Anders Wiklöf växer i Alandia

Enmanskoncernen Wiklöf Holding Ab växer i Försäkringsaktiebolaget Alandia efter att ha köpt Eckerö Shipping Ab:s aktier i försäkringsbolaget. Totalt handlar affären om 13.018 aktier eller 6,7 procent av de totalt 194.624 aktierna. Moderbolaget Rederi Ab Eckerö behåller 22.429 aktier och är med 11,3 procent fortfarande en av Alandias största ägare. Köpeskillingen framgår inte av pressmeddelandet från Rederi Ab Eckerö. När Alandia bolagiserades värderades bolagets aktier till 616 euro per styck. Wiklöf Holding bjöd nyligen 7.500 euro för en aktie till Viking Line men det var att betrakta mer som en testballong än en värdering av bolaget. Hur som helst handlar det med stor sannolikhet om en affär i tiotals miljoner euro-klassen

Affären mellan kommerserådet Anders Wiklöf och Rederi Ab Eckerö ska ses mot ljuset av den dragkamp som råder mellan ägarna där Ömsen, Gotlandsbolaget och landskapet Åland finns på den ena sidan medan Viking Line, Rederi Ab Eckerö och investeringsbolaget Rettig står på den andra.

Ålands Sjöfart avslöjade tidigare i år röststriden i samband med bolagsstämman och senare berättade vi om att Wiklöf Holdings rundning av hembudsklausulen då man köpte Isbjörn Ab från pargasredaren Anders Isaksson och kretsen kring Ronja Marin.

Bengt-Owe Gustafsson var befälhavare ombord på M/S Viking Sky under dramatiken vid norska kusten. På bilden var han staff captain ombord på M/S Crystal Symphony som besökte Mariehamn sommaren 2016. Foto: Jörgen Pettersson.

Ministerberöm till besättning

Mardrömmen för alla som jobbar till sjöss är att drabbas av manöveroduglighet.
Läs mer »
Nya sjömätare: Sara Hintz Dalen, Jesper Svensson och Maria Sandberg.

Nya sjömätare redo att jobba

I går examinerades de första sjömätarna någonsin från Sjömätarutbildningen i Göteborg – en utbildning som länge varit efterfrågad i Sveri
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Jubelkryss för Eckerö Line

Eckerö Line är bolaget som för 25 år sedan överraskade hela sjöfarts-Finland och -Estland med at
Läs mer »

DNV GL klassar nya Wasafärjan

Det blir världsledande klassningssällskapet DNV GL som sköter klassificeringen av NLC Ferrys
Läs mer »
Wärtsilä 31DF. Foto: Jörgen Pettersson.

Wasaline väljer Wärtsilä 31DF

I dag står det klart att Wasaline väljer en likadan maskin som Viking Line gått in f
Läs mer »
Börje Jansson och Kenneth Johansson ser med vana ögon igenom maskinerna som egentligen inte liknar sådana de är vana vid. Det är till exempel stor skillnad mellan de DF50:or som finns ombord på Viking Grace och denna.

Här testas Vikings nya maskin

Viking Lines nya bil- och passagerarfärja byggs i Kina.
Läs mer »