• Foto: Tallink
  Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
  Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
  Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
  Foto: Tallink
 • Foto: Tallink. Janek Stalmeister och Jan Meyer.
  Foto: Tallink. Janek Stalmeister och Jan Meyer.
 • Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
 • Foto: Tallink
 • Foto: Tallink. Janek Stalmeister och Jan Meyer.

Megastar är levererad

Det LNG-drivna höghastighetsfartyg Megastar (27 knops marschfart) levererades enligt tidsplan till Tallink av Meyer Åbovarvet i tisdags. Megastar kommer, enligt Tallinks pressmeddelande, att "sätta en ny standard för kundkomfort och miljövänlighet på rutten Helsingfors-Tallinn".

När Megastar sätts i trafik mellan Helsingfors och Tallinn den 29 januari 2017 är det ytterligare ett exempel på det miljötänk som i mycket hög grad präglar dagens passagerarfartyg. Megastar drivs av miljövänligt LNG-bränsle (flytande naturgas) och har även en avancerad skrovform vilket resulterar i betydande bränslebesparingar när fartyget är i drift.
– Att koppla samman Finland och Estland och i förlängningen, Nordeuropa till Baltikum, samt att vara navet för detta är ett viktigt mål för oss. Med Megastar blir detta den modernaste knytpunkten till havs i regionen. Vi har undersökt vad våra kunder söker i ett nästagenerationsfartyg och har därefter i ett tätt samarbete med Meyer Åbo tagit fram en ny, funktionell design av fartyget. Jag är säker på att resultatet kommer att glädja alla våra kunder. Vi är mycket tacksamma att Meyer Åbo har lyssnat noga till våra önskemål och byggt ett utmärkt fartyg för oss. Genom att ha levererat ett fartyg med den senaste miljövänliga teknologin, som dessutom överträffat våra förväntningar på bränsleeffektivitet och ökad komfortnivå med låga vibrationer visar Meyer Åbo på kompetensen och kvaliteten i den finländska varvsindustrin, säger Janek Stalmeister, VD för Tallink Grupp när han förklarar visionen för bolagets investering på 230 miljoner euro.

Det har tagit drygt två år att färdigställa Megastar, något som rederiet beskriver som en ”tvärvetenskaplig insats”.

– Vi började arbetet med Megastar genom att föreställa oss hur en ny design kan ge en ny nivå av fartygstrafik. Processen involverar mer än ett års designarbete som har varit nära kopplat till, och i viss mån, överlappat med byggandet, monteringen, finjusteringen och testningen av fartyget. Men sanningens ögonblick kommer i slutskedet, när vi kan leverera ett stort och sofistikerat fartyg så som vi gjort idag med Megastar – en produkt av fantastiskt lagarbete som tillsammans är större än alla individuella insatser. Vi tackar Tallink för deras förtroende och goda samarbete. Jag vill också tacka alla de som byggde fartyget: vårt varvslag i Åbo och våra många specialiserade leverantörer, säger Jan Meyer, VD på Meyer Åbo i ett uttalande.

Megastar erbjuder tre reseklasser, standard även kallad Star Class, uppgraderad Comfort Class och Business Class. För första gången finns det även två separata lounger även för standardklassen – Sitting Lounge och Driver’s Lounge för lastbilsförare. Det finns sju olika restauranger och kaféer ombord på Megastar, vilket inkluderar bufférestaurang, à la carte-restaurang, snabbmatsrestaurang och kaféer. Även pubar och barer finns på det nya fartyget. En lekplats finns för passagerare som reser med barn.

Travellers Superstore förstärker med 2.800 kvadratmeters shoppingområdet uppdelat på två däck.

Megastar Ska öven stärka standarden för passagerare som reser med bil. Dubbla nivåer av lastutrymme och ett bredare bildäck kommer att förbättra tiden för av- och påkörning.
Bilplatser av samma typ som vid shoppingcenter ger tillträde till bilen under färden, vilket ger ökad komfort för resenärer som tar till vara på Megastars shoppingmöjligheter.

Megastar är 212 meter lång och har plats för 2.800 passagerare. Med LNG som drivmedel blir Megastar ännu mer miljövänligt då varken svavel eller sotpartiklar bildas. Fartyget kan även köras med konventionellt bränsle. Utsläppen av kväve och koldioxid kommer också att minska. Megastar har tagits fram specifikt och skräddarsytts för rutten Tallinn–Helsingfors och följer de nya och mer strikta utsläppsbestämmelser som uppförts för ECA-området, Östersjön inräknat. 

Megastar medfinansieras av EU, Connecting Europe Facility, Transport – Motorways of the Sea.

Megastar anlände till Tallinn i torsdag och visas upp för allmänheten under fredagen. Mer information om fartyget finns även på dess egen sida.

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »