Kim från Sund fann jobbet i Kina

Som ung städade Kim Andersson, 52, på Chipsfabriken i Sund för att finansiera studierna. Han siktade dock högt och jobbar och bor i dag i megastaden Shanghai, Kina, med 24+ miljoner andra och har egen chaufför som tar honom runt i jättestaden.

– Om det känns konstigt? Ibland kanske, särskilt när jag sitter i stugan i Eckerö och lyssnar på tystnaden, säger Andersson.

Efter högstadiet i Godby och sommarjobben på Chips fortsatte Kim Anderssons till tekniska läroverket i Mariehamn och en chiefexamen. Därefter väntade arbete ombord på ATC:s tankfartyg och M/S Viking Sally, för att nämna några. På cv:t finns även Athena och Kalypso för Rederi Ab Slite och sex år på Gustaf Eriksons kylfartyg Savonian och Lapponian Reefer samt en säsong på Nordic Trucker Line som Gustaf Myrsten startade efter Slitekonkursen. Det var ett försök att starta trafik mellan Oxelösund och St Petersburg men som lades ner efter svårigheter i första hand med hamnen i Ryssland.

Särskilt kylfartygstiden var en milstolpe för den unge Andersson. Där lades grunden till en självständig människa och duglig sjöman. Fartygen gick överallt i världen och hanterade i stort sett alla kylda laster man kan tänka sig.

– Ombord på de fartygen och tillsammans med riktiga sjömän fick jag många lärdomar för livet. Det vore nog bra för väldigt många att pröva på även i dag, säger han.

Vägen som skulle leda ända till Kina började ombord på Dag Engström AB, ett litet svenskt rederi beläget i Lysekil. Där jobbade Kim Andersson på M/S Sapphire och fick i uppdrag att övervaka bygget av ett fartyg i Kina som skulle levereras i mars 2001 men blev klart ett år senare. Under den tiden hade Kim etablerat kontakt med klassningssällskapet DNV (i dag DNV GL) och efter det har år lagts på år och i dag jobbar han som Group Leader för DNV GL:s nybyggnadsgrupp i Shanghai med ansvar för sjutton anställda inspektörer. Dessutom är involverad som teknisk support i Viking Lines fartygsbygge och tillbringar varannan vecka i Xiamen, två timmars flygresa från Shanghai.

– Det är nog mest för att jag är ålänning och så klart för att jag känner Kina och hur varven arbetar. Det är väldigt skoj att det händer, inte så vanligt att ålänningar bygger fartyg i Kina, säger Andersson.

Tanken var att stanna tre månader i Kina då han flyttade dit i januari 2001. Hittills har det blivit 18 år och så småningom är det tänkt att flyttlasset går på nytt. Under åren i utlandet har Andersson aldrig släppt kontakten med hembygden och han följer hyggligt noga med vad som händer. Besöken till Åland måste av praktiska skäl ändå inskränka sig till ungefär en gång per år  och då till sommarstugan i Eckerö.

– Åland är alltid hemma för mig.

Kim Andersson bor tillsammans med sin hustru Lily och döttrarna Marina, 16, och Angelina, 12, i en lägenhet i Shanghai, i en så kallad Gated Community där det finns 460 hus och bor lika många som i hela Sund, ungefär ettusen personer.

Familjelivet och vardagen är långt från den uppväxt som Kim Andersson hade i Sundby.

– Man måste vara lite mer försiktig och komma ihåg att vi bor i en storstad där allt möjligt kan hända.

Trots alla år i Kina har Kim inte lärt sig språket mandarin vilket däremot döttrarna som går i en internationell skola behärskar till fulländning vid sidan av engelska. Under avdelningen vardagssysslor som sköts annorlunda än hemma på Åland ryms en sopsortering som inte liknar den vi är vana vid.

– Här sätter man alla sopor i samma kasse och för dem till en uppsamlingsplats där någon annan sorterar dem.

Detta kan låta ohållbart men är det inte. Shanghai kryllar av bilar och bussar som drivs av elektricitet i allt högre grad och tillväxten är stor. Liksom andra storstäder är man också i Shanghai mitt uppe i miljöhänsyn och hållbar utveckling. Shanghai hör till världens allra största städer och utgör ett viktigt finanscentrum och inhyser världens största containerhamn. För att göra staden attraktiv behövs också ett gediget miljötänk. Under den tid som Kim Andersson bott i Shanghai har livet och vardagen förändrats enormt.

– När jag kom fanns det i stort sett bara risfält på Pudongsidan. I dag är det en av världens viktigaste ekonomier.

Efter pratstunden via WeChat (en app med vilket det mesta sker i Kina och som funkar oklanderligt även från Åland) är Kim Andersson på väg till en simanläggning tillsammans med barnen. Dit kör han själv och det är han väldigt stolt över.

– Shanghai-trafiken liknar ingenting annat. Det är intensivt, trångt och myllrande och stökigt. Alla tutar på alla och ingen stannar vid övergångsställen.

Kontrasten mot att köra mellan Sund och Eckerö på Åland är alltså ofantlig och skillnaden mellan att köra här och där som natt och dag. I vardagen är detta inget han behöver fundera på. Företaget står med bil och chaufför. Bortsett från jobbet i Xiamen med Viking Lines nybygge behöver Kim Andersson sällan resa i tjänsten. Hans arbetsveckor är fyrtio timmar långa och helgerna är lediga. Arbetsdagarna tillbringar han oftast på något av de två statligt ägda nybyggnadsvarv som finns i Shanghai. Vägen till Kina började i Kim Anderssons fall i Mariehamn där utbildningen gjorde skillnad. Fast en examen hjälper inte om den inte förvaltas.

– Våga satsa och var inte blyg, människor är i stort sett likadana över hela världen. Stanna inte hemma, res utomlands och jobba, lär av andra kulturer. Kom ihåg att det finns så oerhört mycket mer här i världen än den egna hembygden, lyder Anderssons råd till ungdomar som funderar på framtiden.

Vardagen för Kim Andersson som gruppchef för DNV GL går i korthet ut på att inspektera fartyg som byggs vid något av varven i Shanghai. Några av ”hans” projekt är att betrakta som giganter. Till exempel M/S Yuan He Hai, ett 400.000 DWT bulkfartyg som hör till världens största och som är 372 meter långt.

Sättet att bygga fartyg har också förändrats radikalt under Kim Anderssons år i Kina. Dels är tekniken utvecklad och dels gör miljökraven att fartygen i dag måste byggas lättare än förr. I praktiken handlar det om att stålvikten måste ner vilket gör att plåtarna som utgör ett fartyg måste vara tunnare. Detta ställer i sin tur höga krav på både material och svetsfogar vilket följs upp med extrem noggrannhet.

– Vi följer hela processen och granskar själva hantverket, alla förberedelser och ser till att arbetet görs i enlighet med alla specifikationer, förklarar Kim Andersson.

Kina som skeppsbyggnadsnation är ibland ifrågasatt av företrädesvis europeiska kolleger/konkurrenter. Tidigare har förseningar varit närmast självklara men är i dag allt mer sällsynta.

Så där övergripande, bygger man bra båtar i Kina i dag?

– Ja, det vill jag hävda. När det gäller till exempel Xiamen och Viking Line är hela projektet viktigt och mycket uppmärksammat. Det är ett pionjärbygge som måste bli lyckat, säger han.
I dag är det ett faktum att många nordiska rederier bygger fartyg i Kina; till exempel Rederi Ab Gotland, Stena, DFDS och många andra. Fast till skillnad mot dem är Viking Lines nybygge ändå annorlunda då det inte bara handlar om ropax utan även ska attrahera kräsna kryssningsgäster som vill övernatta lyxigt.

I dag är också allt fler fartyg uttalat miljömedvetna med LNG-framdrift, extremt utvecklade skrovformer, ny teknik och massor av elektronik och automation.
 

Tiden på Africa Mercy och i Guinea gick snabbt för Lillwi Lyreö.

Lillwi om livet på Africa Mercy

I dag firar Mercy Ships att man genomfört 100.000 operationer och hyllar alla som gjort det möjligt.
Läs mer »
M/S Africa Mercy.

100.000 operationer för Mercy Ships

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships firar 40 år och det är skäl att skicka tankarna till M/S Africa Mercy, världens största civila sju
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Voionmaa in i Bimco-styre

Finland är en liten aktör i den stora sjöfartsvärlden.
Läs mer »
Näör vinden ger upp ordnar besättningen turer runt fartyget med zodiacs.

På kryss bland spanska städer

Att resa med segelfartyget Sea Cloud II är en upplevelse på olika plan.
Läs mer »
Olof Widén avtackades med guldmedalj på Sjöfartens Dag. Foto: Therese Andersson.

Widén säger adjö med renare sjöfart

Läs mer »

Limnell leder nordiska försäkrare

Alandiadirektören Jan Limnell (Commercial Marine Insurance Director) från Mariehamn har 
Läs mer »