”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm. I går gjorde han klart att hans investeringsbolag Maelir AB har köpt alla Rafael-klanens aktier i Viking Line och nu kontrollerar 17,75 procent av bolaget vilket gör honom till den enskilt störste aktieägaren. Störst är fortfarande Lundqvist-sfären som via bolag och dess ledare Ben Lundqvist kontrollerar närmare 30 procent, uppdelade på många ägare.

Vem är då denne Jakob Johansson som tagit i stort sett en hel bransch med överraskning. Ålands Sjöfart har intervjuat honom och fram tonar en bild av en driven, målmedveten och sympatisk stockholmsinvesterare med stor passion för skärgård, hav och fartyg. Som utbildad jurist i Stockholm drivs Johansson av att utveckla och förädla och ser sin investering i Viking Line som ”extremt långsiktig, Viking Line ska förbli åländskt”.

– Jag har alltid älskat havet och båtar och att vistas i Stockholms skärgård.

Under sin affärsmannanbana som sträcker sig i stort sett hela livet har han också varit med och investerat i sjöfart, men aldrig som operativ ägare.

– Det har handlat om placeringar i bulkfartyg och carcarriers men inte mer än så. Jag är intresserad av sjöfart och dess möjligheter och jag följer din blogg på Sjöfartstidningen, säger han.

Jakob Johansson menar Ålandsbloggen som man hittar på den här adressen.

Maelir AB som ägarbolaget i Viking Line heter är Mälaren på fornnordiska och något som kom till i samband med att Jakob Johansson omstrukturerade sina bolag 2013. Att det blev just Mälaren beror på att det var där han gjorde sina första större fastighetsinvesteringar. Det är genom sådana han byggt upp större delen av sin balansräkning som i dag omspänner 1,5 miljarder kronor. Den allra första affären handlade om att köpa ett dödsbo och sedan sälja.

– Men det började tidigare än så med att jag köpte mopeder på vintern och sålde på våren och tog avansen och så vidare. Affärer och företagande har alltid fascinerat mig, åtminstone sedan tioårsåldern. Jag tycker det är skoj att gå på jobb varje dag!

Trots ett omfattande engagemang i väldigt många olika verksamheter över hela Sverige är det rätt litet som berättats om Jakob Johansson. Tack vare offentliga register går det att kartlägga delar av hans affärsverksamhet men i övrigt finns inte mycket att berätta, tycker han själv.

– Jag har alltid fokuserat på affärerna och jobbat med verksamheterna, det är min passion. Inte med yviga gester och att själv synas. Dessutom är det väldigt roligt att lära sig nya saker, säger han.

Det allra nyaste nu är inköpet i Viking Line som han beskriver som ”ett stort bolag med många anställda”. Investeringen på 33,3 miljoner euro är inte hans största men finns på topp 5-listan. Han har följt bolaget ”ett par års tid” och under våren fört mer detaljerade diskussioner med Rafael-sfärens vd Jesper Blomsterlund.

– Viking Line är ett operationellt mycket välskött bolag och vår investering i detta är extremt långsiktig, understryker Jakob Johansson.

Med 17,75 procent av aktierna i Viking Line är det rätt självklart att Jakob Johansson bereds en plats i bolagets styrelse.

– Det är ganska naturligt med en styrelsepost efter en sådan här investering men det får ta så länge det behövs. Det brådskar inte.

Viking Line är, enligt Jakob Johansson, ett av Östersjöns viktigaste bolag med en ”intressant profil” och som varje dag gör ett viktigt och värdefullt jobb när det gäller turism, handel och infrastruktur mellan länderna kring Östersjön.

– Jag har särskilt under senare tid åkt väldigt mycket med Viking Lines fartyg och tycker de kan jämföras med schweiziska urverk. Allt fungerar perfekt och bolaget verkar fullt av mycket skickliga medarbetare. Jag tycker ännu fler borde få känna till vilket enormt arbete som sköts varje dag, säger han.

Att Jakob Johansson nu väljer att träda fram och berätta om sina planer är nödvändigt, tillägger han:

– Det är viktigt att redogöra för vem jag är för allmänheten och alla ålänningar. Jag vill förbättra Viking Line och se till att det förblir åländskt. Såklart handlar en sådan här affär om plånboken men i det här fallet har också hjärtat spelat in, säger han.

Investeringen i Viking Line har skett inom ramen för Maelirs egna kapital och ordinarie verksamhet.

– Vi har byggt upp vår balansräkning långsiktigt och finansierar oss inte via obligationslån och liknande. Såklart har vi traditionella bankkontakter, det måste man ha i fastighetsbranschen.

Förhållandet till särskilt Åland går tillbaka till barndomen då Jakob Johansson besökte öriket. Sedan den uppväxten har han haft ett gott öga till färjsjöfarten och Silja Line och Viking Line. Och Mariehamn!

– Mariehamn är en härlig stad och ett fint ställe, särskilt på sommaren. Jag tycker verkligen man borde utveckla både Mariehamn oich hela Åland som besöksmål särskilt för alla stockholmare och folk runtomkring Mälardalen. Väldigt många åker ju till Gotland och jag tycker flera av dem borde åka till Åland, säger han.

Efter intervjun på torsdagseftermiddagen tar Jakob Johansson sikte på sin egen ö i Stockholms skärgård. Tyvärr kan han inte se fartygen han just köpt en stor del i från sin holme.

– Men det kan jag göra från kontoret! Jag ser dem varje dag, säger han.

I sin vardag i skärgården kör han en Kewatec, byggd i Gamlakarleby. Frågan blir då självklar, efter storaffären i Viking Line och intåget i det åländska sjöfartsklustret:

Är den försäkrad hos Alandia?

– Nej, tyvärr. Kanske de kan skicka en offert nu!

Jakob Johansson var i Mariehamn i går och träffade då bland andra säljaren Jesper Blomsterlund och Lundqvist Rederiernas Ben Lundqvist, alltså Viking Lines styrelseordförande. Lundqvist kommenterar den nya storägaren för Ålands radio i huvudsakligen positiva ordalag:

– Jag tycker det verkar bra. Visst är det bättre med åländska ägare, vilket jag föredrar, men tycker ändå detta är bra för bolaget. Det är positivt med nytänkande även om vi har tänkt rätt bra hittills. Köparen gav ett väldigt sympatiskt intryck. Jag har stora förhoppningar att detta ska bli väldigt fint. Tar man över nästan arton procent i ett bolag kommer det naturligtvis att betyda någonting,  sade Lundqvist ungefär.

Här kan man lyssna till intervjun med Ben Lundqvist.

Storaffären i Viking Line blev offentlig sent på onsdagen då ett pressmeddelande skickades ut. Viking Line skickade ut sina flaggningsmeddelanden om affären i dag på förmiddagen.

Här avslöjade Ålands Sjöfart affären på onsdagen.

I ett försök att förklara vem Jakob Johansson är skrev vi så här i morse.

PS Nä, någon bild på sig själv är Jakob Johansson inte så villig att dela med sig av. ”Jag är ingen offentlig person och tycker det är ointressant att vara med på bild”, är allt han säger när det gäller detta.

 

 

 

 

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »