Hamndirektören redo för pension

När Tor-Erik Söderlund tillträdde som vd för Långnäs Hamn Ab var det med fjärilar i maggropen. Inget visste hur det skulle gå. I dag vet man. Trafiken är en succé och det ekonomiska utfallet imponerande.

– Då är det dags för pension, säger Söderlund.

Långnäs Hamn Ab bildades redan 1988 av Lumparlands kommun som då ägde hela hamnområdet och hade ambitiösa planer. Det strategiska läget var uppenbart och i visionerna ingick en stor oljehamn och mycket mer. De då populära Papenburgarna hade passat perfekt i hamnen för passagerartrafik och närheten till Finland var såklart lockande ur infrastrukturell vinkel. Man ska dessutom minnas att färjorna på den här tiden egentligen inte mäktade med efterfrågan och att rederierna sökte nya vägar för att transportera ännu fler resenärer. Till detta ska läggas den ständiga utmaningen att garantera en godstransportväg för ett växande näringsliv när färjorna redan gick fulla.

Landskapet tog över 1992

Småningom stod det klart för alla att hur gärna Lumparlands kommun än ville exploatera hamnen var viljan större än förmågan. Slutresultatet blev att landskapet Åland år 1992 köpte bolaget Långnäs Hamn Ab jämte markområden från kommunen. Pådrivande i affären var främst dåvarande lantrådet Ragnar Erlandsson och trafikministern Lasse Wiklöf tillsammans med dåvarande överinspektören på näringsavdelningen, Tor-Erik Söderlund. Sedan började det hända grejer. Redan året efter inledde Rederi Ab Lillgaard den linjetrafik mellan Långnäs och Nådendal som pågår än i dag med M/S Fjärdvägen.

Utbyggnad i snabb ordning

Tor-Erik Söderlund tillträdde som formell vd för hamnbolaget efter övertagandet men rätt snabbt insåg man att det krävdes en heltidstjänst för att genomföra det man tänkt. Inte minst var EU-inträdet på gång som i grunden skulle förändra landskapet Åland och med den vetskapen lämnade Söderlund sin trygga tjänst på landskapet för att ta över Långnäs Hamn Ab på riktigt. De kommande åren beskriver han som sin ”mest intressanta tid under mitt yrkesverksamma liv”.

EU-inträdet år 1995 gjorde att den europeiska taxfree-handeln skulle försvinna fyra år senare med allt vad det innebar. Åland hade lyckats förhandla sig till ett undantag från detta men för att klara av den framtida trafiken måste Långnäs hamn byggas ut i brådskande ordning. Goda råd var dyra då man insåg att bolagets enda kaj måste bli två.

– Det var många bitar som skulle falla på plats, inte minst måste vi lösa finansieringen. Investeringen gick lös på 35 miljoner mark vilket var mycket pengar då, minns Söderlund.

Alla bitar föll på plats

Hamnbyggets finansiering lyckades man lösa lokalt genom ett samarbete mellan Ålands landskapsregering, Andelsbanken för Åland, Alandiabolagen samt Nordiska investeringsbanken. Som en följd blev bolaget djupt skuldtyngt.

Men det var inte nog med det. I samband med bygget fördes intensiva diskussioner med Viking Line och Silja Line om det alls fanns intresse att trafikera Långnäs och dessutom började Europas starka taxfree-lobby sprattla.

– Det pågick oerhört många förhandlingar runt om hösten 1998 och ännu våren 1999 att låta taxfree-handeln fortsätta som vanligt, säger Tor-Erik Söderlund.

Hade det blivit så hade utbyggnaden av Långnäs varit förgäves. Så blev det inte. Taxfree upphörde i Europa den 1 juli år 1999, Åland hade sitt undantag, och de vita och röda båtarna började vika in till Långnäs och så har det fortsatt sedan dess.

