• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Mathias Sundberg
  Mathias Sundberg
 • Ronny Karlsson
  Ronny Karlsson
 • Andreas Strömberg
  Andreas Strömberg
 • Mikael Fredriksson
  Mikael Fredriksson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Mathias Sundberg
 • Ronny Karlsson
 • Andreas Strömberg
 • Mikael Fredriksson

Inspektörer bantade 55 kilo

Det började som en vild idé och en dröm om ett hälsosammare liv. Platsen var irländska puben O’Malleys i Hamburg en tidig morgon efter en lång dag på den stora SMM-mässan i september där den internationella sjöfarten möts vartannat år. En viktig del av att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen inom shippingen är att delta i mässor och konferenser för att lära ut och ta in intryck från omvärlden. Var än man rör sig i världen finns det för övrigt gott om ålänningar med breda kontaktnät.

Kring bordet på puben satt den här kvällen bland andra ett gäng ålänningar med djupa insikter i hur fartyg ska skötas men med mindre omsorg om den egna hälsan. Där fanns elinspektörerna Ronny Karlsson (Viking Line) och Andreas Strömberg (Rederi Ab Eckerö) samt tekniska inspektörerna Mathias Sundberg (Bore) och Mikael Fredriksson (Godby Shipping). Med bara den beslutsamhet som fyra män i mogen ålder kan uppbåda smiddes planer som kändes helt rätt givet situationen och tiden.

– Vi såg på varandra och på oss själva och insåg rätt klart att något måste göras. Vi har alla huvudsakligen stillasittande jobb med oregelbundna tider och vi åt fel och rörde på oss alldeles för lite och ja, vi vägde alla för mycket, beskriver Ronny Karlsson läget från horisonten vid barbordet.

Resultatet blev den vid tidpunkten glimrande idén att ta sikte på Nyårsruset i Mariehamn och starta en Facebook-grupp där resultaten längs vägen skulle redovisas. Man gjorde en deal som till en början gick ut på att tio procent av kroppsvikten skulle bort.

– Fast följande morgon kändes det kanske inte helt lika rätt som kvällen innan, suckar Micke Fredriksson.

En deal är dock alltid en deal och arbetet började och sedan dess har de fyra med ordning och övertygelse vägt in varje måndagsmorgon och därmed satt press på de övriga i fyrklövern. I dag var det målgång på resan som ska vara resten av livet och resultatet är imponerande:

Mikael Fredriksson

 • Startvikt 111,8 kg, ska minska med 11,18 kg.
 • Slutvikt: 93,8 kg. Minskning totalt 18 kg eller 16 procent.

Ronny Karlsson

 • Startvikt 97,3 kg, ska minska med 9,73 kg.
 • Slutvikt: 84,5 kg. Minskning totalt 12,8 kg eller 13 procent.

Andreas Strömberg

 • Startvikt 105,7 kg, ska minska med 10,57 kg.
 • Slutvikt: 92,3 kg. Minskning totalt 13,4 kg eller 13 procent.

Mathias Sundberg

 • Startvikt 105,7 kg, ska minska med 10,57 kg.
 • Slutvikt: 94,5 kg. Minskning totalt 11,2 kg eller 12 procent.

Totalvikt tappat av alla: 55,4 kg eller sju lådor öl eller 110 ÅCA:s smörpaket eller...

– 55 kilo kompetens är borta! som de uttrycker sig i dag.

Alla fyra är eniga om att detta inte är någon engångshändelse, nästa mål är redan uppstakat i form av deltagande i Mercy Ships Race som äger rum den 8 maj i Mariehamn. Genom att delta i det har du möjlighet att inte bara sköta din egen kropp utan även göra en insats för de allra fattigaste i vår värld.

Erfarenheterna av den knappt fyra månader långa vikt- och hälsoresan är inget annat än uppmuntrande.

– Allt är lättare, man är smidigare och orkar mer, sammanfattar Mikael Fredriksson.

– Och så känner man sig mycket piggare, tillägger Mathias Sundberg.

För Andreas Strömbergs del var det dessutom en rätt nödvändig livsstilsförändring.

– Jag hade gjort hälsotester och i stort sett alla världen var på rött. Häromdagen var det dags på nytt och nu är allt grönt, alla de tidigare farliga värdena är på normala nivåer, säger Strömberg.

Under den tid som gått sedan kvällen i Hamburg har de fyra rätt målmedvetet gått in för att motionera regelbundet i form av löpturer och promenader och allmänt mer hälsosamt leverne.

– Framför allt tänker man mer på maten och vad som är nyttigt för kroppen, säger Ronny Karlsson som nådde ytterligare ett viktigt mål på sin resa:

– Jag klarade Nyårsruset med ett tempo på 4,58 minuter per kilometer. Det är min största vinst i denna tävling!

Med denna inspirerande berättelse sätter vi på Ålands Sjöfart punkt för året 2018 och ser fram mot ett 2019 fyllt av nyheter och framgångar inom sjöfarten i Östersjön och bortom. Tack till alla som följt med oss under året som gått och tack till alla som tipsat om saker vi berättat om. Ålands Sjöfart är tidningen där människorna som på riktigt förändrar världen berättar om sina visioner och landvinningar. Gott slut och ett ännu bättre nytt år!

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »