En förmiddag i sjöfartens tecken

Liksom många andra i spåren av pandemin ställer arrangörerna inte in Sjöfartens Dag som skulle ha arrangerats i maj. Vi ställer om och lanserar nu Maritime Day, Hope Edition, den 26 november kl 10-12. Platsen är Bio Savoy i Mariehamn men det går lika bra att ta del av alla insikter digitalt. Fast då går man miste om lunchen!

Ålands Sjöfart rf och Ålands landskapsregering har det stora nöjet att bjuda in till 

EN FÖRMIDDAG I SJÖFARTENS TECKEN
MARITIME DAY HOPE EDITION

Bio Savoy torsdagen den 26 november kl 10.00-12.00. Välkommen till en mindre, men lika ambitiös, sjöfartsdag i Mariehamn som inleds med hälsningsord av Ålands Sjöfarts ordförande Eva Mikkola, Ålands landskapsregerings lantråd Veronica Thörnroos och Finlands regering, kommunikationsminister Timo Harakka.

Under en händelse- och innehållsrik förmiddag lyssnar vi till föredrag från den internationella sjöfartsvärlden och aktörer som varit med om det mesta men aldrig en pandemi. Frågan är vad som händer härnäst?

Bland föredragshållarna märks:

Försäkringsdirektören Jan Limnell som vet mer om fartygsförsäkring än de allra flesta här i världen och inte bara leder åländska Alandias tillväxtplaner utan också är ordförande i Cefor (The Nordic Association of Marine Insurers) – som första icke norrman någonsin!

Kommunikationschefen Erika Janson mönstrade på hos Tallink Silja samtidigt som pandemin slog till. Efter det är inget sig likt men Janson trivs som fisken och delar med sig av vad hon lärt sig i stormens öga.

Dagens keynote-talare är Dr Martin Stopford, den brittiske kändisekonomen och sjöfartsexperten med världen som sin hemmaplan. Han jobbar för Clarkson Research och är en varm vän av åländsk sjöfartshistoria. Men till skillnad från många är han i ännu högre grad besjälad av framtiden. Dr Stopford är en ofta anlitad analytiker som regelbundet skriver krönikor i The Economist och mycket mer. Stopford är väl bekant med nordisk shipping och lovar bjuda på fakta och framtidsutsikter som alla kan ha nytta av. Rubrik: What happens after Covid-19?

  • Jodå, Ålands Sjöfart har presenterat Dr Martin Stopfords slutsatser tidigare, läs mer här.

Vi avrundar denna sjöfartsdag i miniatyr med lunch för alla som anmält sig och är på plats i Bio Savoy.

Din anmälan behöver vi senast den 12 november. På länken nedan försäkrar du dig om en plats till evenemanget som även streamas på nätet. Anmäl dig även om du deltar virtuellt. Antalet fysiska platser är begränsat.

Anmäl dig på denna länk!

 

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »
Besättningen på Midas som räddade tre europeiska seglare. Från vänster Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, räddad seglare 1, RS 2, RS 3, Julius Flemming och Rasmus Nygren. Knästående från vänster Antti Makkonen, Kenny Taraya och Ramir Capatoy. Foto: Kalle Lehtinen.

Midas räddade tre seglare

Godby Shippings fartyg M/S Midas räddade i helgen tre skeppsbrutna seglare sedan deras katamaran vält ute på Atlanten, 150 sjömil från de
Läs mer »