• Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
  Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
 • Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
  Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
  M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.
 • Tomas Karlsson. Foto: Therese Andersson.
 • Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.
 • M/S Eckerö. Foto: Therese Andersson.

Eckerö byter bokningssystem

En affärsnyhet modell större (med åländska mått mätt) har i dag kommunicerats ut från Rederi Ab Eckerös dotterbolag. Eckerö Linjen som sedan mitten på 2000-talet använt sig av åländska Carus bokningssystem har bestämt sig för att byta tillbaka konkurrenten Hogia samt Visit Group. Detta berättar parterna i ett pressmeddelande i dag:

Eckerö Linjen, som har färjetrafik mellan Sverige och Åland, har tecknat två nya avtal gällande bokningssystem. För att kunna erbjuda en mer flexibel och modern bokningslösning för sina resenärer har ett avtal tecknats med Hogia Ferry Systems för buss- och båtbokningen och ett med Visit Group för den åländska land- och turismprodukten.
 
Åland är ett populärt resmål och Eckerö Linjen är en stor arrangör av resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper. Överfarten är en populär dagskryssning, som även lockar pendlare, och det är närmare en miljon passagerare som reser med Eckerö Linjen varje år.

För att fortsätta vara konkurrenskraftig har Eckerö Linjen investerat i två bokningssystem; ett för bokning av buss och färja samt ett för boende och aktiviteter i land. De båda bokningssystemen kommer vara väl integrerade och resenären kan enkelt göra bokningen för hela vistelsen via Eckerö Linjens hemsida. 
 
– Att byta bokningssystem är ett kostsamt och stort arbete. Skall vi hänga med i den utveckling som sker inom bokningslösningar, och samtidigt vara konkurrenskraftiga mot marknaden, var det här ändå ett relativt enkelt beslut, säger Eckerö Linjens VD Tomas Karlsson. 
 
– Vi har undersökt ett flertal alternativ, gjort studiebesök och försökt se på helheten, då det i alla system alltid finns både för- och nackdelar. Vi har nu valt samma lösning som Destination Gotland, som i många avseenden liknar vår åländska produkt. Gotland har samma utmaningar som Åland, en intensiv sommarsäsong och ett betydligt lugnare vinterhalvår. Dessutom är det också en ö, vilket betyder att ett resepaket ofta består av båtresa + logi, precis som hos oss, fortsätter Tomas.
 
– Vi vill ge våra kunder möjligheten att använda de bästa systemen och de bästa leverantörerna inom varje del av verksamheten, så våra system är gjorda för att enkelt kunna integreras mot andra system. Vi ser fram emot att utveckla vårt partnerskap med Visit Group och hjälpa Eckerö Linjen att bli ännu mer konkurrenskraftiga. Att vi dessutom får möjligheten att leverera flera integrerade produkter ur Hogias produktportfölj för att stödja både buss- och färjebokningen känns extra kul, säger Niclas Blomström bolagschef på Hogia Ferry Systems.
 
Eckerö Linjens målsättning är att ha sin nya bokningslösning i drift från och med säsongen 2019.

Hur stor investering det är fråga om väljer Eckerö Linjen att inte avslöja. Vid sidan av Eckerö Linjen finns också systerbolagen Birka Cruises samt Eckerö Line vilka båda använder Carus. Hur det blir med det framöver utreds som bäst.

– Det finns inga andra beslut fattade än att Eckerö Linjen byter system. Vi tittar just nu närmare på helheten, säger Rederi Ab Eckerös koncernchef Björn Blomqvist.

Fotnot: Hogia Ferry Systems ingår i Hogia-gruppen som är ett av Sveriges största programvaruföretag. Hogia-gruppen består av 27 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 650 medarbetare. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: affärssystem, personaladministrativa programvaror och transportlösningar. Välkommen att läsa mer på www.hogia.se

Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »

Langhs scrubbers till Danmark

Den finländska scrubbertillverkaren Langh Tech har levererat sina system till fyra gastankers som ägs av Ultragas ApS.
Läs mer »

Almaco växer till Tyskland

Almaco Group som leds av ordförande Vilhelm ”Ville” Roberts och bland annat levererar pentrys och hytter till Viking Glory i Xiamen tar n
Läs mer »

Irish Ferries väljer Hogia

När det gäller sjöfart är det aldrig tillräckligt att ha gott manskap och bra båtar.
Läs mer »

Kom till Åland och bli sjöman

Vill du också ha en karriär inom sjöfart? Är du nyfiken på hur studier i anrika sjöfartsidyllen Åland skulle vara för dig?
Läs mer »