Johnny på unik Arktiskryssning

Till följd av klimatförändringen är det i dag möjligt att göra en kryssning genom Nordvästpassagen med kryssningsjätten Crystal Serenity. Förutom 1.089 dyrt betalande gäster finns även ålänningen och fartygselektrikern Johnny Hagman ombord på resan som både hyllats och kritiserats.

Det som en gång var Rederi Ab Slite vars fartyg blev Star Cruises finns i dag i Malaysiabaserade Genting som är ett konglomerat och bland annat ett av världens mest expansiva kryssningsrederier. Där jobbar Gustaf Grönberg, från Jomala, som Fleet Captain och där finns bland andra eckeröbon Johnny Hagman. Den senare av dem befinner sig just nu ombord på Crystal Serenity som i dagarna genomför en kryssning från västra till östra USA genom den mytomspunna och brutala Nordvästpassagen.

Genting äger sedan något år tillbaka Crystal Cruises som genomför den drygt en månad långa kryssningen vars biljetter tog slut på bara tre veckor trots ett pris på mellan 20.000 och 120.000 dollar. Starten gick i Anchorage den 15 augusti och målet nås i New York den 16 september. Om allt går som det ska. Nordvästpassagen är nämligen inget man leker med, förberedelserna är rigorösa och har pågått i flera år.

Global uppvärmning

Kryssningen som Crystal Serenity genomfört är inte oomstridd. Den sker på bekostnad av den globala uppvärmningen och har mött tuff kritik från såväl miljöorganisationer som press. Det är inte helt oförargligt att ta en jättekryssare genom ett av världens känsligaste områden.

Crystal Cruises vd Edie Rodriguez säger dock till BBC att rederiet vidtagit alla upptänkliga åtgärder för att inte lämna några spår efter sig.

– Vi kör med lågsvavligt bränsle och vi har varit i kontakt med de lokala samhällena och inkluderat dem i projektet för att inte störa omgivningen. Vi har vidtagit massor av åtgärder för att skydda miljön, säger hon.

Det är inte bara miljön som måste skyddas. Passagen kan på riktigt vara farlig och därför åtföljs fartyget av två helikoptrar och det brittiska polarforskningsfartyget RRS Ernest Shackleton. Dessutom genomför amerikanska försvarsministeriet samtidigt en övning i att evakuera nödställda från arktiska förhållanden.

”Många nya vänner”

En av de nästan 700 besättningsmän ombord på Crystal Serenity är fartygselektrikern Johnny Hagman, 33, från Eckerö. Hans väg till Nordvästpassagen har gått via Viking Line, Birka Paradise, Birka Cargo, supplybåtar på Nordsjön och Crystal Symphony. Han stormtrivs ombord.

– De är otroligt roligt att jobba med så många olika nationaliter och olika människor. Man får många nya vänner från hela världen och man får se en hel del även om det mesta handlar om att jobba och hålla koll på allt, det är ganska långa dagar. Men ibland kan vi gå i land på kvällarna och äta middag och tänka på annat än arbete några timmar!

Ombord beskrivs hans tjänst som 1st Electrical Engineer och han sköter underhåll och felsökning på maskinrummets automationssystem, maskinerna och på Azipoden av märket Rolls-Royce. Dessutom hanterar han fartygets högspänningssystem.

Dagarna kan se ut precis hur som helst fast vanligen inleds dagen klockan åtta på morgonen.

– Då möts vi åtta som jobbar på elavdelningen och går igenom dagens jobb, säger Hagman.

Sedan följer nytt möte med maskinchefen som tillsammans med alla förstemaskinister går igenom arbetsmomenten mer i detalj. Sedan inleds arbetet, normalt med att först få ett tillstånd om det ska fixas på fartygets högspänningsutrustning. Det kan också handla om inspektera podarna, underhålla generatorer, felsöka i automationssystemet.

– Det kan vara sensorer som visar fel och måste kalibreras eller bytas. Dessutom är det mycket kontorsarbete; alla tester, mätresultat och inspektioner ska dokumenteras och sparas. Vi använder ett speciellt dataprogram som klassen kan använda då de kommer ombord för att granska historiken och att vi följer alla regler.

Mest jobb i hamnarna

När fartyget är till sjöss är det mindre jobb för elektriker Johnny Hagman, ”hans” grejer används ju då.

– I hamnarna är det mer fokus på Azipodarna, generatorer, bogpropellerarna och högspänningstavlan.

I samband med trånga passager och till och från hamn, då inget får gå snett, sitter Hagman tillsammans med maskinmästaren i kontrollrummet – för säkerhets skull.

Till de största utmaningarna med att arbeta ombord på Crystal Serenity hör att hålla kontakten med vännerna på Åland och på andra ställen. Arbetsturerna är tre månader långa och ledigheterna likaså. Halva året tillbringar han alltså på jobb.

– Det kan kännas lite trist ibland men jag är ju å andra sidan hemma ganska mycket också.

Just nu finns inga fler ålänningar ombord men väl två finländare.

– Fast jag vet att det tidigare varit flera här från Åland, säger Johnny Hagman som på det här viset blev första ålänningen, antagligen, någonsin att korsa Nordvästpassagen – i kölvattnet på legenden Roald Amundsen.

 

Sidoartikel:

 

Polarforskare seglade först

Det var den norske polarforskaren Roald Amundsen som först av alla korsade Nordvästpassagen med den drygt tjugo meter långa slupen Gjøa och sex mans besättning. Året var 1906 och bragden var enastående. En nya väg hade öppnats men skulle ändå inte bli särskilt vanlig. Hittills har bara omkring 240 resor gjorts genom Nordvästpassagen, de flesta av dem efter år 2007 då man för första gången i den kända historien konstaterade att passagen var isfri under sommaren.

Crystal Serenity är inte det första kryssningsfaryget att korsa Nordvästpassagen men väl det största med sina tretton våningar, 250 meter och 68.870 BRT ((nästan 30 meter längre än Viking Grace). Lindblad Explorer var först år 1984 och 2012 gjorde The World med 481 passagerare samma tur.

Storleken kan vara ett problem i Nordvästpassagen där farleder saknas. Man kör i en slags labyrint av möjliga rutter, bara tio procent av vattnen har sjömätts. Okända klippor, djup och isberg utgör farorna. Som mest befinner sig fartyget 1.000 sjömil och minst elva timmars färd från närmaste US Coast Guard. Det fick till exempel 100 meter långa Clipper Adventure känna av år 2010 då hon grundstötte under färd. Det tog en kanadensisk isbrytare 40 timmar att evakuera de 120 passagerarna.

 

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »