• Mats Rosin till höger tar emot priset i Amsterdam.
    Mats Rosin till höger tar emot priset i Amsterdam.
  • Elektra som går mellan Nagu och Pargas blev årets fartyg!
    Elektra som går mellan Nagu och Pargas blev årets fartyg!
  • Mats Rosin till höger tar emot priset i Amsterdam.
  • Elektra som går mellan Nagu och Pargas blev årets fartyg!

Elektra blev årets fartyg

Finferries hybridfärja Elektra fick motta den internationella utmärkelsen Årets Fartyg vid sjöfartskonferensen Sulphur Cap 2020 i Amsterdam! Årets Fartyg är ett årligt hedersomnämnande där mottagaren utses av en internationell expertjury och en öppen omröstning på konferensens webbplats.
I år hade expertjuryn nominerat tre fartyg som inom sitt område representerar föregångare i utnyttjandet av miljövänlig teknik i nybyggen: Finferries elfärja Elektra, Shells Cardissa som går på LNG och Sovcomflots Christophe de Margerie som likaså utnyttjar LNG. Vinnaren offentliggjordes 17.4.2018 på kvällsgalan på Sulphur Cap 2020.

– Vi var verkligen stolta redan över det att Elektra fanns med bland de tre bästa. Enbart nomineringen visar oss att innovativa, välfungerande miljölösningar uppmärksammas även i en internationell kontext. För ett rederi av Finferries storlek är det en verklig ära att vara med i denna grupp av stora, internationella aktörer och vinsten var en fin överraskning, konstaterade Finferries verkställande direktör Mats Rosin efter prisutdelningen.

I sitt tacktal lyfte han upp samarbetsparternas betydelse:

– Elektra är ett resultat av ett lysande samarbete mellan alla dem som deltagit i arbetet med Finlands miljövänligaste färja. Jag vill rikta mitt tack till teamet bakom den här speciella färjan: Åboföretaget Delta Marin planerade konceptet, polska Stogda skötte arbetsplaneringen. Varvet Crist S.A. ansvarade för fartygsbygget, Siemens i Trondheim utvecklade den nya tekniken och batterierna tillverkades av PBS. Laddningssystemet levererades av Cavotec. Ett varmt tack även till uppdragsgivarna Trafikverket och Egentliga-Finlands NTM-central som trodde på den nya teknikens möjligheter. Ett särskilt tack går till Finferries projektchef Kaj Jansson och hela övervakningsgruppen. För dem har den nya färjan varit en verklig satsning, konstaterade Mats Rosin i sitt tal.

Koncernen Finlands Färjetrafik, som marknadsförs med namnet Finferries, är ett statsägt rederi som sköter både förbindelsebåts- och färjetrafik. Finferries fartyg transporterar årligen  4 miljoner fordon och 10 miljoner passagerare. Koncernen har cirka 320 anställda på 44 rutter runt om i Finland. Hybridfärjan Elektra som utnyttjar landström som huvudsakligt drivmedel påbörjade trafikeringen på landsvägsfärjerutten mellan Pargas och Nagu i juni 2017.
 

Sommarens alla kryssare

Vintern är inte över än men det blir bättre för varje dag som går!
Läs mer »

Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas
Läs mer »

Finnlines nya flaggskepp

I dag bekräftar Finnlines beställningen av två nya Superstar-fartyg med 5.100 löpmeter bildäck samt uppgraderade passagerarutrymmen för 1
Läs mer »

Fraktrekord för Viking Line

I dag lämnar Viking Line sin statistik för året 2019 och den skiljer sig något från den andra jätten på marknaden, Tallink Group.
Läs mer »

Varv och strejk minus för Wasaline

Trots en längre varvsvistelse och inställda avgångar på grund av sjömansunionens stödstrejk i november uppnådde Wasaline år 2019 samma om
Läs mer »

Oroligt efter drönarattack

Året 2020 har börjat högdramatiskt med tilltagande spänningar i några av länderna kring Persiska viken (läs Iran och Irak), där större de
Läs mer »