• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Lundgren fick drömjobb i Oslo

Sjöingenjören och elmaskinisten Fabian Lundgren har sina rötter i Lumparland på Åland men arbetar över hela världen. Största delen av karriären har Lundgren, 41, jobbat inom offshoreindustrin som projektledare, superintendent, maskinist och mycket mer. På ceven finns exempelvis fem nybyggen, tre större conversions och helrenovering av bostadsplattformerna Safe Scandinavia och Safe Caledonia. År 2014 flyttade han tillbaka till Åland för jobb inom Viking Line där han bland annat ansvarade för monteringen av rotorseglet på M/S Viking Grace.

I fjol gick han vidare till Bore (Mariehamn) som inspektör för att nu i vår ha headhuntats till norska BW Group, ett av världens största privata rederier med specialisering på bland annat stora gastankers. Jobbet fick han i stenhård konkurrens med andra intresserade. BW Group är en attraktiv arbetsplats som ägs från Singapore och styrs från kontor över hela världen.

– Jag hade nog egentligen tänkt stanna på Åland men det här jobbet gick inte att tacka nej till. Det är alldeles för intressant och jag känner några av de som jobbar där och ser fram mot att börja, säger Fabian Lundgren till Ålands Sjöfart.

Lundgrens nya titel blir Automation Superintendent och han börjar på kontoret i Lysåker, Oslo, ”så fort som möjligt”. Uppdraget är mångsidigt och inleds med ett större projekt som handlar om att se över alla fartyg och deras behov av till exempel reservdelar. Vägen till världen har för Fabian Lundgrens del gått via Ålands yrkesskolas elektrikerlinje och sedan en specialisering till fartygselektriker följt av studier till sjöingenjör i Kalmar. Han rekommenderar gärna en karriär inom shippingen:

– Jag stortrivs, man får se världen, tjäna hyggliga pengar och träffa otroligt intressanta människor. Vid sidan av att vara med och skapa stora konstruktioner och driva projekt!, säger Lundgren.

Särskilt inom elsidan finns i dag en väldig efterfrågan på kompetent personal.

– Det råder brist överallt när det gäller elektriker och automationsingenjörer. Alla jag känner som har nån slags automationsbakgrund har fina jobb i dag, säger Lundgren.
 

Viking Glory stärker Östersjön

När coronakrisen så småningom är över gäller det att stå redo på nytt.
Läs mer »

Baltic Queen till Mariehamn

Till följd av att reserestriktionerna mellan Estland och Finbland upphör att gälla i juni aviserar Tallink Grupp helt ny veckotrafik mell
Läs mer »

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »