Bore beställer tre nybyggen

I det tysta har ett intensivt arbete pågått under våren och sommaren och i dag ser vi resultatet. Finländska rederiet Bore Ltd med kontor i Helsingfors och Mariehamn och som numera ingår i Spliethoff-gruppen med säte i Holland har tecknat avtal med UPM-Kymmene om tre nya LNG-drivna rolo-fartyg vilka ska byggas i Kina under åren 2020-2021. Därmed växer Bores flotta från åtta roro-fartyg till elva.

– Vi är mycket nöjda att Bore och UPM har kommit överens om att planera och bygga tre (3) RoLo fartyg för leverans under 2020 och 2021. Detta befraktningsavtal är för Bore en viktig milstolpe. Tillsammans med vår kund har vi planerat fartygen så att vårt miljötänk kommer ett steg vidare, genom att installera LNG-motorer ombord. En annan nyckelfaktor har varit att ta i beaktande de speciella transportbehov vår kund har för logistiken av deras skogsprodukter. Detta sätt att jobba är en viktig del av vår ”Your Partner in Shipping”-filosofi, kommenterar vd Håkan Modig i ett pressmeddelande.

Nybyggnadskontraktet är tecknat med Wuhu Shipyard Co. Ltd i Kina (Anhui-provinsen, östra Kina) och gäller tre (3) LNG-drivna rolo-fartyg. De nya fartygen går in i ett långtids befraktningsavtal med UPM-Kymmene. Dessa fartyg kommer att ”kombinera de bästa funktionerna” av både roro (Roll-on Roll-off) och lolo (Lift-on Lift-off) fartyg, lovar Bore Ltd.  

Den nya designen tar i beaktande den flexibilitet som skogsprodukter i olika former kräver av sjötransport. Fartygen kan därutöver ta konventiuonella roro-laster, vara lämpliga för container-transporter, bli lastade med både ”high & heavy” och projektlaster tack vare däckstyrkan. Dessutom kan även bulklaster hanteras genom användningen av ett hydraulisk mellanskott (”bulk head”).

Fartygets dimensioner – längd 120 m, bredd 21 m, DWT 7.000 och hastighet ca 15 knop – gör fartyget ”väl förberett för ekonomiskt sunda transportlösningar” på de linjer fartygen ska trafikera. De tre systrarna byggs till svensk/finländsk is-klass 1A och uppfyller de senaste tekniska, operativa och miljökraven.

Fartygen utrustas med dual fuel-motorer vilka i första hand ska använda LNG-bränsle för framdriften. Detta medför en betydande (ungefär 25 %) minskning av utsläpp av koldioxid (CO2) jämfört med konventionellt bränsle. Dessutom kommer kväve (NOx) och svavel (Sox) utsläppen att sjunka med mera än ca 85 % and 99 %, respektive, Samtidigt kommer utsläppen av sotpartiklar att sjunka med 99%.

Lauri Rikala, UPM-Kymmens logistikdirektör tillägger:

– UPM beslöt att uppgöra detta avtal med Bore baserat på den goda sjökunskap och tekniska kunskap och strategi mot innovativa och hållbara sjöfartslösningar som Bore har uppvisat. Detta kontrakt är ett konsekvent steg i UPMs logistikstrategi och kommer att säkerställa hållbar, pålitlig och skräddarsydda sjötransport lösningar på lång sikt.

Åländsk duo söker mervärde

Novamare Partners Ab grundades i februari 2019 av entreprenörerna Anders Nordlund och Kent Nyström tillsammans med Ålands Utvecklings
Läs mer »

Birka Cruises läggs ned

Rederi Ab Eckerös styrelse har till sist tvingats fatta det oundvikliga beslutet. Birka Cruises läggs ned.
Läs mer »

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »