Godkänt för ny livflotte

Den danska sjöfartsstyrelsen (DMA) har officiellt godkänt VIKING LifeCraft ™Survival Craft som ett livräddningsredskap som kan ersätta konventionella livbåtar på passagerarfartyg och öka säkerheten vid storskaliga nödsituationer i fartygsolyckor. Efter framgångsrika och utmanande väderprov i november förra året, har VIKING LifeCrafts nya livbåt fått officiellt godkännande. Godkännandet som utfärdades den 8 mars 2019 är resultatet av en lång utvecklings- och godkännandeprocess.

Den nya livräddningslösningen består av två element: fyra uppblåsbara överlevnadsflottar, vardera med en kapacitet på 203 personer samt helt fristående stuvnings- och sjösättningsutrustning som antingen placeras på däck eller inbyggd i fartygssidan. Med fyra oberoende elektriska motorer är varje flotte lätt att manövrera. Till exempel går det att utföra 360 graders svängar vilket underlättar då det gäller att bärga folk ur havet.

Hela pressmeddelandet om den nya livräddningsflotten kan läsas längre ner på sidan.

VIKING Life-Saving Equipment A/S har också, efter två år av vikande siffror, redovisat ett bättre fjolår. Tack vare köpet av norska livbåtstillverkaren Norsafe AS steg både omsättningen och resultatet. Totalt arbetar 2.212 personer i koncernen som omsatte drygt två miljarder danska kronor och gjorde en vinst på 155 miljoner före skatt. Hela resultatrapporten finns att läsa nertill.

VIKING LifeCraft™ 3D Demonstration
Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.

Ministerberöm till besättning

Mardrömmen för alla som jobbar till sjöss är att drabbas av manöveroduglighet.
Läs mer »
Nya sjömätare: Sara Hintz Dalen, Jesper Svensson och Maria Sandberg.

Nya sjömätare redo att jobba

I går examinerades de första sjömätarna någonsin från Sjömätarutbildningen i Göteborg – en utbildning som länge varit efterfrågad i Sveri
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Jubelkryss för Eckerö Line

Eckerö Line är bolaget som för 25 år sedan överraskade hela sjöfarts-Finland och -Estland med at
Läs mer »

DNV GL klassar nya Wasafärjan

Det blir världsledande klassningssällskapet DNV GL som sköter klassificeringen av NLC Ferrys
Läs mer »
Wärtsilä 31DF. Foto: Jörgen Pettersson.

Wasaline väljer Wärtsilä 31DF

I dag står det klart att Wasaline väljer en likadan maskin som Viking Line gått in f
Läs mer »
Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.

Här testas Vikings nya maskin

Viking Lines nya bil- och passagerarfärja byggs i Kina.
Läs mer »