• Foto: SSRS via Tidningen Skärgården
  Foto: SSRS via Tidningen Skärgården
 • Foto: Owe Ehlén
  Foto: Owe Ehlén
 • Remmargrund
  Remmargrund
 • Haveriplatsen
  Haveriplatsen
 • Foto: SSRS via Tidningen Skärgården
 • Foto: Owe Ehlén
 • Remmargrund
 • Haveriplatsen

Fartyg drev på fyr vid Kapellskär

Tallinks lastfartyg M/S Regal Star drev i morse på fyren Remmargrund, nordost om Kapellskär – en snärjig passage särskilt under hårt väder. Fartyget går i linjetrafik mellan Kapellskär och Paldiski (Estland) och drabbades av maskinhaveri då hon var på väg från Kapellskär med 38 personer ombord. Det 156 meter långa roro-fartyget är byggt 1999 och har sedan 2012 gått på den nu aktuella linjen.

Enligt tidningen Skärgården inkom larm till Sjöräddningscentralen JRCC kl 10.16 svensk tid att det uppstått problem med maskinerna och att man drivit mot fyren Remmargrund som brast i samband med påkörningen. Vädret är styvt på olycksplatsen med vindar på 20 m/s och två tre meter höga vågor. Ingen av de ombordvarande uppges vara skadade.

Vid 11.45 anlände bogserbåten Montfred och räddningskryssaren Rescue Stenhammar till haveristen som då också fått ankaret att greppa i bottnen.

– Vi ligger standby och väntar på att se om vi behöver evakuera någon, men ingen ska vara skadad ombord. Bogserbåten har kopplat upp sig och håller fartyget nu så att det inte driver mot land, säger Rickard Rundgren Björk på SSRS till Tidningen Skärgården. 

Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina.
Läs mer »
Foto: AVIC Weihai

WE Tech gör Stena miljövänligare

Morgondagens sjöfart måste vara renare än i dag och ett ständigt förnyelsearbete pågår inom världssjöfarten.
Läs mer »

Ansgar tar över M/S Alfågeln

Det blir vaktbyte kring driften av den åländska skärgårdstrafikens norra linje, mellan Hummelvik på Vårdö och Torsholma på Brändö.
Läs mer »

Ny strategi för sjöfartsforskning

Den 10 april lanserade Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.
Läs mer »

Skarp varning för IT-attacker

Den internationella sjöfarten är målet för avancerade IT-skurkar och shippingen borde ha högsta beredskap för en förestående cyberattack.
Läs mer »
Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare.
Läs mer »