• Antal fartyg i världen: www.statista.com
    Antal fartyg i världen: www.statista.com
  • Antal fartyg i världen: www.statista.com

I dag firar vi sjöfarten

Vi har nått den 27 september 2018 och på Ålands hav blåser det snålt utan att bli alltför besvärligt – som det ibland kan vara. Skulle det bli det är det ingen fara, dagens fartyg är byggda för att klara av i stort sett alla tänkbara förhållanden. I varje fall så länge som sjömannen vid rodret håller sig till givna regler och använder sitt egna förnuft. Det är nämligen inte alltid som passagerarna gör det.

I dag firar världen och vi på Ålands Sjöfart World Maritime Day, Världssjöfartens egen dag. Det ordnas möten, seminarier och events över hela planeten vilket inte är så konstigt – shippingen känner inga geografiska gränser. Havet är stort, bedårande och livsfarligt var man än råkar befinna sig. Dessutom är branschen som håller havet livande fylld av möjligheter. Trots tilltagande automation är behovet av sjömän skriande, visar en färsk studie från inflytelserika IMarEST (Institute of Marine Engineering, Science and Technology).

Det är i år också 70 år sedan International Maritime Organisation (IMO) bildades med målsättningen att skapa liknande regler för hela världens fartyg. Det är i sig en grannlaga uppgift, man räknar med 52.000 handelsfartyg som ser till att 90 procent av alla varor och gods som byter ägare i världen når köparna. 4.500 av dem är roro- och passagerarfartyg som inte bara transporterar varor utan också skapar möjligheter för människor att resa förmånligt. IMO har lyckats väl i sin uppgift och bland annat därför hör sjöfart till de absolut säkraste och mest miljövänliga transportsätten

Världssjöfartens dag firas (såklart) av IMO men också av världsorganisationer som Förenta Nationerna, en organisation som sett till att världen i dag är en mer fantastisk plats än den var efter andra världskriget då den bildades. Här finns mer att läsa om ett internationellt samarbete som gjort skillnad. I Stockholm träffas i dag intressenterna i Maritimt Forum för att hylla alla de människor som på olika sätt driver utveckling och ser möjligheter där andra ser problem. Vd Joachim Glassell se framåt:

– Att vi samlas här i dag och uppmärksammar IMO, som för övrigt fyller 70 år, firar detta och lyfter goda insatser till sjöss, är både roligt och framförallt viktigt. Sjöfarten gör fantastisk nytta genom effektiva godstransporter. Besöksnäringens statistik växer från år till år och vi ser en medveten ökning av resenärer som väljer sjöfarten. Med det sagt, ger sjöfarten positiva resultat för ökad sysselsättning för hela Sverige”, säger han.

På Östersjön är handelssjöfarten vägen framåt och till varandra. Temat för Världssjöfartens Dag är i år ”IMO 70: Our Heritage – Better Shipping for a Better Future”. Det är en djärv vision som vi är på god väg att göra till verklighet – bättre sjöfart för en bättre framtid. Finländsk sjöfart befinner sig i täten när det gäller hållbar sjöfart och nya tekniska innovationer. Tag bara M/S Viking Grace eller för den delen hela det finländska shippingklustret som Åland är en viktig del av – inte minst genom att varje år arrangera Sjöfartens dag; nästa år den 9 maj i Mariehamn. Tag tillfället att besöka Fredens öar och Östersjöns hjärta för att bekanta dig inte bara med ett självstyrt, neutraliserat och demilitariserat landskap utan för att möta de människor som varje dag gör världen lite bättre. Är du nyfiken på programmet och föreläsarna finns mer att läsa på den här länken.

 

IMO fyller 70 år i år – detta har hänt

Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina.
Läs mer »
Foto: AVIC Weihai

WE Tech gör Stena miljövänligare

Morgondagens sjöfart måste vara renare än i dag och ett ständigt förnyelsearbete pågår inom världssjöfarten.
Läs mer »

Ansgar tar över M/S Alfågeln

Det blir vaktbyte kring driften av den åländska skärgårdstrafikens norra linje, mellan Hummelvik på Vårdö och Torsholma på Brändö.
Läs mer »

Ny strategi för sjöfartsforskning

Den 10 april lanserade Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.
Läs mer »

Skarp varning för IT-attacker

Den internationella sjöfarten är målet för avancerade IT-skurkar och shippingen borde ha högsta beredskap för en förestående cyberattack.
Läs mer »
Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare.
Läs mer »