Johnny på unik Arktiskryssning

Till följd av klimatförändringen är det i dag möjligt att göra en kryssning genom Nordvästpassagen med kryssningsjätten Crystal Serenity. Förutom 1.089 dyrt betalande gäster finns även ålänningen och fartygselektrikern Johnny Hagman ombord på resan som både hyllats och kritiserats.

Det som en gång var Rederi Ab Slite vars fartyg blev Star Cruises finns i dag i Malaysiabaserade Genting som är ett konglomerat och bland annat ett av världens mest expansiva kryssningsrederier. Där jobbar Gustaf Grönberg, från Jomala, som Fleet Captain och där finns bland andra eckeröbon Johnny Hagman. Den senare av dem befinner sig just nu ombord på Crystal Serenity som i dagarna genomför en kryssning från västra till östra USA genom den mytomspunna och brutala Nordvästpassagen.

Genting äger sedan något år tillbaka Crystal Cruises som genomför den drygt en månad långa kryssningen vars biljetter tog slut på bara tre veckor trots ett pris på mellan 20.000 och 120.000 dollar. Starten gick i Anchorage den 15 augusti och målet nås i New York den 16 september. Om allt går som det ska. Nordvästpassagen är nämligen inget man leker med, förberedelserna är rigorösa och har pågått i flera år.

Global uppvärmning

Kryssningen som Crystal Serenity genomfört är inte oomstridd. Den sker på bekostnad av den globala uppvärmningen och har mött tuff kritik från såväl miljöorganisationer som press. Det är inte helt oförargligt att ta en jättekryssare genom ett av världens känsligaste områden.

Crystal Cruises vd Edie Rodriguez säger dock till BBC att rederiet vidtagit alla upptänkliga åtgärder för att inte lämna några spår efter sig.

– Vi kör med lågsvavligt bränsle och vi har varit i kontakt med de lokala samhällena och inkluderat dem i projektet för att inte störa omgivningen. Vi har vidtagit massor av åtgärder för att skydda miljön, säger hon.

Det är inte bara miljön som måste skyddas. Passagen kan på riktigt vara farlig och därför åtföljs fartyget av två helikoptrar och det brittiska polarforskningsfartyget RRS Ernest Shackleton. Dessutom genomför amerikanska försvarsministeriet samtidigt en övning i att evakuera nödställda från arktiska förhållanden.

”Många nya vänner”

En av de nästan 700 besättningsmän ombord på Crystal Serenity är fartygselektrikern Johnny Hagman, 33, från Eckerö. Hans väg till Nordvästpassagen har gått via Viking Line, Birka Paradise, Birka Cargo, supplybåtar på Nordsjön och Crystal Symphony. Han stormtrivs ombord.

– De är otroligt roligt att jobba med så många olika nationaliter och olika människor. Man får många nya vänner från hela världen och man får se en hel del även om det mesta handlar om att jobba och hålla koll på allt, det är ganska långa dagar. Men ibland kan vi gå i land på kvällarna och äta middag och tänka på annat än arbete några timmar!

Ombord beskrivs hans tjänst som 1st Electrical Engineer och han sköter underhåll och felsökning på maskinrummets automationssystem, maskinerna och på Azipoden av märket Rolls-Royce. Dessutom hanterar han fartygets högspänningssystem.

Dagarna kan se ut precis hur som helst fast vanligen inleds dagen klockan åtta på morgonen.

– Då möts vi åtta som jobbar på elavdelningen och går igenom dagens jobb, säger Hagman.

Sedan följer nytt möte med maskinchefen som tillsammans med alla förstemaskinister går igenom arbetsmomenten mer i detalj. Sedan inleds arbetet, normalt med att först få ett tillstånd om det ska fixas på fartygets högspänningsutrustning. Det kan också handla om inspektera podarna, underhålla generatorer, felsöka i automationssystemet.

– Det kan vara sensorer som visar fel och måste kalibreras eller bytas. Dessutom är det mycket kontorsarbete; alla tester, mätresultat och inspektioner ska dokumenteras och sparas. Vi använder ett speciellt dataprogram som klassen kan använda då de kommer ombord för att granska historiken och att vi följer alla regler.

Mest jobb i hamnarna

När fartyget är till sjöss är det mindre jobb för elektriker Johnny Hagman, ”hans” grejer används ju då.

– I hamnarna är det mer fokus på Azipodarna, generatorer, bogpropellerarna och högspänningstavlan.

I samband med trånga passager och till och från hamn, då inget får gå snett, sitter Hagman tillsammans med maskinmästaren i kontrollrummet – för säkerhets skull.

Till de största utmaningarna med att arbeta ombord på Crystal Serenity hör att hålla kontakten med vännerna på Åland och på andra ställen. Arbetsturerna är tre månader långa och ledigheterna likaså. Halva året tillbringar han alltså på jobb.

– Det kan kännas lite trist ibland men jag är ju å andra sidan hemma ganska mycket också.

Just nu finns inga fler ålänningar ombord men väl två finländare.

– Fast jag vet att det tidigare varit flera här från Åland, säger Johnny Hagman som på det här viset blev första ålänningen, antagligen, någonsin att korsa Nordvästpassagen – i kölvattnet på legenden Roald Amundsen.

 

Sidoartikel:

 

Polarforskare seglade först

Det var den norske polarforskaren Roald Amundsen som först av alla korsade Nordvästpassagen med den drygt tjugo meter långa slupen Gjøa och sex mans besättning. Året var 1906 och bragden var enastående. En nya väg hade öppnats men skulle ändå inte bli särskilt vanlig. Hittills har bara omkring 240 resor gjorts genom Nordvästpassagen, de flesta av dem efter år 2007 då man för första gången i den kända historien konstaterade att passagen var isfri under sommaren.

Crystal Serenity är inte det första kryssningsfaryget att korsa Nordvästpassagen men väl det största med sina tretton våningar, 250 meter och 68.870 BRT ((nästan 30 meter längre än Viking Grace). Lindblad Explorer var först år 1984 och 2012 gjorde The World med 481 passagerare samma tur.

Storleken kan vara ett problem i Nordvästpassagen där farleder saknas. Man kör i en slags labyrint av möjliga rutter, bara tio procent av vattnen har sjömätts. Okända klippor, djup och isberg utgör farorna. Som mest befinner sig fartyget 1.000 sjömil och minst elva timmars färd från närmaste US Coast Guard. Det fick till exempel 100 meter långa Clipper Adventure känna av år 2010 då hon grundstötte under färd. Det tog en kanadensisk isbrytare 40 timmar att evakuera de 120 passagerarna.

 

Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »