• Foto: Johannes Malmlund
  Foto: Johannes Malmlund
 • Johannes Malmlund, sjökapten från Föglö.
  Johannes Malmlund, sjökapten från Föglö.
 • Foto: Johannes Malmlund
  Foto: Johannes Malmlund
 • Foto: Johannes Malmlund
  Foto: Johannes Malmlund
 • Foto: Johannes Malmlund
 • Johannes Malmlund, sjökapten från Föglö.
 • Foto: Johannes Malmlund
 • Foto: Johannes Malmlund

Föglökapten är hemma på Svalbard

Som sjökapten finns det massor av olika jobb att välja mellan, världen över. Dessutom finns gott om tillfällen att lära känna världen utanför det egna hemmet. Tag bara Johannes Malmlund, 31, som blev sjökapten i Mariehamn år 2011 och i dag känner vattnen kring Svalbard och Nordnorge som sin egen ficka och är, typ, kompis med isbjörnar och späckhuggare!

När det blev dags för Föglöpojken Johannes Malmlund att välja utbildning och karriär var det inte direkt självklart att han skulle välja kaptensbanan. Ingen i den omedelbara släkten var till sjöss men som uppvuxen i skärgården blev valet till sist enkelt och det har han aldrig ångrat:

– Jag trivs väldigt bra med detta, det är ett spännande och omväxlande arbete och sammanhängande ledigheter, säger han.

När Ålands Sjöfart ringer är kapten Johannes Malmlund och hans fartyg på väg söderut från vintersäsongen som tillbringats i Nordnorge. Målet är Göteborg som utgör fartyget M/S Malmös hemmahamn. Där väntar någon månads ledighet innan han mönstrar på igen för att ta sitt fartyg till Svalbard där han tillbringar sommaren för sjätte året i följd. I norra Norge har M/S Malmö spanat på valar med tolv passagerare ombord; några av dem tog chansen och snorklade tillsammans med späckhuggare. Ombord finns sammanlagt sju i besättningen samt två guider.

– Nej, jag testade inte snorkla själv. Tiden medger inte riktigt nöjen när man är på jobb, förklarar Johannes Malmlund som istället väljer att fotografera när det är läge.

Arbetsturerna varierar mellan sex och åtta veckor och i sommar väntar resor som startar i Longyearbyen på Svalbard och vidare ut i skärgården. Då är det mestadels plusgrader att vänta tack vare en avstickare från Golfströmmen som når den avlägsna öns västra kust. Passagerarna ombord är alla att betrakta som någon form av äventyrare med aptit för sådant få av oss ser i vardagen. Det är många fotografer, några entusiaster som sparat länge för resan, andra mer välbärgade och så vidare.

– Det är faktiskt alla möjliga sorters passagerare som deltar, ibland kan det vara forskargrupper och rätt ofta skidåkare som passar på att åka skidor nerför de stora fjällen, säger Malmlund som är en av två däcksbefäl ombord och följaktligen går vakt i stort sett halva tiden ombord.

En vanlig dag ombord innebär tidig väckning och frukost följt av olika utflykter med hjälp av de två uppblåsbara zodiakbåtar som finns ombord för att på nära håll hitta till exempel valrossar eller gå i land för kulturella eller historiska utflyktsmål. Oftast är man tillbaka för lunch innan det bär vidare till nästa plats. Navigeringsmässigt är det ständiga utmaningar för Johannes Malmlund. Han jämför skärgården kring Svalbard med den åländska; det finns gott om platser som är omätta och följaktligen saknar farleder.

– Vi gör egna sjökort för att hitta fram till så bra platser som möjligt. Ofta försöker vi nå iskanten och positionera oss för att komma nära isbjörnarna som ibland kommer ända fram till fartygsskrovet, säger Malmlund.

Ombord på M/S Malmö har man även kunnat se hur klimatet förändrat naturen över åren.

– Det är svårt att säga något om antalet isbjörnar till exempel men vi märker att iskanten kryper längre norrut för varje år. Detta har gjort att isbjörnarnas beteende förändrats. De byter plats för det dagliga livet, var de föder ungarna och så vidare, säger han.

Isbjörnar är inte att leka med, de hör till de rovdjur som i stora drag betraktar människor som mat med stövlar på och inget mer. Därför är säkerhetsåtgärderna omfattande, det är till exempel inte så enkelt att upptäcka vita björnar i ett snötäckt landskap.

– Hittills har vi inte varit med om något direkt farligt där våra passagerare varit inblandade. Det har räckt med varningsskott från signalpistoler, säger Malmlund.

Alla har inte samma tur. Så sent som i fjol somras tvingades en beväpnad guide på ett annat kryssningsfartyg skjuta ihjäl en isbjörn i självförsvar. De första fyra åren jobbade Johannes Malmlund som styrman ombord men sedan två år tillbaka är han befälhavare vilket till en början var en konstig och på sätt och vis mäktig känsla.

– Jag hade plötsligt ingen att luta mig mot eller fråga när något hände. Men nu har jag vant mig vid ansvaret!

M/S Malmö ägs av svenska rederiet Master Mariner AB vars ägare och starke man, sjökaptenen Kenth Granqvist gick bort i mars i fjol. Då fanns tre fartyg i rederiet men nu återstår bara M/S Malmö.

– Två har sålts till tidigare anställda och just nu vet vi inte riktigt hur det blir framöver, säger Malmlund.

Jobbet ombord liknar få andra kaptensuppdrag, inte minst kan vädret ställa till det rejält och tiodagarsrutterna måste ibland planeras om flera gånger per dag.

– Barents hav är också väldigt speciellt och känt för sitt dåliga väder, tillägger Malmlund.

Just nu är han enda ålänning ombord men så har det inte alltid varit, mellan varven är det ett par andra som brukar vara ombord och jobba.

– Ålänningarna syns överallt i den här branschen. Vem man än frågar så har de i något skede jobbat tillsammans med någon från Åland, säger Malmlund.

M/S Malmö i korthet

 • M/S Malmö är ett traditionellt fartyg, K-märkt sedan 2004. Har tidigare varit i Sjöfartsverkets tjänst i många år som isförstärkt lotsfartyg.
 • Fartyget byggdes 1943 på Helsingborgs varv för Sjöfartsverket och har använts för utläggning av utsjöbojar och farledsutprickning, har bunkrat kasunfyrar med olja och vatten, transporterat acetylen till gasdrivna fyrar och använts för isbrytning samt lotsutbildning.
 • Från 1983 tjänstgjorde hon som skolfartyg i Malmö. 2003 köptes hon av en privatperson och blev liggande i Stockholm under många år.
 • 2013/14 renoverades fartyget varsamt både interiört och exteriört. Ny navigations- och säkerhetsutrustning installerades och fartyget har gått igenom alla nödvändiga inspektioner och säkerhetskontroller. M/S Malmö är nu certifierad av Svenska Transportstyrelsen.
 • MS Malmö är ett hemtrevligt fartyg av maritimhistorisk dignitet, inrett i klassisk stil med en gammaldags kaptenssalong och vackra trädäck. Hon är nitad och skrovet gjort av tjockt stål.
 • Längd 37 m.
 • Bredd 8,80 m.
 • Djupgående 3,5 m.
 • Tonnage 317 GT.
 • Elsystem 220 v.
 • Hastighet 10,5 knop.
 • Isförstärkning enligt Lloyds högsta klass.
   
I masten på M/S Malmö vid Svalbard.
Dick Ekström bunkrar M/S Thjelvar.

Åländskt bränsle i gotländsk färja

Bil- och passagerarfartyget Thjelvar levererades till Rederi AB Gotland den 30 december 2019 från GSI-varvet i Kina.
Läs mer »
Per-Olof Karlsson på Sjöfartens Dag, Mariehamn, 2019. Foto: Therese Andersson.

Karlsson lämnar Aboa Mare

Efter att i trettiotvå år ha ägnat sitt arbetsliv åt att undervisa elever i hur det går till på sjön går Per-Olof Karlsson i sommar i pen
Läs mer »
Foto: Alfons Håkans.

Strandad pråm drogs loss

Finländska bärgningsbolaget Alfons Håkans med säte i Åbo har genomfört en framgångsrik operation för att dra loss strandade kolpråmen Tri
Läs mer »

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »