Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom att installera dubbla rotorsegel på SC Connector, ett rorofartyg byggt 1997. Fartyget lämnade varvet i Polen i tisdags för att inleda linjetrafik mellan Norge och omvärlden. I dag lastar SC Connector vid Boliden i Odda för att sedan stäva via Haugesund och Stavanger vidare till Immingham i Storbritannien, enligt E24. Planen är att till övervägande del använda seglen för framdriften, något som både marknad och Sea-Cargo ser fram mot.

– Hade vi gjort ombyggnaden i dag hade vi satt upp fyra rotorsegel istället för två, säger vd Ole Sævild till E24.

På den här länken kan du läsa hela artikeln, på norska.

SC Connector har försetts med två rotorsegel från finländska Norsepower, samma bolag som byggt seglet ombord på M/S Viking Grace. Rotorseglen är 35 meter höga och mäter 5 meter i diameter. Det gör fartyget 56 meter högt, 8 meter högre än tremastade barken Statsraad Lehmkuhl som hittills varit Norges högsta fartyg.

Sea-Cargo är ett anrikt rederi som huvudsakligen bedriver trafik mellan den norska västkusten, Storbritannien och Europa. Förra veckan kommunicerade man också expansionsplaner med trafik till Polen och Sverige.

Med installationen av rotorsegel som baserar sig på den så kallade Magnuseffekten (upptäckt av den tyske fysikern Gustav Magnus 1861) och den modernaste teknologin drar SC Connector nytta av fysiska lagar och tekniska landvinningar. Med hjälp av stor datorkraft och ett kraftfullt batteripaket som laddas under drift ska fartyget också bli utsläppsfritt under hamntiderna. Med hjälp av datorer manövreras fartyget till den optimala kombinationen mellan att drivas med motor och/eller segel. Fartyget kan gå långt upp mot vinden för att sedan fälla ner seglen i händelse av rak motvind.

Själva seglingen är helt automatiserad och ställer inga högre krav på besättningen. De behöver inte heller tänka på att lägga ner masten när SC Connector går under broar. Med hjälp av så kallade geofencing sker detta automatiskt när man närmar sig en bro. Med Norsepower-seglen kommer inte heller fartyget att luta som ett vanligt segelfartyg. Enligt Ole Sævild blir fartyget mer stabilt med masten uppe. Hur allt blir att fungera i praktiken är det än så länge alldeles för tidigt att säga.

– Det kommer att ta flera veckor att komma igång. En sak är hur det ser ut på papper, det är nu vi får prova det och kan få svaret på om det uppfyller förväntningarna, säger inspektören John-Atle Aarland till E24.

Att spara bränsle är ett starkt skäl till investeringen i rotorsegel, hur snabbt det blir en lönsam affär beror således på bränslepriset. Ole Sævild tvivlar inte på nyttan, beslutet att montera rotorsegel bygger på 20 års vinddata från Nordsjön, och tillägger:

– Det viktigaste för oss är att komma igång med det gröna skiftet mot nollutsläpp, som vi vet kommer, säger han.

Sea-Cargo räknar med att minska SC Connectors bränsleförbrukning och CO2-utsläpp med en fjärdedel per år. Med erfarenheten från detta projekt tror Ole Sævild att man når en halverring av utsläppen med fyra segel.

Ombyggnaden av SC Connector har fått 18,8 miljoner NOK i stöd från statliga Enova, hela konverteringen har gått lös på mellan 50 och 60 miljoner norska kronor.

SC Connector – så funkar rotorseglen

”Det hängde på minuter”

Till följd av ett extremt oväntat tekniskt fel i form av en ventil som fastnade gick styrbords propeller till fullt back i ett känsligt l
Läs mer »

Pandemin pressar hela sjöfarten

Den finländska sjöfarten lever just nu i den värsta krisen i modern tid, särskilt passagerarsidan är i stort sett borta i väntan på vacci
Läs mer »

Åbo hamn säljer kranar

Åbo Hamn Ab säljer sin lyftkransverksamhet till Turku Stevedoring Oy (TurkuSteve).
Läs mer »

Dubbla segel på norskt fartyg

Norska rederiet Sea-Cargo som nyligen hyrt Godby Shippings rorofartyg Misida, Misana och Baltica tar ett rejält kliv i hållbarhet genom a
Läs mer »

Framtidstro hos Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg är redo för framtiden och låter inte pandemin påverka humöret, mer än minimalt, och väljer att se positivt p
Läs mer »

Viking ser ljuset i tunneln

Till följd av pandemin och de restriktioner som infördes förlorade Viking Line i stort sett av all den trafik som bolaget lever av; 70 pr
Läs mer »