• Från vänster: He Xiaojing, Kenneth Johansson, Conny Dahlqvist, Ulf Hagström, Ilona Haarlaa, Hanna-Kaisa Yrjänäinen och Esa Kaarakainen.
  Från vänster: He Xiaojing, Kenneth Johansson, Conny Dahlqvist, Ulf Hagström, Ilona Haarlaa, Hanna-Kaisa Yrjänäinen och Esa Kaarakainen.
 • Mikko Katainen, Esa Kaarakainen och Ilona Haarla.
  Mikko Katainen, Esa Kaarakainen och Ilona Haarla.
 • Kenneth Johansson och Conny Dahlqvist.
  Kenneth Johansson och Conny Dahlqvist.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
  Foto: Jörgen Pettersson.
 • Kenneth Johansson. Foto: Jörgen Pettersson.
  Kenneth Johansson. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Fikapaus. Foto: Jörgen Pettersson.
  Fikapaus. Foto: Jörgen Pettersson.
 • ABB Marine Ports fabrik i Nordsjö, Helsingfors.
  ABB Marine Ports fabrik i Nordsjö, Helsingfors.
 • Jörgen Pettersson från Ålands Sjöfart.
  Jörgen Pettersson från Ålands Sjöfart.
 • Från vänster: He Xiaojing, Kenneth Johansson, Conny Dahlqvist, Ulf Hagström, Ilona Haarlaa, Hanna-Kaisa Yrjänäinen och Esa Kaarakainen.
 • Mikko Katainen, Esa Kaarakainen och Ilona Haarla.
 • Kenneth Johansson och Conny Dahlqvist.
 • Foto: Jörgen Pettersson.
 • Kenneth Johansson. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Fikapaus. Foto: Jörgen Pettersson.
 • ABB Marine Ports fabrik i Nordsjö, Helsingfors.
 • Jörgen Pettersson från Ålands Sjöfart.

Fabrikstest av Vikings propeller

Viking Lines fartyg M/S Viking Glory som kölsträcktes förra veckan i Kina är unikt på flera sätt när det kommer i trafik år 2021. Bland annat blir det första kryssningsfärjan i Östersjön som är försett med azipod istället för konventionella propelleraxlar och roder. Med hjälp av två stycken ABB Azipod ® XO 2100 som modellen heter ska Viking Glory bli mer lättmanövrerat och ännu snabbare än i dag kunna angöra sina hamnar. Viking Glory går in på rutten Stockholm-Åland-Åbo vilket innebär fyra förtöjningar varje dag. Då är minuterna väldigt dyrbara. Till detta ska även läggas automatisk förtöjning vilket ytterligare ska spara tid.

Ålands Sjöfart var med i Nordsjö, Helsingfors, i torsdags då det första aggregatet genomgick så kallad FAT, Factory Acceptance Test. Då riggades den första av de två ABB Azipod ® som ska driva fram Viking Glory och testades med hjälp av elmotorer. De fem propellerbladen monteras på först i Kina. I fabriken där normalt sett försäljningsdirektören Marcus Högblom huserar möts vi av kommunikationschefen Ilona Haarla, projektchefen Hanna-Kaisa Yrjänäinen, Test Field Manager Mikko Katainen och ledande ingenjören Esa Kaarakainen som berättar mer om ABB Marine & Ports. Högblom var denna vecka på plats vid Nor-Shipping i Oslo.

ABB Azipod ® har levererats sedan 1990 och finns i dag på uppemot 400 olika enheter, runtom i världen. Till fabriken i Nordsjö transporterar finländska underleverantörer olika delar vilka sedan sätts samman inför skeppningen till beställarna. Varje system består av propellerhus och fem -blad vilka monteras på fartyget på plats i Kina. En enhet väger 171 ton med blad och allt. Det formella namnet är ABB Azipod ® XO 2100 som kan alstra 11,2 megawatt. ABB:s azipodfabrik i Helsingfors har under senare år gått från klarhet till klarhet och deras framdrivningslösningar börjar bli i det närmaste branschstandard när det gäller stora kryssningsfartyg och isbrytare. Förklaringen är enkel, fartygen blir större samtidigt som manöverutrymmet i hamnarna blir mindre och tidtabellerna snävare. Därför är det viktigt med stor kraft och så bra manöverförmåga som möjligt.

Varje Azipod-enhet som tillverkas i Finland består till uppemot nittio procent av inhemska underleverantörer. De fem propellerbladen tillverkas till exempel i rostfritt stål i Tammerfors.

Trots att de stora kryssarna på världshaven valt Azipod är systemet nytt för färjorna som går mellan Finland och Sverige och Baltikum. Att Viking Line går in för det nya förklarar tekniske direktören Ulf ”Hagge” Hagström med att det dels ska spara bränsle, dels skapar säkrare manövrering och dessutom passar bättre in i skrovformen.

– Vi ser fram mot detta och tror det skapar förutsättningar för en bättre passagerarupplevelse, säger Hagge.

När det gäller passagerarkomforten förbättras den också eftersom alla de vibrationer som förorsakas av roderrörelser i samband med hamnmanövrar försvinner.
På plats i samband med FAT i torsdags fanns förutom Hagström även inspektörerna Kenneth Johansson och Conny Dahlqvist. De har granskat de stora propellerhusen i detalj och följer nu med själva prestandatesten vid datorskärmar som registrerar allt.

När båda Azipod ® testats inleds skeppningen från Nordsjö till Xiamen i höst för montering under vintern. Enligt byggnadsplanerna ska Viking Glory sjösättas under försommaren nästa år.

Så sätts en Azipod ® ihop i Helsingfors.

Trelleborg inför konstant flöde

Trelleborgs Hamn som ägs av kommunen Trelleborg har som målsättning att vara Europas bästa roro-hamn.
Läs mer »

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »