• Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.
    Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.
  • Foto: Jörgen Pettersson.

Michael Sars drar på turné

Det åländska skolfartyget M/S Michael Sars drog i lördags ut på en turné i Östersjön. Ombord finns blivande sjömän från Ålands yrkesgymnasiums sjöfartslinje (klass 2 och 3) som dels ska lära sig köra fartyg i prakitken och dels bekanta sig med utbildningar och varvsverksamhet och mycket mer. Michael Sars första anhalt är Falkenberg dit man anländer i dag måndag. Där väntar studiebesök på Falkvarv och M/S Shipper som i dagarna avslutar en dockning.

– Det är viktigt att eleverna får se hur det är att verkligen vara till sjöss och samtidigt får möjlighet att bekanta sig närmare med andra dela av sjöfarten, säger Jerry Bergman som är befälhavare på Michael Sars.

Efter Falkenberg bär det norrut till Oxelösund för att sedan fortsätta mot Visby och ett besök till Sjöfartsgymnasiet. På fredag förtöjer fartyget i kalmar för att hälsa på vid Linnéuniversitetet (som just nu söker en ny prefekt). Efter det styr färden till Helsingfors och närmare bekantskap med isbrytare som finns vid kaj. Dessutom hälsar klassningssällskapet DNV GL på ombord för att leverera en lektion om sin verksamhet. Fartyget är tillbaka i Mariehamn tisdagen den 10 september.

Bildtext: Alla dessa lärare, personal och elever fanns med ombord när Michael Sars lade ut på sin långfärd i lördags. Från vänster styrman Henry Nukari, överstyrman och lärare Jonathan Eriksson, styrman Karl Leman, befälhavare Jerry Bergman, Emil Gustafsson, John Henriksson, André Boman, Patricia Grönholm, Rasmus Rinne, Sebastian Lönnroth, Rasums Roth, Rosa Lindberg, Chantelle Suhonen, Tobias Lindqvist, Cecil von Kramer, Aron Darmark, Anton Eskills, vaktmaskinmästare Markus Metsola, matros Peter Söderback och maskinchef Christoffer Qvarnström.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »