• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Lundgren fick drömjobb i Oslo

Sjöingenjören och elmaskinisten Fabian Lundgren har sina rötter i Lumparland på Åland men arbetar över hela världen. Största delen av karriären har Lundgren, 41, jobbat inom offshoreindustrin som projektledare, superintendent, maskinist och mycket mer. På ceven finns exempelvis fem nybyggen, tre större conversions och helrenovering av bostadsplattformerna Safe Scandinavia och Safe Caledonia. År 2014 flyttade han tillbaka till Åland för jobb inom Viking Line där han bland annat ansvarade för monteringen av rotorseglet på M/S Viking Grace.

I fjol gick han vidare till Bore (Mariehamn) som inspektör för att nu i vår ha headhuntats till norska BW Group, ett av världens största privata rederier med specialisering på bland annat stora gastankers. Jobbet fick han i stenhård konkurrens med andra intresserade. BW Group är en attraktiv arbetsplats som ägs från Singapore och styrs från kontor över hela världen.

– Jag hade nog egentligen tänkt stanna på Åland men det här jobbet gick inte att tacka nej till. Det är alldeles för intressant och jag känner några av de som jobbar där och ser fram mot att börja, säger Fabian Lundgren till Ålands Sjöfart.

Lundgrens nya titel blir Automation Superintendent och han börjar på kontoret i Lysåker, Oslo, ”så fort som möjligt”. Uppdraget är mångsidigt och inleds med ett större projekt som handlar om att se över alla fartyg och deras behov av till exempel reservdelar. Vägen till världen har för Fabian Lundgrens del gått via Ålands yrkesskolas elektrikerlinje och sedan en specialisering till fartygselektriker följt av studier till sjöingenjör i Kalmar. Han rekommenderar gärna en karriär inom shippingen:

– Jag stortrivs, man får se världen, tjäna hyggliga pengar och träffa otroligt intressanta människor. Vid sidan av att vara med och skapa stora konstruktioner och driva projekt!, säger Lundgren.

Särskilt inom elsidan finns i dag en väldig efterfrågan på kompetent personal.

– Det råder brist överallt när det gäller elektriker och automationsingenjörer. Alla jag känner som har nån slags automationsbakgrund har fina jobb i dag, säger Lundgren.
 

Investeringar tynger Eckerö

Aktieägarna i Rederi Ab Eckerö får räkna med ett lite tyngre år än man kanske vant sig vid.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Superjakt på Ålandsbesök

I dag har Åland och Mariehamn besök av sommarens kanske lyxigaste superjakt.
Läs mer »

Lägre förlust för Viking Line

I år var det 60 år sedan Viking Line inledde trafiken mellan Sverige och Åland och Fin
Läs mer »
Nya Föglöfärjan som skiss.

Finferries vann Föglöupphandling

I fredags stod det klart att det är ett konsortium bestående av statliga finländsk
Läs mer »
Foto: Gibraltar Chronicle

USA försökte stoppa tanker

Dramatiken kring den stoppade supertankern Grace 1 (300.579 DWT) fortsatte in i det
Läs mer »

Dödsolycka på M/S Misida

Överstyrmannen Erik Hansson, 34, från Sverige avled fredagen den 9 augusti i följderna av en arbetsplatsolycka ombord på Godby Shippings
Läs mer »