• Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
  Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
  Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
  Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
 • Nya Åland 16 juli.
  Nya Åland 16 juli.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Therese, Jörgen och Outi har gjort den nya boken om Coronavåren.
 • Recension i Ålandstidningen, den 8 juli 2020.
 • Nya Åland 16 juli.

Köp din egen bok om coronavåren

Ingen som lever i dag glömmer någonsin våren 2020 då covid-19 drog fram över världen och stängde allt. Dag lades till dag och insikterna varken ökade eller minskade. Förvirringen tilltog, om än på en högre nivå. Boken om Coronavåren är våra minnen från en svår tid som vi helst klarat oss utan men som för alltid finns kvar.

Vad hände egentligen? Hur kunde en hel värld stanna upp och under några månader tyna bort? Är det bra att vi är sårbara eller är det fantastiskt att vi inte har blivit oövervinnerliga? Det är några av frågorna som lyfts i den nya boken ”Coronavåren 2020 – 75 dagar som förändrar vår framtid”, en dagbok över vår generations mest omvälvande tid.

Våren 2020 förändrade allt, så här gick det till.

Köp boken i dag på denna länk, leveransen kommer omgående!

Boken om Coronavåren har hyllats av recensenterna i åländsk media.

Nya Åland:

”Sammantaget är skriften ’Coronavåren’ en starkt närvarande studie över ett skede som har bäring långt in i framtiden. Denna boks värde kommer bara att öka med tiden och med tidens distans bli ett värdefullt fönster in till vad som verkligen hände.”

Ålandstidningen:

”Coronavåren 2020 är kort sagt ett ovanligt lyckat stycke nutidshistoria. Åland kommer att leva länge med coronavirusets konsekvenser. En dokumentation som denna, om hur allt började, är naturligtvis mycket välkommen.”

Ålands Radio:

”Vad händer i ett samhälle som stänger ner och befinner sig i beredskapsläge och undantagstillstånd under 75 dagar? Det har skribenten Jörgen Pettersson och fotografen Therese Andersson dokumenterat under våren för en reportagebok.

– Jag vill att vi aldrig glömmer bort hur det var att leva under undantagstillstånd och har försökt göra denna bok till ett långt och spännande reportage om en tid som redan i dag känns avlägsen, säger Outi Bergman, som formgett boken.”

Minnen ska vi vårda, hur smärtsamma de än kan kännas. Av historien lär vi oss hantera framtiden och så vidare. Den här boken är våra minnen av den nyhetstyngsta vår som världen skådat sedan andra världskriget.

Våren 2020 slungades Åland tillsammans med Finland och övriga världen ut i det okända i kampen mot coronaviruset och covid-19. För första gången sedan andra världskriget 1939 gick Finland och Åland in i beredskapsläge och undantagstillstånd. Från den 18 mars, den första dagen, till den sista maj gick det 75 dagar. Efter det började samhället försiktigt öppnas på nytt. Redan nu, innan juli tagit vid, känns vårens inskränkningar som något som nästan inte hänt. Fast det har det, vår passagerartrafik dras fortfarande med enorma begränsningar och vart arbetslösheten tar vägen vet ingen. De ekonomiska svallvågorna är både farliga och svåra att tackla. Till följd av att efterfrågan i hela världen nästan försvunnit finns massor av lastfartyg som ligger upplagda i väntan på nya laster. Detta gör att jobb försvinner, att löner inte kan betalas ut osv i ett gigantiskt ekorrhjul. Coronaviruset och covid-19 är något vi måste leva med för väldigt lång tid framöver, kanske för alltid.

Här kan du köpa ditt eget exemplar eller ge bort boken som present. Då kommer den direkt till din postlåda! Boken finns även till försäljning vid Lisco och Mariehamns bokhandel i Mariehamn för 24 euro.

 • Pris för leverans per post till Åland (inklusive bok, porto och moms 10 %): 24 euro.
 • Pris till Finland, Sverige och övriga världen (inklusive bok och porto): 30 euro.
 • Är du intresserad av fler böcker eller är det nåt annat du vill fråga eller föreslå, hör av dig till Jörgen Pettersson, tel +358 457 3135 640 eller på epost, jorgen.pettersson@aland.net. För företag kan även ordnas med faktura.

Utdrag ur boken:

Alla vi på Åland såg fram mot en skön vår efter en obefintlig vinter. Vad vi inte visste när 2019 blev 2020 var att förvandlingens tid var inne eller åtminstone väldigt nära förestående. Hur kunde vi veta att ett virus som upptäckts i Kina skulle ta sig över hela världen och nästla sig in i vår trygga och ganska blåögda åländska vardag? Hur skulle vi veta sånt som ingen annan heller visste?

Onsdagen den 18 mars upphörde vanliga lagar och regler att gälla i Finland och på Åland. För första gången i fredstid infördes ett undantagstillstånd och beredskapslagar, vilka kraftigt begränsade medborgarnas fri- och rättigheter och i ett slag förpassade den åländska självstyrelselagen i viloläge. I kampen mot covid-19 blev alla medel tillåtna och över en natt, faktiskt bokstavligen, gick allt från full fart framåt till stopp.

Om detta och mycket mer berättar den 150-sidiga boken där fotograf och skribent upptäcker de mest överraskande sidorna även hos sig själva:

Plötsligt ligger jublet nära till hands när vi möter horder med bilar och båtsläp på vilka rejäla trollingfarkoster åker. Kom pandemi, kom covid-19, kom restriktioner och varningar – när de stora laxarna går till kan ingenting stoppa oss! Jag vill stanna varenda bil och krama om dem som kommer, likt folk gör efter krig då segrarmakterna anländer. Aldrig förr har jag väl blivit lika glad åt att möta en båt på en väg!”, skriver Jörgen Pettersson den 16 maj.

”Coronavåren 2020 – 75 dagar som förändrar vår framtid” är ett reportage om Åland och ålänningarna och mycket mer. Vad händer med ett samhälle som stänger ner under sjuttiofem dagar? Hur gör människor som inte får gå i skolan, inte idrotta, inte jobba? Hur hanterar Åland beredskapslagarna och undantagstillståndet som stänger den livsviktiga kommunikation som varje ö så förtvivlat behöver. Klarar självstyrelsen utmaningen och, framför allt, hur ska det gå till att starta allt på nytt.

Skribenten Jörgen Pettersson och fotografen Therese Andersson tecknar berättelsen om undantagstillståndet som en personlig dagbok i ord och bild där vi dag för dag kan följa utvecklingen och besluten vars första uppgift är att rädda liv och i andra hand att inte bara rädda samhället utan också se till att vi kan starta på nytt. Art Director Outi Bergman ser sammanhanget mellan text och bild och har formgett materialet till en bok på drygt 150 sidor.

Therese Andersson är fotografen som ser det vi andra missar. Hon bar kameran med sig under nästan alla dygnets timmar och hittade bilderna som inspirera till både nya insikter och gamla sanningar.

– Under min livstid har jag aldrig varit med om något liknande. Först den rena rädslan och sedan det obegripliga att gator och butikshyllor ibland gapade tomma. Ibland var det rent spöklikt att fotografera, säger Andersson.

Jörgen Pettersson har följt det åländska samhället sedan massor av år tillbaka. Ändå är coronavåren något varken han eller någon annan varit med om förut:

– Vanligen skrivs historien långt efter att något hänt. I den här boken gör vi tvärtom. Vi berättar i ord och bild exakt vad som hänt, dag för dag. Det gör vi för att minnas och bära med oss mot en framtid som ser annorlunda ut, säger Pettersson.

Här är en länk där du enkelt kan köpa ett eget exemplar!

En viktig bok för att vi ska förstå vad som hänt.
Därför hamstrade vi toapapper.

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »