IT-miljonär på Ålandsbesök

Sent på måndagskvällen anlände lyxjakten Africa I till Mariehamn och förtöjde söder om Pommern, vid ÅSS-marinan. Fartyget som är 47 meter långt är en spektakulär skapelse av yttersta lyx som möjligen ser lite malplacerad ut bredvid Subsea Seven som ligger strax norr om jakten.

Efter att ha varit till salu i 18 månader köptes Africa I i januari i år av finländske spelmiljonären Tony Fingerroos, 34, från Uleåborg, ägare till Fingersoft. För att bli ägare till jakten uppges Fingerroos ha pungat ut med nästan 17 miljoner euro; den som vill kan i dag hyra den för 217.000 euro per vecka. Här kan man läsa mer detaljer om båten.

– Den är utrustad med bra och mångsidiga faciliteter för ett stort antal gäster. I framtiden ska den flyttas till andra sidan Atlanten, säger Fingerroos till tidningen Seiska.

Fingerroos är bland annat skaparen av Hill Climb Racing som laddats ner hundratals miljoner gånger. På Yle Arena kan man se en film om 34-åringen, på finska, som gått från ekonomiskt fiasko till succé. På den här länken, på engelska, finns mer om uppfinnaren.

Africa I saknar inget. Ombord finns sex passagerarhytter och plats för nio besättningsmän. Hon marschar tjugo knop och toppar tjugofyra. Inredningen är såklart överdådig med jacuzzi och väl utrustade samlingsytor. Fingerroos är den tredje ägaren av jakten som byggdes år 2010 på italienska varvet Benetti. Fartyget har dubbla MTU-dieslar som ger 3.647 hästkrafter vardera och en räckvidd på 3.400 sjömil i tolv knop.

Lyxjakten Africa på Youtube
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »