• Anneli Persson, volontär och ögonsjuksköterska.
  Anneli Persson, volontär och ögonsjuksköterska.
 • Från ceremonin Celebration of sight.
  Från ceremonin Celebration of sight.
 • Från ceremonin Celebration of sight.
  Från ceremonin Celebration of sight.
 • Anneli Persson, volontär och ögonsjuksköterska.
 • Från ceremonin Celebration of sight.
 • Från ceremonin Celebration of sight.

Mercy Ships firar synen

Sedan sjukhusfartyget Africa Mercy kom till Guinea i augusti förra året har drygt 1.000 ögonoperationer genomförts. Traditionsenligt firas operationerna med en ceremoni kallad Celebration of sight och i mitten av mars ägde en sådan rum. De barn och vuxna som sex veckor tidigare hade opererats fick göra en slutkontroll och alla var förstås väldigt glada över sin förbättrade syn.

Glädjen var stor den här dagen på kliniken där lyckliga barn sprang runt, lekte och skrattade. Det var helt annorlunda jämfört med före operationerna och när de först kom till fartyget.

– Då var de tysta med neutrala ansiktsuttryck. Det är rörande att se de små barnen som är under ett år, när de blir ammade och fokuserar blicken på sina föräldrar. Ja, det är ett under att dessa barn får chansen till ett seende liv. De lite större barnen leker med varandra. Nu kan de också gå i skolan och sedan hjälpa till med att försörja sina familjer, berättar ögonsjuksköterskan Anneli Persson, som var med på ceremonin och som även deltagit under alla operationerna av barnen. 

Under ceremonin spelades ett litet drama upp, man sjöng barnsånger och sjukvårdsteamet hade med sig gåvor till alla barn som opererats. De större barnen fick en ryggsäck fylld med olika gåvor och de yngre fick en tygpåse med gosedjur och böcker. Stena Line, som har ett stort engagemang för Mercy Ships och som genom flera insatser stöttat det livsomvälvande arbetet ombord, bidrog denna gång till ceremonin. Deras egen maskot Happy, en blå kramdjurstumlare hade nämligen skickats ner till fartyget som gåva till barnen.

– Dagen efter operationen, när vi tar av förbanden är reaktionerna mycket olika. Somliga skrattar men en del är chockade över att kunna se igen. Några barn vägrar att öppna ögonen och det finns vuxna, som fortfarande håller armarna framför sig för att kunna känna sig fram och ibland tar det ett tag för dem att vänja sig. Det var en kvinna, som berörde mig extra mycket – med tårar i ögonen tog hon all personal i hand och sa ”thank you, thank you”, avslutar Anneli.

Fakta ögonoperationer

 • Ögonsjukdomar, som i höginkomstländer behandlas i tidigt skede, lämnas ofta obehandlade i fattigare delar av världen, vilket då kan leda till nedsatt syn eller blindhet.
 • Grå starr är i dessa länder den främsta orsaken till synnedsättning och de flesta fall är relaterade till åldrande, men även barn kan födas med sjukdomen. I Sverige föds ca 40 barn per år med grå starr.
 • Grå starr kan också utvecklas efter ögonskador, inflammationer eller som resultat av andra sjukdomar. 36 miljoner människor i världen är blinda och hälften av dessa lider av grå starr.
 • Under tiden Mercy Ships med sitt sjukhusfartyg ligger för ankar i hamnarna i de här fattiga länderna försöker man komma i kontakt med sjuka människor och bland annat erbjuda dem gratis ögonoperationer för att förbättra deras syn och därmed deras livskvalitet.
 • Sedan 1978 har drygt 48.800 ögonoperationer och 321.000 ögonkonsultationer genomförts av Mercy Ships.
Sailing to Cameroon with Africa Mercy.

Investeringar tynger Eckerö

Aktieägarna i Rederi Ab Eckerö får räkna med ett lite tyngre år än man kanske vant sig vid.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Superjakt på Ålandsbesök

I dag har Åland och Mariehamn besök av sommarens kanske lyxigaste superjakt.
Läs mer »

Lägre förlust för Viking Line

I år var det 60 år sedan Viking Line inledde trafiken mellan Sverige och Åland och Fin
Läs mer »
Nya Föglöfärjan som skiss.

Finferries vann Föglöupphandling

I fredags stod det klart att det är ett konsortium bestående av statliga finländsk
Läs mer »
Foto: Gibraltar Chronicle

USA försökte stoppa tanker

Dramatiken kring den stoppade supertankern Grace 1 (300.579 DWT) fortsatte in i det
Läs mer »

Dödsolycka på M/S Misida

Överstyrmannen Erik Hansson, 34, från Sverige avled fredagen den 9 augusti i följderna av en arbetsplatsolycka ombord på Godby Shippings
Läs mer »