Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1.100 personer. Nyheten kommunicerades tidigare ut av konstruktören Knud E Hansen den 21 december.

Beställningen av de två Superstar-fartygen föregicks av en order omfattande tre hybridfartyg från Jinling Shipyard år 2018. Den nya beställningen görs vid China Merchants Jinling Shipyard (Weihai), tidigare känd som AVIC Weihai. I dag är båda varven en del av China Merchants Group.

De nya fartygen levereras år 2023 och ska enligt tidigare uppgifter sättas in på rutten Kapellskär-Långnäs-Nådendal även om rutten inte nämns i dagens pressmeddelande från Finnlines. Fartygen blir större än de befintliga Star-klassfartygen och utgör efter beställningen Finnlines’ flaggskepp både vad gäller storlek och teknik. Med en längd på cirka 230 meter blir lastkapaciteten 5.100 meter rullande last och 1.100 passagerare. Fartygen byggs med högsta finsksvensk isklass.

Det förnyade konceptet kombinerar det bästa från både last- och passagerarfartyg, skriver Finnlines. ”Superstar ro-pax-fartyget är utformat för att ha många typer av sittplatser och allmänna utrymmen, gott om uteområden för att beundra skärgårdslandskapet och tillräckliga lokaler för att servera olika slags grupper. Hjärtat i fartyget är shoppingområdet för att förbättra reseupplevelsen ombord. Superstar-fartyget är också designat med fokus på snabb och effektiv lasthantering för att garantera Finnlines kunder en kort väntetid.”

Kundupplevelsen ska dessutom, enligt planerna, förstärkas med hjälp av digitala tjänster – från incheckning till tjänster ombord och återkoppling.

– Vi vill erbjuda våra kunder en högkvalitativ service med respekt för alla aspekter av miljöfrågor. Denna investering syftar till energieffektivitet och utsläppsminskning, men är samtidigt en investering i högsta passagerarkomfort. Vi vill leda utvecklingen av högkvalitativa roro- och ropax-tjänster i Östersjöregionen. Vårt pågående 500 miljoner euro för nybyggnadsprogram kommer att säkerställa att vi fortsätter att erbjuda premiumtjänster till våra kunder, säger Emanuele Grimaldi, VD för Finnlines.

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »

Tallink nära tio miljoner

Tallink Group närmar sig den magiska tiomiljonergränsen beträffande resenärer på ett kalenderår.
Läs mer »