Dessutom tillkom dåvarande Seawind som lök på laxen och skapade en vinst för bolaget från år två efter jätteinvesteringen.

– De körde med två långtradar- och tågfärjor som på sin färd mellan Stockholm och Åbo vek in för att kunna sälja taxfree till chaufförerna och de 200 passagerarna. De hade Östersjöns minsta och kanske billigaste snabbköp ombord!

”Hamnar tar för mycket betalt”

Efter den omtumlande starten har det löpt på enligt devisen att inga nyheter är goda sådana. Seawind försvann men ersattes efter många och långa förhandlingar av Finnlines som alltjämt tuffar på året runt.

Hamnen är alltså i gott skick men för den skull går det inte att slappna av. Närmast väntar en renovering av hamnterminalen och anläggandet av avloppsmottagning vid kaj ett för Fjärdvägen med möjlighet för skärgårdsfärjorna att ansluta. Dessutom börjar bolaget i höst sökandet efter en ny vd då Tor-Erik Söderlund går i pension den 1 november nästa år, i praktiken redan till sommaren tack vare införtjänade ledigheter och semestrar. Här kan du läsa platsannonsen!

Vad ska man vara beredd på att vd-jobbet innehåller?

– (Skratt) Allt möjligt! Jag är personalchef, ekonomichef, löneräknare, projektör, byggare och allt möjligt annat. Vi är en liten och slimmad organisation, säger Tor-Erik Söderlund.

Vid sidan av honom själv består kontoret av två personer: ledande hamnövervakare Jan Sundström och hamnövervakaren Göran Lindström som tar emot fartygen och ser efter anläggningarna.

När du tog jobbet, kunde du nånsin tro att hamnen skulle bli en slags vinstmaskin för landskapet?

– Nja, dels hade jag inte tänkt stanna så här länge men jobbat har varit oerhört intressant hela vägen. Och nej, det har gått betydligt bättre än vad jag trodde.

Tor-Erik Söderlund drar sedan till med en brasklapp:

– Generellt tycker jag hamnar tar för mycket betalt av rederierna. Man borde absolut inte kräva mer än man måste, alltså att det räcker till kostnader, reinvesteringar och en skälig vinst. Det har vi försökt leva efter, Långnäs Hamn Ab är den klart billigaste hamnen på den här rutten.

Och riskerna, vad kan ställa till det framöver?

– Ingen vet ju vad som händer framöver. Hela EU tycks ju krackelera vilket kan göra att taxfree-undantaget mister sin betydelse och då försvinner samtidigt Åbo-Stockholm trafiken från Långnäs eller Mariehamn.

Fakta Långnäs Hamn Ab

  • Långnäs Hamn Ab sköter två kajer vid hamnen i Långnäs. Skärgårdsfärjorna och dess kajer lyder under infrastrukturavdelningen.
  • Varje år går mellan 70.000 och 80.000 passagerare av och på färjorna i Långnäs.
  • Mellan 80 och 90 bussar tar besökare till och från Åland.
  • 140.000 ton gods rullar i land i Långnäs varje år, merparten från Fjärdvägen.
  • I fjol anlöptes Långnäs 3.210 gånger vilket är en ökning jämfört med år 2015 då antalet var 2.812.
  • I bolaget jobbar tio anställda plus inhoppare.
  • Kunderna är Viking Line, TallinkSilja, Rederi Ab Fjärdvägen och Finnlines som tar i land med fartygen Viking Grace, Amorella, Galaxy, Baltic Princess, Fjärdvägen, Finnclipper och Finnfellow. Dessutom viker små torrlastare in med jämna mellanrum för grustransporter.
  • Omsättningen uppgick år 2016 till drygt två miljoner euro. Efter kostnader blev vinsten på sista raden 600.000 euro.
  • I balanserade vinstmedel finns fem miljoner euro och i kassan en miljon.
  • Av fjolårets vinst betalades 412.720 euro som dividend till Ålands landskapsregering.
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »