• Foto: Jelmer Koopman.
  Foto: Jelmer Koopman.
 • Under de tio månaderna i Guinea planerar sjukhusfartyget Africa Mercy genomföra mer än 2.000 operationer för barn och vuxna och behandla över 8.000 patienter.
  Under de tio månaderna i Guinea planerar sjukhusfartyget Africa Mercy genomföra mer än 2.000 operationer för barn och vuxna och behandla över 8.000 patienter.
 • Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.
  Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.
 • Fr v: Mamady, tandläkare från Guinea, Vera, Harma, tandsköterska från Holland, Amadou, tandläkarstudent från Guinea, Mercy Ships grundare Don Stephens och April Pressler, tandsköterska från Tyskland.
  Fr v: Mamady, tandläkare från Guinea, Vera, Harma, tandsköterska från Holland, Amadou, tandläkarstudent från Guinea, Mercy Ships grundare Don Stephens och April Pressler, tandsköterska från Tyskland.
 • Maria med kollegor ombord på Africa Mercy. Foto: Susanna Domeij.
  Maria med kollegor ombord på Africa Mercy. Foto: Susanna Domeij.
 • Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.
  Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.
 • Foto: Jelmer Koopman.
 • Under de tio månaderna i Guinea planerar sjukhusfartyget Africa Mercy genomföra mer än 2.000 operationer för barn och vuxna och behandla över 8.000 patienter.
 • Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.
 • Fr v: Mamady, tandläkare från Guinea, Vera, Harma, tandsköterska från Holland, Amadou, tandläkarstudent från Guinea, Mercy Ships grundare Don Stephens och April Pressler, tandsköterska från Tyskland.
 • Maria med kollegor ombord på Africa Mercy. Foto: Susanna Domeij.
 • Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.

God Jul från Mercy Ships

Att hjälpa de svagaste och de fattigaste hör till mänsklighetens allra viktigaste kärnvärden. Särskilt i juletider går våra tankar till dem som inte liksom vi lever i ett överflöd av det mesta. Några av oss som bor i välfärdsvärlden nöjer sig inte med att betrakta på avstånd. I dag kan vi berätta om två människor som bestämt sig för att handgripligen dra sitt strå till den stora stacken. Bli inspirerade av restaurangchefen Maria Ekstrand och tandläkaren Vera Alstad som båda återvänt från M/S Africa Mercy som ligger i Guinea och där utför underverk – varenda dag!

Färjerederiet Stena Line har under flera år stöttat den internationella välgörenhetsorganisationen Mercy Ships på olika sätt. Under förra året startade ett volontärsprogram för anställda, som ville åka till sjukhusfartyget Africa Mercy och jobba ombord som volontärer. I dagarna kom Maria Ekstrand hem efter att ha tjänstgjort sedan i juni på fartyget som nu är beläget i Conakry, Guinea. Här ligger sjukhusfartyget förtöjt under tio månader och erbjuder gratis livsavgörande sjukvård till det guineanska folket.

Maria Ekstrand arbetar till vardags som försteman i restaurangen ombord på M/S Stena Jutlantica. I slutet av juni kom hon till M/S Africa Mercy när fartyget låg på plats i Las Palmas för varvsunderhåll och under augusti var hon med ombord när sjukhusfartyget anlände till Guinea. Så här sammanfattar hon sin tid på fartyget:

”Det var en fantastisk upplevelse. Innan jag skulle åka var jag väldigt nervös och undrade vad jag gett mig in på, men sedan slutade det med att jag förlängde min vistelse från 11 till 22 veckor. Jag hade länge tänkt att jag skulle vilja göra något liknande, men det hade inte blivit av. Nu blev möjligheten att få åka till Africa Mercy ett ypperligt tillfälle. Jag har fått vänner för livet, fått ta del av många olika kulturer och faktiskt också fått ett ökat självförtroende inom mitt eget yrke, min kunskap inom matservering uppskattades och togs till vara. Jag fick vara med och utforma nya rutiner och arbetssätt. Ombord är det tydligt uttryckt att allas insatser är lika viktiga, inte bara sjukvårdare utan restaurangpersonal, kockar, maskinister, städare osv. Jag ser tillbaka på 22 helt otroliga veckor, vill gärna åka tillbaka och rekommenderar alla som har möjlighet att göra detsamma. Det är en upplevelse för livet”.

Samarbete med Mercy Ships är Stena Lines viktigaste initiativ inom social hållbarhet. Volontärprogrammet är en central del och alla anställda i rederiets åtta regioner har möjlighet att delta för att sprida den unika kunskap och kompetens de har. I enlighet med Mercy Ships värderingar arbetar volontärerna oavlönat, men Stena Line garanterar tjänstledigt och står dessutom för resa tur och retur sjukhusfartyget samt alla vaccinationer som krävs. Läs mer på den här länken.

”Vi är otroligt glada över Stena Lines initiativ att låta sina anställda få möjlighet att volontärarbeta på Africa Mercy och vi är tacksamma över de strålade insatser som Maria har gjort ombord. Vi vet att det är en stor upplevelse att på olika sätt medverka till att hjälpa utsatta människor till ett bättre liv. Det är inte bara välgörande för dem som får ta emot hjälpen utan också för dem som får bidra. Vi hoppas att fler vill vara med och stötta vår verksamhet som volontärer,” säger Tomas Fransson, Sverigechef Mercy Ships.

Mercy Ships planerar att genomföra 2.000-2.500 operationer ombord och behandla över 8.000 patienter vid den landbaserade tandläkarkliniken, samt utbilda lokal sjukvårdspersonal. Det är fjärde gången Mercy Ships är i Conakry Guinea och verksamheten bedrivs med hjälp av volontärer från hela världen.

Nyligen återkom tandläkaren Vera Alstad från Guinea efter att ha arbetat två veckor som volontär på sjukhusfartyget Africa Mercy. I Guinea är sjukvårdsbehovet stort liksom behovet av tandvård. För Vera är det hennes åttonde resa till fartyget sedan 2006 och i Sverige arbetar hon som ST-tandläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Det är stor brist på tandläkare i Guinea och befolkningen är en av de fattigaste i världen. När Mercy Ships i augusti i år anlände till staden Conakry hade en tandklinik redan byggts upp på land. Hit kommer många med infektioner de haft under en längre tid och till slut är tänderna så trasiga att de inte kan räddas. Tandläkarteamet på plats drar ut många tänder varje dag, samt utbildar och tränar samtidigt landets egna tandläkare och tandsköterskor. Man instruerar dessutom de patienter som kommer till kliniken för behandling och delar ut material för fortsatt god tandvård på hemmaplan.

Vera Alstad är 34 år och fick först höra om Mercy Ships under sin utbildning vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Hon skrev en uppsats om biståndstandvård och kom därigenom i kontakt med välgörenhetsorganisationen. Första gången hon besökte fartyget var för tolv år sedan då det var stationerat i Ghana och sedan dess har hon återvänt och arbetat som volontär under några veckor upp till en månad en gång per år.

Vera kommenterar hur det är att vara volontär:

”Jag åker ut som volontär för att tjäna andra och kunna ge tandvård till de som saknar möjlighet att själva uppsöka tandläkare. Det har öppnat mina ögon för de enorma orättvisor som finns i världen. Det är inte alltid lätt eftersom man får se mycket fattigdom och man inser att man inte kan hjälpa alla som behöver hjälp. Men det blir sakta men säkert bättre i de flesta länderna och någon gång i framtiden hoppas jag att volontärtandläkare inte behövs! Jag har hört att volontärarbete är det tuffaste jobbet man kommer att älska (the toughest job you'll ever love) och det är verkligen sant! Jag skulle varmt rekommendera all tandvårdspersonal att åka ut som volontärer!"

Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy, och erbjuder gratis sjukvård till de fattigaste människorna i världen, samt bistår nationer att bygga upp sin egen sjukvårdvårskapacitet och hållbar utveckling genom utbildning. Ombord erbjuds operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård som förvandlar en människas liv från onödigt lidande till hälsa och hopp. Mercy Ships har besökt nära 600 hamnar i mer än 70 länder och hjälpt över 2,5 miljoner människor. Omkring 1 000 volontärer från cirka 40 olika nationer bistår arbetet varje år.

Är du själv intresserad av att åka, här hittar du mer information.

M/S Africa Mercy.

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »