Eero leder tung spetsgrupp

Vägen mellan varma somrar vid rodret på galeasen Albanus och storslagna möten med IMO:s mäktige generalsekreterare Kitack Lim kan tyckas lång. Ändå är det precis sjökapten Eero Lehtovaaras vardag nuförtiden. Under några år bodde han tillsammans med familjen i Mariehamn för att i dag återfinnas i Norge med stuga på Kumlinge. Eero Lehtovaara hör till den sortens sjöfolk som begriper såväl den praktiska som den teoretiska delen av branschen och precis därför har han utsetts till ordförande för One Sea, en branschorganisation med hemort i Finland men verksamhet över hela världen.

Målet med One Sea är att bereda väg för ett operativt autonomt maritimt ekosystem redan år 2025. Eero Lehtovaara är till yrket chef för Regulatory & Public Affairs på ABB Marine & Ports och har sedan tidigare suttit i styrelsen för One Sea. Hans tidigare erfarenhet till sjöss ger en djup förståelse för de utmaningar som ställs av nya förordningar, personalfrågor och teknisk utveckling, inklusive snabbheten med vilken automatisering sker. Eero är också medlem i ABS och Lloyd's Registers tekniska kommittéer, ordförande för CIMACs arbetsgrupp för Azimut framdrivningsstandarder och ABB:s delegat vid Global Environment Facility, FN: s utvecklingsprogram, inom ramen för IMO.

På den här länken kan du läsa mer om One Sea och dess medlemmar som utgörs av branschens allra tyngsta aktörer och industrier.

– Jag är mycket glad över att leda alliansen One Sea i denna tid av digital transformation. Mitt uppdrag är att utveckla alliansen till den mest inflytelserika tankesmedjan för autonoma och intelligenta ombordssystem och drift. One Sea är en mycket spännande sammanslutning där medlemsföretagen är hårda konkurrenter men också inser att det krävs samordning och samarbete för att upprätta nya riktlinjer och regler för att göra sjöfart mer autonom, kommenterar Eero Lehtovaara.

Att branschens tungviktare verkligen gör gemensam sak understryks av att Wärtsiläs vice vd, Digital Portfolio Management, Mikko Tepponen samtidigt utsågs till ny vice ordförande för One Sea.

Eero Lehtovaara understryker att förhållandet mellan tekniska framsteg och lagstiftning/regerling har varit ett centralt fokus under senare tid:

– Vi går in i nya tider eftersom uppkopplingen gör det möjligt för fartyg att bli en del av integrerade system från land. De lagkrav som är förknippade med intelligenta system och deras påverkan på sjöfartsbranschen kräver emellertid en partner för de tillsynsmyndigheter som fastställer de nya standarderna. Våra medlemmar måste vara övertygade om att det finns ett lämpligt robust juridiskt ramverk för dem att utforma, tillverka och marknadsföra morgondagens autonoma system. Deras engagemang är därför väsentligt och One XSea-alliansen kommer att ge dem en samordnad röst.

DIMECC (Digital, Internet, Materials & Engineering Co-creation) Ltd. är plattformsföretaget för utveckling av digital teknik över hela branschen. DIMECC: s vd Harri Kulmala, tillägger:

– Vi välkomnar Eero som ordförande för One Sea som kommer att spela en väsentlig roll när ny lagstiftning för intelligent och autonom sjöfart utarbetas. Eeros kunskap och erfarenhet kommer att vara ovärderlig när det gäller att driva framtida digital innovation tillsammans.

Antalet medlemmar i One Sea fortsätter att växa. Den senaste nya medlemmen är Helsingfors-baserade NAPA, en specialist inom mjukvara, tjänster och dataanalys. Med särskild expertis inom fartygsdesign, operativ effektivitet och IT har NAPA global räckvidd och arbetar med varv och designers, redare och operatörer, forskningsorgan, sjöfartsmyndigheter och konsultföretag.

How to compete with autonomous ships
Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »

Viking julkryssar till Mariehamn

En riktig jul inleds på Åland!
Läs mer »