Andreas styrde till Africa Mercy

Till vardags studerar Andreas Fellman till sjökapten vid Aboa Mare i Åbo. De senaste tre månaderna har han tillbringat som volontär/praktikant ombord på sjukhusfartyget M/S Africa Mercy som drivs av Mercy Ships vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare. Fellman har studerat fyra år och blev nyfiken på Mercy Ships och skickade in sina papper i våras och fick klartecken från först skolan och sedan Mercy Ships Sverige; den 26 maj landade han i Conakry, Guinea.

– Största anledningen till att jag valde att svara på blanketten var att äntligen få ta del av det där äventyret som skolorna tutar ut att man får som sjöman :-) I grund och botten var jag där som styrmanspraktikant och gjorde således uppgifter som hör en styrman till (kolla LSA/FFA, rätta publikationer/sjökort mm), varvat med vanligt däcksarbete (knacka rost, måla mm). När vi var i hamn hade vi ”vanliga” arbetsdagar med arbete från 8 till 17 vilket byttes ut mot 4-4 vaktsystem under sjöresan.

Från Guinea gick Africa Mercy till Senegal via en varvsvistelse och därifrån åkte Andreas Fellman norrut tillbaka till skolan i Åbo.

– Mercy Ships gör ett viktigt arbete i de länder dit de kommer då de erbjuder gratis vård för de mest utsatta. Patienterna kommer från hela landet där fartyget ligger och inte bara från staden. Mercy Ships skapar inte bara ett bättre liv för patienterna de hjälper utan boostar även sjukvården i landet genom att vidareutbilda lokala sjukvårdare, kirurger och instrumentvårdare. De har även kurser/utbildningar i ledarskap och jordbruk.

Månaderna på Africa Mercy var såklart en upplevelse utöver det vanliga:

– Om det är någonting man tar med sig från äventyret är det den arbetsglädje som fanns ombord, har själv sällan sett sådan moral som gänget i alla avdelningar hade!

På den här länken till Ålands radio kan man lyssna på när Andreas Fellman själv berättar om äventyret.

 

Skriv ditt namn, rädda sjöfarten!

Till följd av covid-19-pandemin håller sjöfarten i Sverige på att gå under.
Läs mer »

Isabelle till Kapellskär

Tallink Grupp sätter in sitt fartyg M/S Isabelle (tidigare Isabella, Viking Line) på rutten Paldiski-Kapellskär över sommaren. För närvar
Läs mer »

Farväl Alpo, tack för allt

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de st
Läs mer »

Åland är navet i IT-nätverk

Ålänningen Sune Häggblom är vd för FerryGateway Association som bildades 2014 med avsikten att forma en ny IT-standard för kommunikation
Läs mer »

Viking tillbaka i försiktig trafik

Med beaktande av den finska regeringens beslut att successivt lätta på några av de coronarelaterade restriktionerna kommer Viking Line at
Läs mer »

Från rekordvår till fullt stopp

I mars i år såg det ut som om Strommas Rederi AB Göta Kanals kryssningssäsong försäljningsmässigt skulle bli det bästa året någonsin.
Läs mer »