• Från vänster Martin Hagbarth, Ivar Kassman, Erik Sjöstedt, Rasmus Östlund och Shukhrat Mametaliyev. Foto: Jörgen Pettersson.
  Från vänster Martin Hagbarth, Ivar Kassman, Erik Sjöstedt, Rasmus Östlund och Shukhrat Mametaliyev. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Snipan Bubbelbåten.
  Snipan Bubbelbåten.
 • Shukhrat Mametaliyev.
  Shukhrat Mametaliyev.
 • Rasmus Östlund.
  Rasmus Östlund.
 • Martin Hagbarth.
  Martin Hagbarth.
 • Ivar Kassman.
  Ivar Kassman.
 • Erik Sjöstedt.
  Erik Sjöstedt.
 • Från vänster Martin Hagbarth, Ivar Kassman, Erik Sjöstedt, Rasmus Östlund och Shukhrat Mametaliyev. Foto: Jörgen Pettersson.
 • Snipan Bubbelbåten.
 • Shukhrat Mametaliyev.
 • Rasmus Östlund.
 • Martin Hagbarth.
 • Ivar Kassman.
 • Erik Sjöstedt.

Blivande kaptener satsar på snipa

Som sjökapten eller maskinbefäl ligger hela världen för dina fötter. Tag bara Kim Andersson som jobbar i Kina eller Johannes Malmlund som kör båt kring Spetsbergen, de har båda tagit sin examen från Åland och nu är det läge även för dig. Ansökningstiden för höstens utbildningar är i gång, på den här länken kan du försäkra dig om en plats på resan mot framtiden! 

Fem blivande sjökaptener, alla utan sjöfart i släkten, står i höst redo för examensfest från Högskolan på Åland. Men först ska de starta ett rederi och bryta sig in på en högintressant turistmarknad, mitt i Stockholm, med hjälp av den blivande kändissnipan i äkta mahogny – M/S Bubbelbåten!

En sak förenar dessa fem män som alla valt att studera till sjökapten vid Högskolan på Åland. Ingen av dem har vare sig föräldrar eller farföräldrar som jobbat till sjöss. Att gå till sjökapten är ett val som de nått fram till på olika vis men mest som en följd av tycke för havet och sjöfart i olika former. De går alla på samma klass och räknar med att vara klara i höst efter fyra års studier. Fast det dröjer ändå några år till, beroende på praktiktiden, innan de får sina sjökaptensbrev. Dessutom ska deras examensarbete genomföras och helst godkännas och om det handlar den här artikeln. De fem kompisarna har nämligen inte bara kaptensutbildningen gemensamt. Sedan i höstas är de dessutom ägare till en nio meter lång eksnipa som inköptes för 85.000 kronor på Blocket.

– Vi ville göra ett examensarbete som vi på riktigt lär oss någonting av, inte bara producera sextio sidor text som ingen sedan läser, förklarar gruppens ålderman Martin Hagbarth, 28.

Planen är nu att starta ett rederi kring den nyinköpta snipan och göra allt som krävs för att följa ett ibland ganska snärjigt regelverk när det gäller sjöfart och särskilt passagerartrafik. Examensarbetet har man delat upp i några olika delar. Dels ska ett aktiebolag bildas och ekonomin skötas, sedan ska rederiverksamheten skötas enligt alla konstens regler med kajplats och klassningar och slutligen ska det ordnas med marknadsföring. Ett rederi utan kunder klarar sig inte särskilt länge.

Detta betyder att snipan som ska få namnet M/S Bubbelbåten registreras för tolv passagare plus besättning. Eftersom säkerheten alltid går först ska det också ordnas med livräddningsutrustning, brandlarm och annat som kan tyckas som överkurs för en snipa men som är verklighet för alla rederier; i hela världen. Bolaget som är under bildning hos Bolagsverket ska heta Sju knop Stockholm Ab, det är farten man planerar köra omkring i. En viktig del i att skapa ett rederi och locka kunder är storytellingen. Därför är proveniensen viktig; vem har ägt båten, var har den gått, vilka har åkt med och så vidare.

– Det är med 99 procents sannolikhet en båtbyggare som heter Börje Andersson som byggt snipan halvdäckad, säger Erik Sjöstedt som forskade med hjälp av Ljusterö hembygdsförening.

Börjes varv ligger två kilometer från Ljusterö färjfäste och snipan byggdes nån gång mellan 1965 och 1970 i afrikansk mahogny. Totalt byggde Andersson 22 båtar, de flesta i furu och ek men också någon i mahogny. Snipan har också tidigare varit i åländsk ägo. Snipan är nio meter lång, ett och ett halvt ton tung och plastad undertill, samt försedd med ett däck av oregon pine och mahogny och framdriven av en klassisk Volvo Penta B20 med ursprungligen 120 hästkrafter. Just nu finns båten upplagd på varv för en sista översyn innan högsäsongen startar. Då är avsikten att med utgångspunkt från centrala Stockholm göra skräddarsydda turer till Fjäderholmarna, Djurgården och andra intressanta platser som skärgården är fylld av.

– Vi tror det finns en marknad för detta, det finns inte så många alternativ i den här storleksklassen. Stockholmarna får på det här sättet känna av hur det är att åka riktig båt och känna en stunds ägarglädje av att färdas på egen köl. Detta ska bli en kändissnipa! förklarar Ivar Kassman.

På basen av alla dessa erfarenheter av att vara redare är avsikten att skriva ett examensarbete där det i detalj beskrivs allt man ska tänka på i samband med sjöfart och ekonomi, två storheter som alltid går hand i hand.

– Vi startar, driver, utvärderar och gör en analys i vårt arbete.

Marknadsföringen hör till de mest centrala delarna i att driva företag. Kändissnipan måste synas och bli en snackis och det ska ske med hjälp av huvudsakligen sociala media i form av Instagram och Facebook.

– Och en hemsida, det måste vi också ha!

Det gäller också att hitta rätt när det gäller prissättningen.

– I det här skedet är inte målet att tjäna stora pengar men kan göra ett +/- 0-resultat är vi nöjda, säger Martin Hagbarth.

Målgruppen är i första hand kunder i ungefär samma ålder som redarna själva, sådana är enklare att begripa.

– Fast vi tar ju såklart hand om alla som vill åka. Vi söker helt enkelt livsnjutare som förstår storheten i att åka snipa!

Redarna bakom snipbolaget

Erik Sjöstedt, 26, Stockholm. Med en nedärvd kärlek till skärgård och båtliv gick Erik först två år i Marina Läroverket i Stocksund innan han sökte sig till Högskolan på Åland. Där trivs han förträffligt men tycker kanske att delar av undervisningen och läroplanen kunde moderniseras och bli mer effektiv. På sin cv har Erik hittills praktiktid på Destination Gotlands fartyg och hoppas få chansen att mönstra på nya M/S Visborg så småningom.

Shukrat Mametaliyev, 25, Stockholm. När Shukrat valde att studera till sjöman var det ett val som låg mycket långt borta från den så kallade bekvämlighetszonen. Ingen av hans kompisar hade ens snuddat vid tanken och inte hans familj heller för den delen. Hittills har allt gått som smort och Shukrak kan redan räkna in praktik från bulk- och roro-flottan, till exempel M/S Exporter, Ramona och skärgårdstrafik i Stockholm.

Ivar Kassman, 26, Stockholm. Uppväxt med sommarställe där fiske och båtliv var lika självklart som Bolibompa insåg Ivar så småningom att man faktiskt kan tjäna pengar på att köra större fartyg. Efter utbildningen till skärgårdskapten satte han kursen mot Högskolan på Åland. Till sjöss har han kört tankern M/S Kaprifol till bland annat Island och Färöarna och gjort praktik ombord på Birka Stockholm under två somrar.

Martin Hagbarth, 28, Uppsala. Med k-märkta segelbåtar i familjen och ett intresse för trä som material som går utöver det vanliga tog det ändå tills mamma började ställa krav som Martin snubblade över en tidningsartikel med rubriken ”Studera till sjökapten på Åland”. Därmed var det slut på ströjobb och globetrottande. Hittills har han jobbat på M/S Skipper och känt på sjösjuka på Nordsjön och seglat tre säsonger på Birka Stockholm.

Rasmus Östlund, 27, Uppsala. Att det skulle bli sjökaptensstudier för Rasmus var inte alls självklart men efter några år på bland annat Arlanda uppstod insikten att jobba med det han verkligen gillar: sjöliv och fartyg. Under skoltiden på Åland har han hunnit med sjöarbete ombord på bland annat skärgårdsbåtar, M/S Kallio, M/S Finnmerchant och på Destination Gotland dit han räknar med att återvända i sommar.

Studera till sjökapten på Åland!
Studera maskinteknik på Åland!

Oxelösund redo för metan

Jobbet med att göra sjöfarten mer och gärna helt fri från koldioxidutsläpp pågår varje dag över hela världen.
Läs mer »
Peter Ståhlberg i Raumo förra veckan när Aurora Botnia kölsträcktes. Foto: Jörgen Pettersson.

Mer stålar för Ståhlberg

Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå med M/S Wasa Express fortsätter tuffa på och tjäna pengar.
Läs mer »

Öppna hytten med mobilen

Viking Line tar första steget mot en helt pappersfri värld genom att lansera digitala hyttnycklar ombord på M/S Viking XPRS som går mella
Läs mer »

Nionde titeln för Birka

Det är full fart på Birka Cruises. Fartyget Birka Stockholm avgår i eftermiddag mot Sundsvall och årets skidweekend.
Läs mer »
Jan Hanses, vd Viking Line.

Dubblad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende.
Läs mer »

Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden.
Läs mer »