Isbrytare redo att rycka ut

I takt med att isen lägger sig utmed kusterna inleds issäsongen för vintersjöfarten. Sedan måndagen den 18 december gäller restriktioner för sjöfarten till och från Karlsborg i Bottenviken. För hamnar längs sträckan Luleå – Haraholmen införs restriktioner från och med lördagen den 22 december. Samtidigt är Sjöfartsverkets isbrytare satta i beredskap för att stötta sjöfarten.

Restriktionerna införs varje vinter för områden där is kan påverka sjöfarten och innebär att endast fartyg som är byggda för att trafikera isbelagda farvatten kan få isbrytarassistans. Syftet är att öka trafikens smidighet. De exakta villkoren för restriktionerna samt andra regler som gäller för att få isbrytarassistans till och från svenska hamnar framgår av publikationen Vintersjöfart.

Parallellt med restriktionernas införande är även de fem svenska statsisbrytarna redo för att inleda sina respektive isexpeditioner. Planerad tågordning för isbrytarna är Ale, Ymer, Atle, Oden och Frej. Ale är i beredskap för att avgå inom 24 timmar.

– I nuläget tyder väderleken och den förväntade isutbredningen på att Ale kommer att inleda isbrytarsäsongen under vecka 52. Vattnet i Bottenviken håller en relativt hög temperatur för årstiden, vilket begränsar istillväxten, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Fler isbrytare behövs i norr

Viking laddar för Estland

Sommaren är över oss och rederierna vässer klorna i kampen om passagerarna mellan Finland och Estland.
Läs mer »
Mats Löfström i Stockholm.

’Sänk svenska avgifter’

Den åländske riksdagsledamoten Mats Löfström talade i dag på ett seminarium i Sveriges riksdag om farledsavgifter och lade fram en önskan
Läs mer »

Två år till för Mimer

Godby Shippings fartyg M/S Mimer stannar kvar i Karibien sedan vd Dan Mikkola och vi
Läs mer »
Foto: Raul Vaine, Jörgen Pettersson, Peter Asklander.

Åland väljer Nanol till fartyg

Ålands landskapsregering har gått in för att köpa Nanol Technologies, som Ålands Sjöfart p
Läs mer »
Tanja Ilic och Kjell Gestranius. Foto: Jörgen Pettersson.

De tar strid mot friktionen

Om all friktion kunde minimeras skulle mängden utsläpp i världen sjunka radikalt och världshandeln löpa ännu smidigare och, framför allt,
Läs mer »
Från vänster: He Xiaojing, Kenneth Johansson, Conny Dahlqvist, Ulf Hagström, Ilona Haarlaa, Hanna-Kaisa Yrjänäinen och Esa Kaarakainen.

Fabrikstest av Vikings propeller

Viking Lines fartyg M/S Viking Glory som kölsträcktes förra veckan i Kina är unikt på fler
Läs mer »