Alla överens i sjöfarten

Det råder fred och samförstånd bland parterna inom den finländska sjöfarten som förenar sig i konkurrensen mot omvärlden. På onsdagseftermiddagen var det klart att samtliga arbetsmarknadsorganisationer godkänt ett avtal som sträcker sig från nu och ett år framåt. Förhandlingarna har resulterat i  löneförhöjningar i kollektivavtal för utrikessjöfartens huvudavtal och småtonnageavtal samt isbrytarnas kollektivavtal. Lönerna höjs från och med den 1 mars med 1,65 % och eurobaserade tillägg med 1,65 %.

I ett gemensamt uttalande skriver parterna:

”Sjöfartens löneresultat nåddes i gott samarbete. Med löneresultatet strävar parterna att säkerställa den finländska sjöfartens framtid i en hård internationell konkurrens. Löneresultatet är en del av åtgärderna som tas för att möjligen få nya fartyg under finländsk flagg under nästa år. Det har beställts 13 nya fartyg.”

Parterna som är överens utgörs av Rederierna i Finland rf (Hans Ahlström), Finlands Sjömans-Union rf (Simo Zitting), Finlands Maskinbefälsförbund rf (Robert Nyman) samt Finlands Skeppsbefälsförbund ry (Johan Ramsland).

Sea Lines växer i Svarta havet

Åländska rederiet Sea Lines som sedan år 2011 bedriver trafik mellan Turkiet och Ukraina planerar för tillväxt. Denna vecka utvidgar rede
Läs mer »
Foto: Niclas Nordlund.

Förlängt uppehåll även för Viking

Liksom Birka Cruises och Eckerö Linjen tvingas även Viking Line förlänga trafikuppehållet till följd av kampen mot covid-19 pandemin.
Läs mer »

Så blir du sjöman på Åland

Att utbilda sig inom sjöfarten är att vara beredd på att jobba över hela världen.
Läs mer »

Stigande vinst i Trelleborg

Hela vår nordiska välfärd bygger på en infrastruktur som fungerar och transporter som levererar.
Läs mer »
M/S Finbo Cargo. Foto: Jarek Jõepera.

Finbo Cargo klar för nystart

Eckerö Line har under vintern och våren gjort en större upprustning av nyförvärvet M/S Finbo Cargo som köptes i fjol och sattes in i traf
Läs mer »
Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland.. Foto: Therese Andersson.

Mindre utsläpp är sjöfartens mål

När det gäller att transportera stora mångder last från en plats till en annan finns det inget som slår sjöfarten.
Läs mer »