Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1.100 personer. Nyheten kommunicerades tidigare ut av konstruktören Knud E Hansen den 21 december.

Beställningen av de två Superstar-fartygen föregicks av en order omfattande tre hybridfartyg från Jinling Shipyard år 2018. Den nya beställningen görs vid China Merchants Jinling Shipyard (Weihai), tidigare känd som AVIC Weihai. I dag är båda varven en del av China Merchants Group.

De nya fartygen levereras år 2023 och ska enligt tidigare uppgifter sättas in på rutten Kapellskär-Långnäs-Nådendal även om rutten inte nämns i dagens pressmeddelande från Finnlines. Fartygen blir större än de befintliga Star-klassfartygen och utgör efter beställningen Finnlines’ flaggskepp både vad gäller storlek och teknik. Med en längd på cirka 230 meter blir lastkapaciteten 5.100 meter rullande last och 1.100 passagerare. Fartygen byggs med högsta finsksvensk isklass.

Det förnyade konceptet kombinerar det bästa från både last- och passagerarfartyg, skriver Finnlines. ”Superstar ro-pax-fartyget är utformat för att ha många typer av sittplatser och allmänna utrymmen, gott om uteområden för att beundra skärgårdslandskapet och tillräckliga lokaler för att servera olika slags grupper. Hjärtat i fartyget är shoppingområdet för att förbättra reseupplevelsen ombord. Superstar-fartyget är också designat med fokus på snabb och effektiv lasthantering för att garantera Finnlines kunder en kort väntetid.”

Kundupplevelsen ska dessutom, enligt planerna, förstärkas med hjälp av digitala tjänster – från incheckning till tjänster ombord och återkoppling.

– Vi vill erbjuda våra kunder en högkvalitativ service med respekt för alla aspekter av miljöfrågor. Denna investering syftar till energieffektivitet och utsläppsminskning, men är samtidigt en investering i högsta passagerarkomfort. Vi vill leda utvecklingen av högkvalitativa roro- och ropax-tjänster i Östersjöregionen. Vårt pågående 500 miljoner euro för nybyggnadsprogram kommer att säkerställa att vi fortsätter att erbjuda premiumtjänster till våra kunder, säger Emanuele Grimaldi, VD för Finnlines.

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »