LNG-pionjär till Oxelösund

En ny generation fartyg för transporter av torra bulkprodukter gör premiär i Oxelösund i dag. Det är finska rederiet ESL Shippings fartyg M/S Haaga som drivs av LNG och börjar trafikera Östersjön, något Ålands Sjöfart berättat om tidigare. Dagens besök i Oxelösund är det första i Östersjön efter leveransen i Kina. ESL Shipping och Oxelösunds Hamn är båda delaktiga i det delvis EU-finansierade projektet Bothnia Bulk, ett projekt som syftar till att uppgradera den industriella sjötrafiken. Fartyget lastade i Japan och tog rutten genom Nordostpassagen på sin hemresa. Haaga inleder därmed sin trafik för SSAB och transporter av råvaror mellan Luleå-Brahestad-Oxelösund.

Det övergripande målet med EU-projektet är att öka sjöfartens miljöprestanda, minska utsläppen och sänka logistikkostnaderna samt att säkerställa tillgänglighet året om. Fartyget Haaga är 160 meter långt och på 25.600 DWT och drivs med LNG (flytande naturgas) som bränsle. LNG som bränsle, jämfört med lågsvavlig olja, bidrar med minskade utsläpp av koldioxid (57%), svaveldioxid (92%) och PM partiklar (98%).

– Vi välkomnar den nya generationens fartyg, inte minst dess minskade emissioner. Det är positivt för miljön i stort och för Oxelösunds närmiljö. Sjöfarten efterfrågar i ökad grad LNG som bränsle. Byggnationen av en LNG terminal i Oxelösund kommer att möjliggöra bunkring av LNG förutom att SSAB kan använda bränslet i sina processer, säger Douglas Heilborn, VD Oxelösunds Hamn.

Fartyget kommer om cirka en månad att få sällskap av systerfartyget M/S Viikki. Båda fartygen kommer regelbundet att synas i Oxelösund. Bunkring av LNG bränsle kommer till en början att ske med lastbil.

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »