• Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.
    Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.
  • Långnäs hamn i Lumparland.
    Långnäs hamn i Lumparland.
  • Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.
  • Långnäs hamn i Lumparland.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser. Inom sjöfarten märks det på många områden men extra tydligt när det gäller förtöjningar av fartyg, en process där mycket tid kan sparas. Det nya fartyg som Viking Line bygger i Kina ska till exempel anpassas från början för att kunna angöra utan människokraft.

Först ut av de åländska hamnarna att genomföra automooring som begreppet lyder på engelska är Långnäs Hamn Ab där vd Ronny Eriksson undertecknat ett kontrakt med jättekoncernen Trelleborg i Sverige för leverans av förtöjningssystemet AutoMoor T40 Twin Arm. Detta meddelas i ett pressmeddelande som distribuerades på tisdagskvällen (se nertill). 

Trelleborgs Marine Systems levererar sitt trossfria automatiserade förtöjningssystem, AutoMoor, till Långnäs Hamn Ab. AutoMoor har utvecklats under flera år och har nyligen framgångsrikt testats i Melbourne, Australien. Med hjälp av tekniska lösningar skapas, enligt Trelleborg, en snabbare förtöjningsprocess och bättre säkerhet i hamnen.

Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab kommenterar:

– I Långnäs har vi uppemot 3.000 fartygsförtöjningar per år. De flesta av våra kunder är några av världens mest avancerade kryssningsfärjor med storlekar från 34.000 GT till 66.000 GT och mellan 165 och 230 meter långa. Med tanke på denna intensiva trafik är det viktigt att uppgradera båda kajarna i hamnen för att framtidssäkra trafiken. För att underlätta en snabb, säker och pålitlig förtöjning har vi beslutat gå in för automatiserad förtöjning.

Med hjälp av vakuumteknik som fäster fartyget till kajen reducerar AutoMoor fartygsrörelserna och följer alla belastningar som ett fartyg vid kaj utsätts för. Detta ger live data till operatören som kan optimera de dagliga hamnoperationerna. Det minimerar också personalinsatserna vilket minimerar mänskliga misstag och förbättrar säkerheten.

Trelleborgs AutoMoor T40 Twin Arm, om vilket man kan fördjupa sig i på den här länken, har utvecklats speciellt för hamnen i Långnäs. Två förtöjningsarmar kan tillsammans eller var för sig förtöja fartyg även med olika skrovprofiler. Detta gör det möjligt för hamnar att sköta ett större antal fartygstyper. AutoMoor T40 Twin Arm är ett smidigt system som kan installeras på begränsade utrymmen, till exempel väldigt nära kajkanten.

– Tack vare AutoMoor kan rederier som Viking Line, TallinkSilja och Finnlines hantera arbetstiden ombord på fartygen mer effektivt vilket minskar personal-  och driftskostnader ombord, tillägger Eriksson.

Richard Hepworth, affärsenhetschef för Trelleborg Marine Systems, säger:

– AutoMoor minimerar eventuella driftstopp. Genom att använda ett automatiserat förtöjningssystem för att dämpa fartygsrörelserna kan effektiviteteten förbättras väsentligt. Vi är glada att leverera denna milstolpe som är ett resultat av ett långt samarbete med hamnen i Långnäs.

AutoMoor är också avsett att hjälpa hamnar och terminaler att bli mer miljöeffektiva eftersom fartyg kan förtöjas inom en minut och lossa det på halva tiden. Detta minskar fartygets hamntider och sänker tiden då bogserbåtar krävs, vilket minskar utsläppen totalt. Trelleborgs AutoMoor-lösning integrerar fenders, förtöjningsutrustning, övervakning av fartyg och navigationssystem, som stöds av molntjänster och Internet of Things (IoT)-teknik.

Ronny Eriksson träffade Trelleborg för första gången för ett år sedan och har sedan dess jobbat intensivt för att göra allt klart. Under den tiden har det också visat sig att redan finns förberett för kablar och elskåp och tomrör ut till kajen för just automatisk förtöjning; gjort redan år 1999 i samband med att utrikeskajen togs i bruk. Detta är ett resultat av ett samarbete mellan Sune Axelsson som var sjösäkerhetsinspektör på Viking Line och dåvarande hamn-vd Tor-Erik Söderlund vilka såg längre än bara till det omedelbara behovet.

– Tekniken som vi nu installerar är helt ny men tankarna har funnits med sedan tjugo år tillbaka, säger Ronny Eriksson till Ålands Sjöfart. 

Trelleborg AB är en global industrikoncern med säte i Trelleborg med omkring 23.000 anställda (2017) och en omsättning på årsbasis om 32 miljarder kronor. Koncernen kontrolleras av Dunkerintressen med över hälften av de röststarka A-aktierna.

Trelleborgs AutoMoor, så funkar det

Trelleborg inför konstant flöde

Trelleborgs Hamn som ägs av kommunen Trelleborg har som målsättning att vara Europas bästa roro-hamn.
Läs mer »

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »