• Foto: Finferries
    Foto: Finferries
  • Foto: Finferries

Färjan går helt utan manskap

Framtiden är över oss. Det har länge pratats om autonom sjöfart, där besättningen sitter i land och inte ombord. Denna vision är nu verklighet och testades i skarpt läge i dag på rutten Pargas-Nagu av Finlands statsägda färjeoperatör Finferries och Rolls-Royce. Landsvägsfärjan Falco använde en kombination av Rolls-Royce Ship Intelligence-teknologier för att navigera autonomt sin väg mellan Pargas och Nagu. Under returresan var färjan fjärrstyrd från Åbo. Testet är världsunikt och i alla avseenden en gamechanger när det gäller hur vi btraktar sjöfartn.

Under demonstrationen utförde Falco, med 80 inbjudna VIP-gäster ombord, resan under fullt autonom kontroll. Fartyget upptäckte objekt med hjälp av sensorfusion och artificiell intelligens och utförde kollisionsundvikande och automatisk förtöjning med det nyligen utvecklade autonoma navigationssystemet. Allt detta utan mänsklig inblandning från besättningen. Falco är utrustad med en rad avancerade sensorer, som gör det möjligt att skapa en detaljerad bild av omgivningen i realtid och med en nivå av noggrannhet utöver det mänskliga ögat. Bilden skapas genom att fusionera sensordata och den vidarebefordras också till Finferries fjärrkontrollcenter på land i Åbo centrum (ca. 50 km från färjan), där en befälhavare övervakar den autonoma operationen och vid behov kan ta kontroll över fartyget.

Under de autonoma driftstesterna i Åbo skärgård har Rolls-Royce hittills klockat nästan 400 timmar av tester till sjöss. Rolls-Royce Autodocking-system är en av de tekniker som har testats framgångsrikt. Denna funktion gör det möjligt för fartyget att automatiskt ändra kurs och fart när man närmar sig kajen och att utföra automatisk dockning utan mänsklig inblandning. Under sjötesterna har lösningen för att undvika kollision också testats under olika förhållanden under flera timmars drift.  Falco är en landsvägsfärja som påbörjade trafiken 1993. Den är utrustad med roderpropellrar från Rolls-Royce.

Tidigare i år började Rolls-Royce och Finferries samarbeta på ett nytt forskningsprojekt kallat SVAN (Safer Vessel with Autonomous Navigation) för att fortsätta genomförandet av resultaten från det tidigare forskningsprojektet Advanced Autonomous Waterborne Applications (AAWA), finansierat av Business Finland.

Mikael Mäkinen, direktör för Commercial Marine-enheten på Rolls-Royce, kommenterar i ett pressmeddelande:

”I dag innebär ett stort steg framåt i resan mot autonom sjöfart och bekräftar exakt vad vi har sagt i flera år, att autonom sjöfart kommer att förverkligas. SVAN-projektet har varit ett framgångsrikt samarbete mellan Rolls-Royce och Finferries och ett idealiskt tillfälle att visa världen hur Ship Intelligence-teknologin kan medföra stora fördelar med säker och effektiv drift av fartyg. Det här är ett mycket stolt ögonblick för oss alla och innebär vår mest betydelsefulla milstolpe hittills. Dagens demonstration visar att det autonoma fartyget inte bara är ett koncept, utan något som kommer att omforma sjöfarten som vi känner till den.

Mats Rosin, VD för Finferries, tillägger:

”Vi är väldigt stolta över att maritim historia igen har gjorts på Pargas-Nagu rutten. Först med vår världsberömda hybridfärja Elektra och nu är Falco världens första fullt autonoma färja. Som en modern fartygsägare har vårt främsta mål i detta samarbete varit att öka säkerheten inom sjötrafiken, eftersom detta är till nytta för både miljön och våra passagerare. Men vi är också lika glada över hur den här demonstrationen öppnar dörrarna för nya möjligheter till autonom, säker och miljövänlig sjöfart.”

På den här länken kan man läsa mer om jungfruturen som gick i styvt väder och autentiska förhållanden.

Om Finferries

Koncernen Finlands Färjetrafik, Finferries, är en statsägd aktör som sköter både förbindelsebåts- och färjetrafik. Finferries har över 300 anställda som arbetar på 44 rutter runt om i landet. Huvudkontoret ligger i Åbo med en filial i Nyslott. Finferries kör dygnet runt enligt de tre kärnvärdena: säkerhet, serviceinriktning och lönsamhet. Finferries fartyg transporterar ca 4 miljoner fordon och 10 miljoner passagerare varje år. Finferries senaste nybyggnad Elektra är Finlands första batteridrivna hybridfärja, med batterier laddade direkt med landström.

Om Rolls-Royce Holdings plc

1. Rolls-Royce är pionjär inom avancerad teknik, som levererar de renaste, säkraste och mest konkurrenskraftiga lösningarna för världens vitala energibehov.

2. Rolls-Royce har kunder i mer än 150 länder, som omfattar mer än 400 flygbolag och leasingkunder, 160 väpnade styrkor, 4 000 marina kunder inklusive 70 mariner och mer än 5 000 ström- och kärnkraftskunder.

3. Årliga underliggande intäkter uppgick till 13,8 miljarder pund år 2016, varav cirka hälften kom från tillhandahållande av eftermarknadstjänster. Den fasta och aviserade orderboken uppgick till 82,7 miljarder pund i slutet av juni 2017.

4. År 2016 investerade Rolls-Royce 1,3 miljarder pund i forskning och utveckling. Vi stöder också ett globalt nätverk av 31 University Technology Centres, vilket placerar Rolls-Royce ingenjörer i spetsen för vetenskaplig forskning.

5. Rolls-Royce sysselsätter nästan 50.000 personer i 50 länder. Mer än 16.500 av dessa är ingenjörer.

6. Koncernen har ett starkt engagemang för lärlings- och akademikerrekrytering och vidareutveckling av medarbetarnas färdigheter. År 2016 rekryterade vi 274 akademiker och 327 lärlingar genom våra världsomspännande träningsprogram.

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »