• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Fler passagerare på Finlandia

Eckerö Line som trafikerar med M/S Finlandia mellan Helsingfors och Tallinn transporterade nästan 1,5 miljoner (1.496.397) passagerare mellan de två huvudstäderna under 2017, det är en tillväxt med tre procent. Den största ökningen kom från asiatiska och ryska passagerare. Antalet finländska resenärer minskade, särskilt i slutet av året. Skälen till detta är dels förändringar i alkoholskatten i Estland och dels det estniska EU-ordförandeskapet vilket satte hård press på hotellkapaciteten i Tallinn.

På fraktsidan är tillväxten ännu större eller 18 procent jämfört med 2016. Det beror på att rutten är en viktig del av den östra transportkorridoren söderut mot Europa. Tack vare den allmänna uppgången i den finländska ekonomin har exporten ökat vilket skapat efterfrågan på sjötransporter. Mellan Tallinn och Helsingfors är det i synnerhet livsmedel och konsumtionsvaror som transporteras.

För att ytterligare möta den ökande efterfrågan har Eckerö Line sedan i tisdags infört en ny tidtabell med flera avgångar.

– Passagerarna vill ha större flexibilitet i sitt resande och de erbjuder vi nu. Under år 2017 flyttade vi till den nya västra terminalen vilket också skapade möjligheter för mer mångsidiga resplaner. Vi förväntar oss att antalet passagerare fortsätter öka under 2018, säger Eckerö Lines vd Taru Keronen i ett pressmeddelande.

Ålands Sjöfart var nyligen ombord på M/S Finlandia, det reportaget kan man läsa här.

/Jörgen Pettersson

Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »