• M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson
    M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson
  • Taru Keronen är vd för Eckerö Line.
    Taru Keronen är vd för Eckerö Line.
  • M/S Finlandia. Foto: Jörgen Pettersson
  • Taru Keronen är vd för Eckerö Line.

Kraftig ökning för Eckerö Line

Tack vare fler turer mellan Helsingfors och Tallinn samt ökad efterfrågan bland särskilt utländska resanden har antalet passagerare för Eckerö Line ökat kraftigt. Under årets första sju månader har passagerarantalet vuxit med hela 17 procent jämfört med år 2017. I juli räknade man in 213.000 resenärer vilket är 29 procent mer än i fjol! Detta är ett kvitto på att expansionsplanerna som Ålands Sjöfart tidigare berättade om var strategiskt riktiga.

De estniska passagerarna har ökat mest och är 88 procent fler än i fjol. Skälen är flera och kan sammanfattas med höjd ekonomisk aktivitet i såväl Finland som Estland samt den utökade turlistan. Till detta ska sedan läggas allt större intresse från utlandet för resor mellan Tallinn och Helsingfors. De flesta av de internationella gästerna kommer från närliggande länder som Estland, Ryssland, Ukraina, Lettland, Polen och Litauen men intresset växer även från mer avlägsna länder såsom USA, Tyskland, Spanien och Frankrike. Den största tillväxten kommer från turister från Sydkorea (+420 %), Vitryssland (+179%) och Indien (+141%).

– Estland är högintressant för finländarna som ett snabbt resmål och vår varma juli satte ytterligare fart på det. I Estland är det enkelt att resa, det är förmånligt och fullt av aktiviteter, säger Eckerö Lines vd Taru Keränen som nyligen utsågs till en av Finlands 100 mest inflytelserika kvinnor i affärslivet.

Eckerö Line har avtal med över fyrtio olika hotell i Tallinn och ser också en tydlig trend att allt fler finländare tar bilen med sig på semestern. Antalet personbilar ökade med 46 procent i juli år jämfört med i fjol.

Ombord på M/S Finlandia
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »