• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Viking Line
  Viking Line
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Koncept Stockholm
  Koncept Stockholm
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Viking Line
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Koncept Stockholm

Koncept Stockholm inreder Kinabygget

Med erfarenhet av flera uppmärksammade designprojekt på landbacken tar arkitektbyrån Koncept Stockholm nu för första gången steget till sjöss.

– Det ska bli superkul, säger arkitekten Ann-Marie Ekroth som är en av tio i den grupp som tagit fram det koncept som Viking Line valde.

Platsen är vald med omsorg. Dagens stora och hyggligt välbesökta presskonferens är det uppmärksammade hotell- och konferenskomplexet Haymarket by Scandic vid Hötorget i Stockholm som Koncept Stockholm arbetat fram. Här låg tidigare varuhuset PUB och här har Greta Garbo agerat hattmodell. Designtanken bakom Haymarket är att blanda historien med nuet som lyckats mycket väl och även belönats med prestigefyllda priser. 

Från Viking Line är vd Jan Hanses på plats tillsammans med Finlandschefen Kaj Tacolander, fartygsarkitekten Johan Nordberg och hela kommunikationsavdelningen med Johanna Boijer Svahnström, och informationscheferna Eleonora Hansi (Sverige) och Christa Grönlund (Finland). Det finns också en poäng i att man väljer en svensk arkitektbyrå då det blivande Kinabygget har samtliga kvällsavgångar från Stockholm mot Mariehamn/Långnäs och Åbo.

Vd Jan Hanses inleder med en kort bakgrund till fartygsbeställningen från Kina och påminner om att en rad finländska och nordiska företag är inblandad i bygget. Konstruktionen sker i Åbo av Deltamarin, Azipod-propellrarna (första på ett Vikingfartyg) görs i Helsingfors och Wärtsilä i Vasa tillverkar maskinerna. Särskilt Azipod-driften skapar förväntningar på ännu kortare hamntider. Fartyget manövreras med de svängbara propellrarna vilket gör angöringarna mycket snabbare.

Kinabygget kostnadsberäknas till 194 miljoner euro vilket är billigare än Viking Graces 238 miljoner euro trots att Kinabygget tar mer last och drivs billigare. Bland annat ska fartyget förses med två rotorsegel som beräknas minska bränsleförbrukningen med fem procent. Detta ska testas redan i vår då ett 24 meter högt och 4 meter tjock ”segeltorn” placeras på Viking Grace.

Fast just i dag är det inredningen som är huvudnumret.

– Arkitekten är en mycket viktig del av hela kundupplevelse och därför har vi ägnat mycket kraft åt att hitta den byrå som passar oss bäst, säger Hanses.

Av ett tjugotal inledande offerter fick sex byråer komma till Mariehamn och presentera sina förslag. Ur det urvalet gick Viking Line in för Koncept Stockholm, en byrå som grundades år 1996, verksam i tjugo länder men mest i Norden och har ett åttiotal anställda. När delägaren Niclas Makowsky presenterar tänket bakom Haymarket nämner han Art Déco som en stark inspirationskälla. Att blanda det moderna med det historiska, det dramatiska med det runda och mycket färger

– Vi ville föra samman Greta Garbo med Lady Gaga, beskriver han Haymarket.

Arkitektur i dag är mycket mer än bara vackra byggnader. Det ska kommunicera varumärke och det ska passa målgruppen och just det var den största utmaningen med Viking-projektet. Kunderna utgörs av unga och gamla, rika och mindre rika, transportfirmor, kryssningsgäster, konferenser och mycket mer. För att hitta den rätta tonen lyfter Koncept Stockholm tillsammans med sina kunder fram rederiets kärnvärden och ser till att dessa finns med i hela idéarbetet.

– Vi vill att det ska synas överallt, i helheten och ner i detaljerna; i inredningen, grafiken, personalens kläder, musiken ombord och så vidare. Allt ska kännas varmt och välkomnande, säger Ann-Marie Ekroth.

– Och så är det viktigt att tänka väldigt långsiktigt. Ett fartyg ska ju hålla mycket länge, understryker Niclas Makowsky.

När det gäller planering av inredning ska man också hålla sociala medier i minnet. Snygga omgivningar lockar till bilder som sprids på till exempel Instagram och lockar såväl journalister som modefotografer och bloggare att komma ombord.

Att för första gången inreda ett passagerarfartyg känns bara utmanande understryker Koncept Stockholm.

– En färja är ju en fantastisk plattform för upplevelser, säger Niclas Makowsky och lyfter fram tre områden som aldrig får glömmas:

1. Skärgård och kryssning.

– Utsikten är ständigt i fokus och skapar underlag för en inredning i marin stil med vresiga tallar, sjömärken, sundade former och mässing och trä.

2. Norden.

– Det är en region som väcker uppmärksamhet i hela världen.Vi tar avstamp i nordisk design och påminner alla om att ombord är vi lika bra och ofta bättre än i storstäderna runtom.

3. Viking Lines breda målgrupp.

– Alla ska kunna hitta sin favoritplats. Viking Line har ett varumärke som riktar sig till precis alla.

Fartyget som börjar byggas nästa år är ännu inte helt färdigplanerat men Koncept Stockholm bjuder på en liten tjuvtitt på vad som är att vänta senhösten 2020 då leveransen ska ske och den 23-30 dagar långa hemresan från Xiamen till Åbo startar. Den är för övrigt inte lättplanerad. Det gäller att hitta hamnar där man kan bunkra LNG och man ska genom Suez-kanalen efter att ha korsat pirattäta Adenviken!

Fartygets hjärta utgörs av skärgårdstorget med en gigantisk blå soffa, en ännu större bildskärm och fria siktlinjer åt alla håll. Detta är inte minst viktigt för att attrahera de allt fler asiatiska passagerare som reser med fartygen. När man flyr luftföroreningar och jättestäder är det få saker som slår havsvidder, skärgård och is vilket är väldigt exotiskt om man inte är van vid det.

– Man ska känna att man är i rörelse och vi ska använda nordiska material, moderna möbler och skapa en tidlös känsla, beskriver Ann-Marie Ekroth.

Än så länge råder såklart visst hemlighetsmakeri om vad som väntar i resten av fartyget men några saker är klara: spa-avdelningen blir större än på Viking Grace och hälsa och välmående ska synas tydligt i konceptet.

Men om tiden ännu är mogen att lämna bollhavskonceptet vill Viking Line-ledningen inte riktigt avslöja. I dag finns bollarna kvar på alla fartyg utom Cinderella som ju vänder sig mot en vuxnare publik.

/Jörgen Pettersson

Bildtext: På plats i Haymarket by Scandic hade vi bland andra från vänster vd Jan Hanses, informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, Finlandschefen Kaj Tacolander, informationschefen Eleonora Hansi, fartygsarkitekten Johan Nordberg, arkitekt Niclas Makowsky, informationschefen Christa Grönlund och arkitekt Ann-Marie Ekroth.

I samband med presskonferensen distribuerades även Viking Lines eget pressmeddelande som lyder som följer:

Viking Line har beställt ett nytt passagerarfartyg med beräknad leverans år 2020. Nu avslöjas att det nya fartyget, som kommer att trafikera från Åbo via Åland till Stockholm, inreds av svenska arkitektkontoret Koncept Stockholm. Koncept Stockholm har tidigare bland annat inrett hotell Haymarket by Scandic i Stockholm.

Viking Line går i bräschen för miljöutvecklingen på Östersjön. 2013 kom världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg i form av Viking Grace. Sedan dess har rederiet planerat för nästa naturgasdrivna fartyg med målsättningen att ytterligare minska miljöpåverkan på det känsliga havet. Viking Lines nya fartyg levereras år 2020 och uppdraget att inreda det har gått till det svenska arkitektkontoret Koncept Stockholm.

– Valet stod mellan flera välrenommerade arkitektkontor där Koncept Stockholm stack ut med sin mycket attraktiva kombination av skandinavisk lätthet och lekfullhet. För Viking Line är det dessutom viktigt att arkitekterna bidrar till en lockande reseupplevelse som fungerar för såväl kryssningsresenärer, barnfamiljer, konferensgäster som den omfattande frakttrafiken mellan länderna. Det är en utmaning som vi ser att Koncept Stockholm kommer att hantera med fingertoppskänsla och hög kompetens. Vi har även tagit i beaktande våra internationella gäster, som kanske aldrig tidigare upplevt liknande skärgårdsvyer, genom att ytterligare ta ett steg längre i att prioritera utsikten ut mot havet och skärgården, säger Jan Hanses, vd på Viking Line.

Arkitektkontoret Koncept Stockholm har en arbetsgrupp om tio personer som redan är i full färd med att skapa framtidens kryssningsupplevelse. Arbetet leds av Niclas Makowsky och Ann Marie Ekroth som tidigare också ansvarat för inredningen av bland annat Haymarket och Grand Central by Scandic samt Copperhill mountain lodge 

- Vi är mycket stolta över att ha blivit valda som arkitekter och all vår erfarenhet från spännande och framgångsrika hotell-, restaurang-, bar-, spa- och butiksprojekt över hela Norden tar vi nu med oss ombord på kryssningsfartyget. Vi vill genom vår design förhöja upplevelsen av en resa genom en av världens vackraste skärgårdar där erbjudandet ombord på fartyget är rikt och varierat med inspiration från det marina och nordiska, säger Niclas Makowsky, Koncept Stockholm.               

Viking Lines nya fartyg kommer att mäta 218 meter, ha en vikt på 63.000 ton och rymma 2.800 resenärer. Fraktfilernas längd är 1.500 meter. Fartyget byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd i Kina och är ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer.

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »