• Rikard Engström är vd för Svensk Sjöfart. Foto: Jörgen Pettersson
    Rikard Engström är vd för Svensk Sjöfart. Foto: Jörgen Pettersson
  • Rikard Engström är vd för Svensk Sjöfart. Foto: Jörgen Pettersson

”Farledsavgiften måste bort”

I går berättade Ålands Sjöfart att svenska Sjöfartsverket förlänger betalningstiden på sina fakturor för att hjälpa sjöfartsbranschen över den utomordentligt utmanande period som coronaviruset förorsakar. Detta imponerar inte särskilt mycket på Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström som anser att svenska regeringen borde göra mer mot bakgrund av coronakrisen. Så här säger Engström:

– Det är bra att Sjöfartsverket gör det de kan för tillfället och förlänger betalningsvillkoren, men det är långt ifrån tillräckligt. Regeringen behöver skyndsamt säkerställa att den statliga farledsavgiften tas bort, eller åtminstone minskas mycket kraftfullt, i det krisläge som AB Sverige nu befinner sig i. Finland nollar farleds- och lotsavgifterna 2020-2021. Estland nollar i första skedet till september. Andra länder har aldrig haft någon farledsavgift. Samtidigt förlänger Sverige betalningstiden. Det är bra och uppskattat att Sjöfartsverket gör detta, men vi önskar att regeringen gör mer i ett läge då svensk industri, svenska arbetstillfällen och svensk samhällsekonomi behöver kraftfulla åtgärder.

 

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »