Andreas styrde till Africa Mercy

Till vardags studerar Andreas Fellman till sjökapten vid Aboa Mare i Åbo. De senaste tre månaderna har han tillbringat som volontär/praktikant ombord på sjukhusfartyget M/S Africa Mercy som drivs av Mercy Ships vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare. Fellman har studerat fyra år och blev nyfiken på Mercy Ships och skickade in sina papper i våras och fick klartecken från först skolan och sedan Mercy Ships Sverige; den 26 maj landade han i Conakry, Guinea.

– Största anledningen till att jag valde att svara på blanketten var att äntligen få ta del av det där äventyret som skolorna tutar ut att man får som sjöman :-) I grund och botten var jag där som styrmanspraktikant och gjorde således uppgifter som hör en styrman till (kolla LSA/FFA, rätta publikationer/sjökort mm), varvat med vanligt däcksarbete (knacka rost, måla mm). När vi var i hamn hade vi ”vanliga” arbetsdagar med arbete från 8 till 17 vilket byttes ut mot 4-4 vaktsystem under sjöresan.

Från Guinea gick Africa Mercy till Senegal via en varvsvistelse och därifrån åkte Andreas Fellman norrut tillbaka till skolan i Åbo.

– Mercy Ships gör ett viktigt arbete i de länder dit de kommer då de erbjuder gratis vård för de mest utsatta. Patienterna kommer från hela landet där fartyget ligger och inte bara från staden. Mercy Ships skapar inte bara ett bättre liv för patienterna de hjälper utan boostar även sjukvården i landet genom att vidareutbilda lokala sjukvårdare, kirurger och instrumentvårdare. De har även kurser/utbildningar i ledarskap och jordbruk.

Månaderna på Africa Mercy var såklart en upplevelse utöver det vanliga:

– Om det är någonting man tar med sig från äventyret är det den arbetsglädje som fanns ombord, har själv sällan sett sådan moral som gänget i alla avdelningar hade!

På den här länken till Ålands radio kan man lyssna på när Andreas Fellman själv berättar om äventyret.

 

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »