• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
  Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • Taru Keronen, vd för Eckerö Line.
  Taru Keronen, vd för Eckerö Line.
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • Taru Keronen, vd för Eckerö Line.
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Jubelkryss för Eckerö Line

Eckerö Line är bolaget som för 25 år sedan överraskade hela sjöfarts-Finland och -Estland med att starta den första linjetrafiken mellan Helsingfors och Tallinn med hjälp av M/S Alandia.

Året var 1994 och Estland var ett nyblivet fritt land med höga ambitioner. Detta insåg ledningen för åländska Rederi Ab Eckerö och tog det första steget, före jättarna Silja Line och Viking Line. I dag kör Eckerö Line 1,8 miljoner människor per år över Finska viken med hjälp av M/S Finlandia, enda fartyget under finländsk flagg i trafiken.

I torsdags arrangerade rederiet en jubileumskryss för inbjudna gäster och koncernchef Björn Blomqvist var såklart på plats och hälsade över 250 gäster välkomna. Han betonade Eckerö Lines roll i koncernen och lyfte fram den fantastiska utvecklingen sedan 1994.

Björn Blomqvist lämnade sedan över ordet till Eckerö Lines VD Taru Keronen som i sitt festtal (på tre språk; svenska, finska och estniska!) lyfte fram visionen som ledde till trafikstarten och blickade även i viss mån framåt.

Bland alla resenärer på jubileumskryssningen märktes Eckerös styrelseledamöter Jukka Suominen och Stefan Eriksson, Sjömansunionens ordförande Simo Zitting, Skeppsbefälsförbundets verksamhetsledare Johan Ramsland, Gard Baltics Roberto Lencioni och Patrik Palmgren och från konkurrenten Viking Line marknadsdirektör Kaj ”Tico”Takolander.

Hur viktigt är Eckerö Line för koncernen i dag, Björn Blomqvist?

– Eckerö Line är det bolag inom koncernen som haft den största tillväxten de senaste åren. Det har dessutom varit en tillväxt med god lönsamhet.

Tillväxten på Finska viken tycks aldrig stanna, ser ni alls tendenser till mättnad än?

– Passagerartillväxten uppvisar en avmattning medan frakten fortsättningsvis växer kraftigt.

En tydlig trend under senare år är att allt fler internationella gäster märks ombord. Är detta en trend du tror blir ännu tydligare framöver?

– Ja.

Eckerö Line utökade trafiken senaste år vilket hyllades av resenärerna. Planerar ni ytterligare expansion?

– Inte i nuläget.

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »