att sedan fortsätta mot Visby och ett besök till Sjöfartsgymnasiet. På fredag förtöjer fartyget i kalmar för att hälsa på vid Linnéuniversitetet (som just nu söker en ny prefekt). Efter det styr färden till Helsingfors och närmare bekantskap med isbrytare som finns vid kaj. Dessutom hälsar klassningssällskapet DNV GL på ombord för att leverera en lektion om sin verksamhet. Fartyget är tillbaka i Mariehamn tisdagen den 10 september.

Bildtext: Alla dessa lärare, personal och elever fanns med ombord när Michael Sars lade ut på sin långfärd i lördags. Från vänster styrman Henry Nukari, överstyrman och lärare Jonathan Eriksson, styrman Karl Leman, befälhavare Jerry Bergman, Emil Gustafsson, John Henriksson, André Boman, Patricia Grönholm, Rasmus Rinne, Sebastian Lönnroth, Rasums Roth, Rosa Lindberg, Chantelle Suhonen, Tobias Lindqvist, Cecil von Kramer, Aron Darmark, Anton Eskills, vaktmaskinmästare Markus Metsola, matros Peter Söderback och maskinchef Christoffer Qvarnström.

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »