Allt klart för ny Kvarkenfärja

En vecka efter att Kvarken Link och Rauma Marine Construction (RMC) undertecknade intentionsavtalet för den nya Kvarkenfärjan har parterna även undertecknat skeppsbyggnadskontraktet för den nya bil- och passagerarfärjan mellan Vasa och Umeå. Ordförande i Kvarken Link, Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa riktar ett stort tack till alla inblandade framförallt till alla ministerier, politiker och samarbetsparter som gjort detta möjligt.

– Med detta säkerställer vi trafiken och den viktiga förbindelsen i Kvarken samt utvecklar regionerna ytterligare. Detta projekt har pågått sedan 2011 och känns otroligt bra att få detta i mål.

Kontraktssumman för den nya färjan är cirka 120 miljoner euro. Färjan ska kunna ta 800 passagerare och ha en lastkapacitet på 1.500 filmeter för långtradare. Kvarkenfärjan kommer att planeras med miljövänlighet i fokus: den kommer att drivas av ett hybridsystem som består av en kombination av så kallade dual fuel maskiner, vilket i praktiken innebär flytande natur- eller biogas eller marindiesel, samt batteridrift. Färjans isklass 1A Super garanterar att fartyget klarar av Kvarkens utmanande isförhållanden så självständigt som möjligt.

Satu var först i hela Sverige

Hon tvekade rätt länge kring att söka sin framtid inom sjöfarten.
Läs mer »

”Jag älskar skärgård och fartyg”

Östersjöns just nu mest omdiskuterade sjöfartsaktör heter Jakob Johansson och är 37 år gammal och född och uppvuxen i Stockholm.
Läs mer »

37-årig jurist ruskar om Viking

Frågan alla ställer sig i dag är: vem är Jakob Johansson och vilka är hans avsikter kring Viking Line?
Läs mer »

Rafael säljer Viking Line

Rikssvenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson, 37, köper Rafael-familjens aktier i Viking Line för 33,3 miljoner euro.
Läs mer »

Nytt samarbete om sjöfart

Namnet är Fairway Forward.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Planering för Sjöfartens dag 2020

Succén är på nytt ett faktum.
Läs mer »