• Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
  Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
 • Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
  Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
  M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
 • Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.

Eckerö byter bokningssystem

En affärsnyhet modell större (med åländska mått mätt) har i dag kommunicerats ut från Rederi Ab Eckerös dotterbolag. Eckerö Linjen som sedan mitten på 2000-talet använt sig av åländska Carus bokningssystem har bestämt sig för att byta tillbaka konkurrenten Hogia samt Visit Group. Detta berättar parterna i ett pressmeddelande i dag:

Eckerö Linjen, som har färjetrafik mellan Sverige och Åland, har tecknat två nya avtal gällande bokningssystem. För att kunna erbjuda en mer flexibel och modern bokningslösning för sina resenärer har ett avtal tecknats med Hogia Ferry Systems för buss- och båtbokningen och ett med Visit Group för den åländska land- och turismprodukten.
 
Åland är ett populärt resmål och Eckerö Linjen är en stor arrangör av resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper. Överfarten är en populär dagskryssning, som även lockar pendlare, och det är närmare en miljon passagerare som reser med Eckerö Linjen varje år.

För att fortsätta vara konkurrenskraftig har Eckerö Linjen investerat i två bokningssystem; ett för bokning av buss och färja samt ett för boende och aktiviteter i land. De båda bokningssystemen kommer vara väl integrerade och resenären kan enkelt göra bokningen för hela vistelsen via Eckerö Linjens hemsida. 
 
– Att byta bokningssystem är ett kostsamt och stort arbete. Skall vi hänga med i den utveckling som sker inom bokningslösningar, och samtidigt vara konkurrenskraftiga mot marknaden, var det här ändå ett relativt enkelt beslut, säger Eckerö Linjens VD Tomas Karlsson. 
 
– Vi har undersökt ett flertal alternativ, gjort studiebesök och försökt se på helheten, då det i alla system alltid finns både för- och nackdelar. Vi har nu valt samma lösning som Destination Gotland, som i många avseenden liknar vår åländska produkt. Gotland har samma utmaningar som Åland, en intensiv sommarsäsong och ett betydligt lugnare vinterhalvår. Dessutom är det också en ö, vilket betyder att ett resepaket ofta består av båtresa + logi, precis som hos oss, fortsätter Tomas.
 
– Vi vill ge våra kunder möjligheten att använda de bästa systemen och de bästa leverantörerna inom varje del av verksamheten, så våra system är gjorda för att enkelt kunna integreras mot andra system. Vi ser fram emot att utveckla vårt partnerskap med Visit Group och hjälpa Eckerö Linjen att bli ännu mer konkurrenskraftiga. Att vi dessutom får möjligheten att leverera flera integrerade produkter ur Hogias produktportfölj för att stödja både buss- och färjebokningen känns extra kul, säger Niclas Blomström bolagschef på Hogia Ferry Systems.
 
Eckerö Linjens målsättning är att ha sin nya bokningslösning i drift från och med säsongen 2019.

Hur stor investering det är fråga om väljer Eckerö Linjen att inte avslöja. Vid sidan av Eckerö Linjen finns också systerbolagen Birka Cruises samt Eckerö Line vilka båda använder Carus. Hur det blir med det framöver utreds som bäst.

– Det finns inga andra beslut fattade än att Eckerö Linjen byter system. Vi tittar just nu närmare på helheten, säger Rederi Ab Eckerös koncernchef Björn Blomqvist.

Fotnot: Hogia Ferry Systems ingår i Hogia-gruppen som är ett av Sveriges största programvaruföretag. Hogia-gruppen består av 27 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 650 medarbetare. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: affärssystem, personaladministrativa programvaror och transportlösningar. Välkommen att läsa mer på www.hogia.se

Byggstart för Finnlines andra

Finnlines’ ambitiösa nybyggnadsprogram fortsätter på det kinesiska Nanjing Jinling-varvet.
Läs mer »
Foto: Oscar Farrera

Hurtigruten brast i rutiner

När Hurtigrutens fartyg M/S Roald Amundsen tvingades ställa in alla kryssningar till följd av covid-19 utbrott i juli tillsatte bolagets
Läs mer »

Jönköping valde Hogia

Att driva färjtrafik är ingen ensaksbransch.
Läs mer »

800 uppdrag för Sjöfartsverket

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti.
Läs mer »

I dag sjösätts Aurora Botnia

Aurora Botnia sjösätts i dag i Raumo och hela ceremonin kan följas i direktsändning med start klockan 15.00 finländsk tid.
Läs mer »

Lundqvist bygger tolfte tanker

Åländska Lundqvist Rederierna bygger ytterligare en aframax-tanker i Japan, vid Sumitomo Heavy Industries Marine and Engineering Co Ltd.
Läs mer »