Dubbla fartyg för nytt rederi

I dag kom beskedet att nystartade finländska rederiet Aalto Shipping Company köpt två isförstärkta (1A) torrlastare från Holland. Enligt Sjöfartstidningen handlar det om systerfartygen M/S Voornediep och M/S Veendiep på vardera 7.750 DWT, byggda 2002. Voornediep övertogs i onsdags medan Veendiep redan gått över till de nya ägarna och lastade förra veckan i Koper, Slovenien.

Under våren ska båda fartygen som är 120 meter långa och beskrivs som ”extremt bränsleeffektiva” få nya namn – M/S Bothnia och M/S Aurora och registreras under finländsk flagg.

Aalto Shipping Company blev omtalat i november i fjol då ett emissionsprospekt dök upp (se bilagan nertill) och tog hela branschen med viss överraskning. Rederiet ägs av investeringsbolaget Taaleri och dess investerare tillsammans med rederiets ledning.

Vd är Tatu Laurila (tidigare bland annat inköpare för Viking Line) som förklarar bolagets affärsidé så här i ett pressmeddelande:

”Rederiet satsar på att investera i tonnage under finländsk ägo som ska skötas av finländskt befäl. De fartyg som förvärvats är välkända på Östersjön, ett av dem har tidigare kört för den finländska pappersindustrin i många år.”

Fartygen är anpassade för många olika sorters laster och har redan hyrts ut till befraktare ”många år framöver”.

Aalto Shipping har finansierats av Taaleri och de investerare som bolaget knutit till sig. Fartygsinvesteringarna har därmed kunnat hanteras utan främmande lån, endast investerarnas insatta pengar. I framtiden räknar man med att flottan ska växa till uppemot femton fartyg inom container, roro och torrlast vilka ska chartas ut.

”Vårt inhemska rederiprojekt väckte genast stort intresse bland våra kunder. Enligt vår finansieringsmodell är det Taaleri och dess kunder som äger risken. Vi har hittat mycket kompetenta nyckelpersoner för att sköta projektet”, säger Jorma Alanne som är investeringsdirektör vid Taaleri.

Taaleris moderbolag är Taaleri Plc som är listat i Helsingfors. Koncernen har tre affärsområden, Förmögenhetsförvaltning, Finansiering och Energi. I slutet av december 2017 kontrollerade Taaleri tillgångar värda 5,6 miljarder euro fördelade på 4.400 förmögenhetsförvaltningskunder. Bolaget som övervakas av finansinspektionen har 3.900 aktieägare.

Hela pressmeddelandet, på engelska, kan läsas på den här länken.  

/Jörgen Pettersson

Aalto Shipping på Youtube
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »