Andreas styrde till Africa Mercy

Till vardags studerar Andreas Fellman till sjökapten vid Aboa Mare i Åbo. De senaste tre månaderna har han tillbringat som volontär/praktikant ombord på sjukhusfartyget M/S Africa Mercy som drivs av Mercy Ships vilket Ålands Sjöfart berättat om tidigare. Fellman har studerat fyra år och blev nyfiken på Mercy Ships och skickade in sina papper i våras och fick klartecken från först skolan och sedan Mercy Ships Sverige; den 26 maj landade han i Conakry, Guinea.

– Största anledningen till att jag valde att svara på blanketten var att äntligen få ta del av det där äventyret som skolorna tutar ut att man får som sjöman :-) I grund och botten var jag där som styrmanspraktikant och gjorde således uppgifter som hör en styrman till (kolla LSA/FFA, rätta publikationer/sjökort mm), varvat med vanligt däcksarbete (knacka rost, måla mm). När vi var i hamn hade vi ”vanliga” arbetsdagar med arbete från 8 till 17 vilket byttes ut mot 4-4 vaktsystem under sjöresan.

Från Guinea gick Africa Mercy till Senegal via en varvsvistelse och därifrån åkte Andreas Fellman norrut tillbaka till skolan i Åbo.

– Mercy Ships gör ett viktigt arbete i de länder dit de kommer då de erbjuder gratis vård för de mest utsatta. Patienterna kommer från hela landet där fartyget ligger och inte bara från staden. Mercy Ships skapar inte bara ett bättre liv för patienterna de hjälper utan boostar även sjukvården i landet genom att vidareutbilda lokala sjukvårdare, kirurger och instrumentvårdare. De har även kurser/utbildningar i ledarskap och jordbruk.

Månaderna på Africa Mercy var såklart en upplevelse utöver det vanliga:

– Om det är någonting man tar med sig från äventyret är det den arbetsglädje som fanns ombord, har själv sällan sett sådan moral som gänget i alla avdelningar hade!

På den här länken till Ålands radio kan man lyssna på när Andreas Fellman själv berättar om äventyret.

 

Niklas väg mot världens största

Maskinmästaren Niklas Fabritius, 32, är välberest och lever ett hektiskt yrkesliv som sträcker sig över hela världen.
Läs mer »

Mergus nära krock med Finnswan

Finferries landsvägsfärja Mergus som trafikerar mellan Korpo och Houtskär var i dag onsdag nära att kollidera med Finnlines ropax-fartyg
Läs mer »

Shippingtoppar möts i Helsingfors

Det europeiska sjöklustrets toppar samlas till Breaking Waves-konferensen i Helsingfors den 21 november.
Läs mer »

Fler söker sig till sjöfarten

Sjöfartsverket och Transportföretagen ansvarade gemensamt under juli månad för Sjöfartskonvojen.
Läs mer »

Nytt lastcentrum för Viking Line

Stockholms Hamnar har tillsammans med Viking Line investerat i ny speditionsbyggnad för Viking Lines cargotrafik i Masthamnen.
Läs mer »

Läsarkryssning till Grekland

Det är när tiderna mörknar som det är viktigt att planera för framtiden och ljuset!
Läs mer »